Liittyykö fibromyalgia suoliston bakteerikasvustoon?
Suoliston bakteerikasvusto on äärimmäisen kiehtova ja se on viimeisten vuosien aikana ollut osa mitä mielenkiintoisimpia tutkimuksia. Se on suolistossa elävien mikrobien kokoelma, johon sisältyy erityyppisiä bakteereita, viruksia ja jopa sieniä.
Suoliston bakteerikasvustolla on monia korvaamattomia tarkoituksia kehossa. Kuten monet jo tietävätkin, nämä bakteerit ovat välttämättömiä oikeanlaisen ruoansulatuksen kannalta. Mutta se ei ole niiden ainoa tehtävä kehossa.
Bakteerikasvuston koostumus voi liittyä moniin eri sairauksiin, kuten esimerkiksi liikalihavuuteen. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka kroonista kipua aiheuttava fibromyalgia liittyy suoliston bakteerikasvustoon.
Mikä fibromyalgia on?
Fibromyalgia on monimutkainen sairaus, joka vaikuttaa noin 3 prosenttiin väestöstä. Se on paljon yleisempää naisilla kuin miehillä. Kyseessä on krooninen tauti, jolle on ominaista yleinen kipu lihaksissa ja luissa.
Kivulle ei ole mitään näkyvää syytä. Siihen liittyy yleensä myös väsymystä, unettomuutta ja mielialan vaihteluita. Syynä vaikuttaa olevan muutos tavassa, jolla aivot prosessoivat kipuärsykkeitä saaden niiden aiheuttaman kivun tuntumaan voimakkaammalta.
Lääkärit ovat havainneet monien potilaiden kohdalla tilanteita, jotka laukaisevat fibromyalgian tyypillisiä oireita. He ovat esimerkiksi huomanneet, että sitä voivat laukaista stressi ja infektiot. He eivät kuitenkaan olleet koskaan huomanneet suoliston bakteerikasvuston yhteyttä ennen kuin vasta melko hiljattain.
Kuinka fibromyalgia liittyy suoliston bakteerikasvustoon?
Kuten jo mainitsimmekin, koostuu suoliston bakteerikasvusto kaikista ruoansulatusjärjestelmässä elävistä mikrobeista. Ne ovat bakteereita, sieniä ja viruksia, joilla on läheinen suhde kehoon.
Viimeisen muutaman vuoden aikana tutkijat ovat demonstroineet, kuinka suoliston bakteerikasvusto on vuorovaikutuksessa kehon kanssa. Bakteerikasvuston koostumuksella on siis vaikutus moniin terveyteen liittyviin tekijöihin. Jokaisella ihmisellä on pohjimmiltaan erilainen bakteerikasvuston koostumus.
McGillin yliopiston tekemässä tutkimuksessa keskityttiin suoliston bakteerikasvuston tarkkailuun fibromyalgiasta kärsivien ihmisten kohdalla. Tutkimuksessa käytettiin 156 naiselta saatuja näytteitä, joista 77 kärsi fibromyalgiasta.
Tutkimuksessa tutkittiin jokaisen potilaan suoliston bakteerikasvustossa eläviä bakteerilajikkeita. Tarkoituksena oli niin ikään selvittää, mitä bakteereita kehossa oli enemmän ja mitä vähemmän.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: 7 luonnonlääkettä fibromyalgian hoitoon
Mitä tutkimuksessa tehtiin fibromyalgiasta kärsivien ihmisten suoliston bakteerikasvuston tarkkailemiseksi?
Tutkiessaan kaikkien näiden ihmisten suoliston bakteerikasvustoa, tutkijat havaitsivat monia eroavaisuuksia suoliston mikrobeissa fibromyalgiasta kärsivien ihmisten kohdalla. Ensin huomattiin, että sairauden oireet liittyivät bakteerien määrän muutokseen.
He huomasivat myös, että oireiden voimakkuus saattoi liittyä suoliston bakteerikasvustoon. Tiettyjen bakteerien määrä oli siis esimerkiksi suurempi ihmisillä, jotka kärsivät kovasta kivusta ja väsymyksestä.
Ongelmana tässä tutkimuksessa oli se, että ei ole edelleenkään selvää, aiheuttavatko suoliston mikrobikasvuston muutokset fibromyalgiaa vai ovatko ne vain tämän sairauden ominaispiirteitä. Tutkimuksessa keskityttiin itse asiassa enemmän kivun oireisiin. Tutkijoiden täytyy vielä selvittää, tapahtuuko suoliston bakteerikasvustossa samoja muutoksia myös muiden kroonista kipua aiheuttavien sairauksien kohdalla. Sillä tavalla he pystyvät näkemään liittyvätkö ne todella toisiinsa.
Mitä fibromyalgian ja suoliston bakteerikasvuston yhteys tarkoittaa?
Jos suoliston bakteerikasvusto liittyy fibromyalgiaan, avaa se suuren määrän uusia mahdollisuuksia. Tutkijat voisivat esimerkiksi kehittää hoitoja ja uusia diagnosointimenetelmiä, jotka auttavat ihmisiä hallitsemaan sairautta paremmin. Suoliston bakteerikasvuston muutosta itse asiassa käytetään tällä hetkellä tiettyjen sairauksien hoitamiseen. Fibromyalgia on myös sairaus, joka voi todella tehdä ihmisen työkyvyttömäksi, joten tämä mahdollinen yhteys tuo lisää toivoa kyseisestä sairaudesta kärsivien potilaiden tulevaisuuden kannalta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- García-García-de-Paredes, A., Rodríguez-de-Santiago, E., Aguilera-Castro, L., Ferre-Aracil, C., & López-Sanromán, A. (2015). Trasplante de microbiota fecal. Gastroenterologia y Hepatologia, 38(3), 123–134. https://doi.org/10.1016/j.gastrohep.2014.07.010
- Minerbi, A., Gonzalez, E., Brereton, N. J. B., Anjarkouchian, A., Dewar, K., Fitzcharles, M.-A., … Shir, Y. (2019). Altered microbiome composition in individuals with fibromyalgia. PAIN, 160(11), 2589–2602. https://doi.org/10.1097/j.pain.0000000000001640
- Malatji, B. G., Meyer, H., Mason, S., Engelke, U. F. H., Wevers, R. A., van Reenen, M., & Reinecke, C. J. (2017). A diagnostic biomarker profile for fibromyalgia syndrome based on an NMR metabolomics study of selected patients and controls. BMC Neurology, 17(1), 88. https://doi.org/10.1186/s12883-017-0863-9
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.