Luontaishoitoja unettomuuteen ja parempaan uneen
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez
Luontaishoidot ovat paras keino taistella unettomuutta vastaan ja nukkua paremmin. Miksi? Koska elimistö voi kehittää toleranssin lääkkeisiin, niin että joka kerta tarvitaan isompi annos. Tämä on eräänlainen riippuvuus.
Tässä artikkelissa esittelemme parhaita luontaishoitoja unettomuuteen ja parempaan uneen. Tulet huomaamaan, että ne ovat hyvin yksinkertaisia mutta tehokkaita. Kannattaa kokeilla!
Nämä luontaishoidot eivät ainoastaan auta nukahtamaan nopeammin, vaan ne parantavat myös unen laatua, sillä usein uni voi olla kevyttä ja herätessä olo ei tunnu virkeältä.
Luontaishoitoja unettomuuteen ja parempaan uneen
1. Lämmin jalkakylpy
Uita jalkojasi melko kuumassa vedessä (varo polttamasta ihoasi) 20-30 minuuttia. Tämä vesiterapia saa aikaan mahtavan hyvänolontunteen, erityisesti kylminä päivinä tai jos olet muutoin herkkä palelemaan. Voit lisätä veteen vähän merisuolaa tai ruokasoodaa. Tärkeää on peittää jalat heti kun nostat ne pois vedestä.
3. Meditaatio ja rentoutuminen
Jos unettomuus johtuu stressistä, ahdistuksesta, liiasta työnteosta tai huolista, kannattaa etsiä keinoja mielen rauhoittamiseen. Näitä voivat olla esimerkiksi meditaatio tai rentoutusharjoitukset, kuten venyttely, jooga jne.
Tärkeää on omistaa puoli tuntia päivässä vain rentoutumiseen ja pyrkiä samalla tyhjentämään mieli.
3. Syö illalla kevyesti ja ajoissa
Jos syöt illalla liian myöhään tai liian paljon, maksa ylikuormittuu ja tämä vaikeuttaa unensaantia. Paras hoito ihmisille, jotka heräävät keskellä yötä näennäisesti ilman syytä, on syödä kevyitä ja helposti sulavia ruokia vähintään 2 tuntia ennen nukkumaanmenoa.
4. Rentouttavat hieronnat
Hieronta tai itsehieronta rentouttavilla eteerisillä öljyillä (laventeli, kamomilla, karhunputki, melissa) on yksi tehokkaimmista ja miellyttävimmistä luontaishoidoista unettomuuteen ja yölliseen murehtimiseen.
5. Noudata auringon rytmiä
Yksi hyvin helppo ja tehokas neuvo unettomuuteen ja parempaan uneen on noudattaa auringon rytmiä. Tämä tarkoittaa sitä, että herää auringon noustessa ja menee nukkumaan auringonlaskun jälkeen. Näin ihminen mukautuu auringon rytmiin ja vuodenaikoihin, mikä ei aina ole mahdollista työ- ja perhevelvoitteiden takia.
Se on joka tapauksessa loistava keino tasapainottaa levon ja valveillaolon rytmi.
6. Ota aurinkoa
Ota aurinkoa päiväsaikaan. Jo 10 minuuttia päivässä, ilman aurinkosuojaa, voi auttaa säätelemään biorytmiä. Liika auringolle altistuminen on haitallista, mutta järkevä auringonotto on loistava apu.
7. Rauhoittavat ruoat
Unettomuuden torjumiseksi suositellaan myös syömään illemmalla rauhoittavia ominaisuuksia sisältäviä ruoka-aineita, kuten kypsennettyjä vihanneksia. Myös jotkut hedelmät, kuten omenat tai kiivit, ovat hyvin rentouttavia. Viljoista suositellaan kauraa.
8. Kuumavesipullo
Laita kuumavesipullo kylkiluiden päälle oikealle puolelle puoleksi tunniksi ennen nukkumaanmenoa. Tämä kikka parantaa maksan toimintaa ja auttaa torjumaan unettomuutta. Se tuo myös hyvänolontunteen ja valmistelee yöunia varten.
9. Savihaude
Jos kehosi heikoin elin on suolisto tai elämässäsi on hyvin stressaava vaihe, suosittelemme kokeilemaan savihaudetta vatsan päällä. Pidä se siinä vähintään puoli tuntia, vaikkakin parempi olisi jättää se paikalleen koko yöksi.
10. Magnesiumkylpy
Jos kotonasi on kylpyamme, kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä vaihtoehtoa. Laita ammeeseen kuumaa vettä ja magnesiumsulfaattia (100 g) ennen nukkumaanmenoa. Tämä paitsi edistää unta myös parantaa hermoston toimintaa ja auttaa lievittämään mahdollista kipua tai jännitystä. Kylve vähintään puoli tuntia ja mene sitten suoraan sänkyyn.
11. Kukkaistuoksut
Bach-kukat eli kukkaistuoksut ovat hyvin hyödyllisiä luontaishoitoja unettomuuteen ja parempaan uneen. Ne auttavat paljon myös psyykkisiin häiriöihin. Lisäksi niillä ei ole sivuvaikutuksia eivätkä ne vaikuta muihin lääkkeisiin. Niihin ei myöskään voi syntyä riippuvuutta. Unettomuuteen suosittelemme seuraavia:
- Valkoinen kastanja. Huolten rauhoittamiseen.
- Jäsenruoho. Katkeilevasta unesta kärsiville.
- Verbena. Hyvin hermostuneille tai impulsiivisille ihmisille.
- Verijuuret. Ihmisille, jotka piilottavat huolensa esittämällä iloista ulospäin.
- Jalava. Ihmisille, jotka tekevät liikaa töitä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Hedges, C., & Ruggiero, J. S. (2012). Treatment options for insomnia. Nurse Practitioner. https://doi.org/10.1097/01.NPR.0000408276.28016.fb
- Sherman, K., Sun, J., & Lin, C. (2010). Acupuncture for insomnia. Focus on Alternative and Complementary Therapies. https://doi.org/10.1111/j.2042-7166.2010.01057_3.x
- Weiss, M. D., Wasdell, M. B., Bomben, M. M., Rea, K. J., & Freeman, R. D. (2006). Sleep hygiene and melatonin treatment for children and adolescents with ADHD and initial insomnia. Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry. https://doi.org/10.1097/01
- Ohayon, M. M. (2002). Epidemiology of insomnia: What we know and what we still need to learn. Sleep Medicine Reviews. https://doi.org/10.1053/smrv.2002.0186
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.