Luomitulehdus: syyt, oireet ja hoito

Luomitulehdus on sairaus, jossa silmäluomen reuna tulehtuu. Komplikaatioiden välttämiseksi se on tärkeää hoitaa oikein. Lue lisää tästä artikkelista!
Luomitulehdus: syyt, oireet ja hoito
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Blefariitti eli luomitulehdus on silmäluomen reunan tulehdus. Jotta vaivaa olisi helpompi ymmärtää, on tärkeää muistaa että silmäluomen reunassa on useita rauhasia, joiden tehtävänä on erittää erilaisia aineita. Jotkut näistä rauhasista tuottavat öljyä ja niitä kutsutaan Meibomin rauhasiksi. Ongelmat näissä rauhasissa ovat yleisin luomitulehduksen syy.

Kun Meibomin rauhaset tukkeutuvat, ne eivät pysty tyhjenemään tarvittavalla tavalla ja ihon bakteerit pääsevät leviämään.

Yleisesti ottaen tämä vaiva vaikuttaa potilaan molempiin luomiin, tavallisesti sille alueelle, jossa silmäripset kasvavat. Tämä johtuu siitä, että tällä alueella on eniten Meibomin rauhasia.

Tällä hetkellä luomitulehdus on yksi yleisimmistä näköön liittyvistä ongelmista. Siitä kärsivät yhtä lailla sekä miehet että naiset. Luomitulehdus voi ilmaantua missä vaiheessa elämää tahansa.

Kuinka luomitulehdus oireilee?

Oireileva silmä

Luomitulehduksesta kärsivillä potilailla on yleensä tiettyjä yleisiä oireita. Yleisimmin luomitulehdus oireilee seuraavilla tavoilla:

 • Valoherkkyys.
 • Punoittavat tai vuotavat silmät. Silmät voivat olla myös kuivat, jos niiden voitelusta vastaavat rauhaset ovat tukkeutuneet.
 • Silmäluomien turvotus. Lisäksi ne usein punoittavat ja ovat rasvaisen näköiset.
 • Jatkuva tarve räpytellä, sekä polttelu ja epämukavuus silmissä. Potilaat kuvailevat tuntemusta usein siten, kuin heillä olisi hiekkaa silmissä.

Muita yleisiä oireita voivat olla:

 • Muutokset silmäripsissä. Silmäripsiä saattaa pudota tai niitä alkaa kasvaa väärään suuntaan.
 • Kuiva ja hilseilevä iho silmien ympärillä ja silmäluomissa. Jos ongelma jatkuu pitkään, ajan myötä voi muodostua pitkäaikaisia arpia.
 • Runsas rähmä silmien ympärillä aamuisin.
 • Näärännäpyt. Nämä ovat näppyjä silmäripsien tyvessä. Tavallisesti ne ovat seurausta infektiosta ja aiheuttavat yleensä epämukavaa tunnetta.
 • Luomirakkula. Kun talirauhasissa on infektio, muodostuu sekä silmäluomen sisä- että ulko-osan käsittävä patti. Tässä tapauksessa seurauksena on silmäluomen tulehdus ja yleensä myös punoitus.
 • Krooninen sidekalvontulehdus.
 • Ongelmat sarveiskalvossa ärtyneestä silmäluomesta tai muista vaurioista johtuen.

Luomitulehduksen mahdolliset syyt

Luomitulehdus saa silmäluomen punoittamaan ja turpoamaan

Tällä hetkellä luomitulehduksen tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta asiantuntijoiden mukaan sen syntyyn voivat vaikuttaa useat eri tekijät.

Yleisimmät tekijät ovat:

 • Jokin tukkii silmäluomien talirauhaset. Tämä johtuu usein bakteeri-infektiosta.
 • Tali-ihottuma tai muut ihosairaudet, kuten ruusufinni.
 • Pölypunkit, täit tai muut eliöt silmäripsissä voivat aiheuttaa ongelmia silmäluomissa.
 • Allergiset reaktiot silmiin joutuville ainesosille, kuten lääkkeille, meikille jne.

Parhaat hoidot

Lääkärin tulee ensin diagnosoida vaiva luomitulehdukseksi suorittamalla joukon kokeita. Seuraavaksi hän määrittää parhaan hoitovaihtoehdon jokaiseen tapaukseen erikseen.

Yleisimpiä hoitomenetelmiä ovat:

 • Alla piilevän ongelman hoito. Näin on erityisesti ruusufinnistä tai tali-ihottumasta kärsivien potilaiden kohdalla.
 • Antibiootit bakteeritulehduksen hoitamiseksi talirauhasissa. Tavallisesti antibioottia käytetään paikallisesti silmätippoina tai voiteina. Antibiootteja voidaan ottaa myös suun kautta.
 • Tulehdusta lievittävät lääkkeet silmien turvotuksen laskemiseksi. Yleensä nämä tulevat tippojen tai salvojen muodossa.
 • Silmätippojen käyttö kuivista silmistä kärsiville potilaille.
 • Antihistamiinit, mikäli luomitulehdus johtuu allergiasta.

Hoito ja hygienia

Luomitulehduksen hoidossa tärkeää on hyvä hygienia. Voit tehdä seuraavan kahdesta neljään kertaa päivässä:

 1. Laita kostea haude tai sideharso silmäluomien päälle muutamaksi minuutiksi. Näin rähmä irtoaa helposti, kun alat poistaa sitä uudella kostealla liinalla.
 2. Puhdista silmäluomien reunat hankaamalla niitä hellävaraisesti toisella vedessä kostutetulla hauteella.
 3. Huuhtele lopuksi runsaalla lämpimällä vedellä. Kuivaa alue huolellisesti puhtaalla pyyhkeellä.
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
8 oiretta joista tunnistaa rasittuneet silmät
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
8 oiretta joista tunnistaa rasittuneet silmät

Moni jättää silmien rasittumisen oireet huomiotta. Rasittuneet silmät ovat ikävä vaiva, jota voi kuitenkin ehkäistä ja hoitaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.