Logo image
Logo image

Luontaishoitoja virtsarakon kipuoireyhtymään

2 minuuttia
Virtsarakon kipuoireyhtymä voi aiheuttaa paljon kipua ja turhautumista siitä kärsiville, ja vaivaa ei ole helppo parantaa. Tästä artikkelista löydät joitakin luontaishoitoja täydentämään lääkärin määräämää hoitoa.
Luontaishoitoja virtsarakon kipuoireyhtymään
Viimeisin päivitys: 02 helmikuuta, 2020

Virtsarakon kipuoireyhtymän (interstitiaalinen virtsarakkotulehdus) mahdolliset syyt ovat valitettavasti vielä tuntemattomia, eikä mikään hoito tehoa sataprosenttisella varmuudella. Tämän vaivan hoitoon kuuluu tavallisesti elämäntapamuutoksia ja stressinhallintaa, sillä stressi ja ahdistus voivat usein laukaista virtsarakon kipuoireyhtymän. Tässä artikkelissa esittelemme joitakin luontaishoitoja virtsarakon kipuoireyhtymään. Jatka lukemista ja katso, kuinka oireita voi lievittää luonnollisesti.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: Mistä johtuu seksin jälkeinen kystiitti?

Mikä on virtsarakon kipuoireyhtymä?

Virtsarakon kipuoireyhtymä on krooninen sairaus, joka aiheuttaa epämukavuutta ja kipua virtsarakossa sekä tihentynyttä virtsaamistarvetta. Oireet voivat vaihdella hieman riippuen potilaasta, mutta yleisesti ottaen siitä kärsivät enimmäkseen naiset.

Virtsarakon kipuoireyhtymä vaikuttaa huomattavasti siitä kärsivien elämänlaatuun. Se voi aiheuttaa myös kipua yhdynnän aikana ja unihäiriöitä tämä kaikki sen pääasiallisten oireiden lisäksi, jotka vaikuttavat rakkoon. Se vaikuttaa tyypillisesti mielialaan ja voi kulkea käsi kädessä ahdistuksen, stressin tai masennuksen kanssa.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: Luontaishoitoja kystiittiin: 5 yrttihauduketta

Luontaishoitoja virtsarakon kipuoireyhtymään

Virtsarakon kipuoireyhtymään tarkoitetut luontaishoidot perustuvat pääosin ruokavaliomuutoksiin ja stressinhallintaan. Myös fysioterapiasta voi olla apua, mutta aina lääkärin ohjeiden mukaan.

Potilaiden olisi hyvä myös hakea psyykkistä apua, jos he kärsivät ahdistuksesta ja/tai masennuksesta. Yksi vaihtoehto on kognitiivis-behavioraalinen terapia, sekä rentoutumiseen tähtäävät terapiat.

1. Karpalot

Some figure

Karpaloilla on tiettyjä ominaisuuksia, jotka auttavat torjumaan virtsarakon kipuoireyhtymää. Lisäksi ne auttavat vahvistamaan immuunijärjestelmää.

Virtsarakon kipuoireyhtymän lievittämiseksi voit kokeilla juoda karpalomehua tai syödä karpalotabletteja. Tästä on hyötyä erityisesti niille potilaille, jotka kärsivät vaivasta säännöllisesti.

Tämän punaisen marjan hyödyt virtsarakon kipuoireyhtymässä johtuvat sen antosyaniideista, jotka auttavat ehkäisemään bakteereita tarttumasta rakon seinämään.

2. Luontaishoitoja virtsarakon kipuoireyhtymään: greipinsiemenuute

Greipinsiemenuute on yhä suositumpaa. Tämä luonnollinen ainesosa auttaa torjumaan tulehduksia. Se voi auttaa lievittämään virtsarakon kipuoireyhtymää ilman sivuvaikutuksia, toisin kuin perinteiset antibiootit.

Tämän sitrushedelmän siemenillä on paitsi antioksidanttinen vaikutus, myös antimikrobisia ominaisuuksia, jotka vähentävät bakteerien ja sienten lisääntymistä. Se voi näin ollen olla hyödyllinen lisäravinne immuunijärjestelmän vahvistamisessa.

3. Luontaishoitoja virtsarakon kipuoireyhtymään: sianpuolukka

Kolmas luontaishoito virtsarakon kipuoireyhtymään on sianpuolukka. Kyseinen marja on tehokas tämän vaivan ehkäisyssä ja lievityksessä, sekä virtsatietulehduksissa yleisesti. Sitä suositellaan otettavan kuitenkin vain infektion varhaisvaiheissa ja aina lääkärin ohjeiden mukaisesti.

Sianpuolukan lehdet kannattaa mieluiten yhdistää muihin luontaishoitoihin. Sitä voi nauttia myös teen tai kapselien/tablettien muodossa, missä tapauksessa tulisi aina noudattaa valmistajan ohjeistamaa annostusta.

Kannattaako vettä juoda?

Some figure

Toisin kuin moni uskoo, vedenjuonti on hyödyllistä virtsarakon kipuoireyhtymän hoidossa.

Virtsarakon kipuoireyhtymä aiheuttaa tihentynyttä virtsaamistarvetta, mistä syystä moni vähentää nesteiden nauttimista. Tämä saattaa auttaa vähentämään epämukavuutta hieman.

Riittävä vedenjuonti pitkin päivää auttaa kuitenkin myös laimentamaan myrkkyjä virtsasta – suurina määrinä ne aiheuttavat enemmän ärsytystä. Riittävä nesteytys edistää myös suoliston toimintaa; valitettavasti myös ummetus voi pahentaa oireita.

Viimeisiä vinkkejä virtsarakon kipuoireyhtymän hoitoon

Pidä mielessä myös nämä kaksi viimeistä vinkkiä, jotka ovat hyvin yleisiä suosituksia virtsarakon kipuoirehtymän lievitykseen. Käytä luonnonmateriaaleista kuten puuvillasta valmistettuja alusvaatteita.

Ylläpidä hyvää hygieniaa intiimialueilla aina kun käyt vessassa (pyyhi aina edestä taaksepäin, kohti peräaukkoa).

Tunnet nyt joitakin hyödyllisiä vinkkejä ja luontaishoitoja virtsarakon kipuoireyhtymään ne voivat auttaa jossain määrin parantamaan elämänlaatua. Näitä luontaishoitoja kannattaa koittaa, sillä ne eivät myöskään aiheuta mitään terveysriskejä. Jos sinulla on mitään kysyttävää, käänny lääkärin puoleen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bosch, P. C., & Bosch, D. C. (2014). Treating interstitial cystitis/bladder pain syndrome as a chronic disease. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4080853/
  • Abascal, K., & Yarnell, E. (2008). Botanical Medicine for Cystitis. Alternative and Complementary Therapies. https://doi.org/10.1089/act.2008.14203
  • Trill, J., Simpson, C., Webley, F., Radford, M., Stanton, L., Maishman, T., … Moore, M. (2017). Uva-ursi extract and ibuprofen as alternative treatments of adult female urinary tract infection (ATAFUTI): Study protocol for a randomised controlled trial. Trials. https://doi.org/10.1186/s13063-017-2145-7

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.