Leijonanharjasienen hyödyt ja haitat

Leijonanharjasieniä on tutkittu niiden antioksidanttisten ja tulehdusta ehkäisevien ominaisuuksien vuoksi. Vaikka lisätutkimukselle on tarvetta, tällä sienellä näyttäisi olevan positiivinen vaikutus ihmisten terveyteen. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja aiheesta!
Leijonanharjasienen hyödyt ja haitat
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Leijonanharjasieni tunnetaan myös latinankielisellä nimellään Hericium Erinaceus, ja sille on ominaista sen pyöreä muoto sekä pitkät hapsut, jotka muistuttavat leijonanharjaa.

Journal of Agricultural and Food Chemistry -julkaisun mukaan se on yleinen ainesosa aasialaisissa keittiöissä, jossa sitä pidetään suuressa arvossa sen ravitsemuksellisten ominaisuuksien vuoksi. Leijonanharjasientä voidaan syödä sekä raakana että kypsennettynä. Lisäksi siitä voi tehdä teetä.

Mitä terveyshyötyjä sillä on? Mitkä ovat sen sivuvaikutukset?

Tästä artikkelista löydät kaiken mitä sinun tulee tietää leijonanharjasienestä!

Leijonanharjasienen hyödyt

Monet leijonanharjasienen eduista on dokumentoitu tieteellisessä kirjallisuudessa. Sillä vaikuttaisi olevan antibioottisia, verenpainetta alentavia, diabetestä hoitavia, neuroprotektiivisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia. Lisäksi jotkut uskovat, että sillä on potentiaalia taistella monenlaisia ​​sairauksia vastaan.

Dementia

Kahta leijonanharjasienen aktiivista yhdistettä on tutkittu paljon, koska ne vaikuttavat aivojen terveyteen. International Journal of Medicinal Mushrooms -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan nämä aineet auttavat stimuloimaan aivosolujen kasvua.

BioMed Research Internationalissa julkaistussa eläimille tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että nämä luonnolliset aineet suojaavay Alzheimerin tautia vastaan ​​vähentämällä muistinmenetyksen oireita ja beeta-amyloidiplakkien aiheuttamia hermovaurioita.

Vaikka ihmiskokeissa ei ole havaittu tämänkaltaisia muutoksia, ovat yllä mainitut havainnot kuitenkin lupaavia. Fytoterapiatutkimus raportoi, että tämän sienen lisäravinteet auttoivat parantamaan henkistä toimintaa potilailla, jotka ottivat sitä 3 grammaa päivässä 4 kuukauden ajan.

Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että leijonanharjasieni pystyy stimuloimaan hermosolujen kasvua.

Ahdistus ja masennus

Sekä ahdistus että masennus vaativat yksilöllistä hoitoa mielenterveyden ammattilaisten kanssa. Silti tutkijat etsivät lisäravinteita, kuten leijonanharjasienen uutetta, joita voitaisiin käyttää apuna näiden ongelmien ratkaisemisessa.

Tältä osin International Journal of Molecular Sciences -lehdessä julkaistussa eläintutkimuksessa raportoitiin, että tällä sienellä on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia, jotka auttavat säätelemään masennukseen liittyviä välittäjäaineita. Lisäksi muut havainnot osoittavat, että se parantaa hippokampuksen toimintaa, joka on emotionaalisista vasteista vastaava alue.

Ihmistä tarkasteltaessa todisteet ovat edelleen riittämättömiä. Pieni tutkimus, jossa vaihdevuodet ohittaneet naiset nauttivat leijonanharjasieniuutetta sisältäviä keksejä kuukauden ajan, heidän havaittiin olevan vähemmän ahdistuneita.

Sydämen terveys

Leijonanharjasieni näyttää vähentävän sydänsairauksien riskiä. Mycobiology -tutkimuksessa raportoidussa eläinkokeessa tutkijat havaitsivat, että tämä ainesosa stimuloi rasva-aineenvaihduntaa ja alentaa korkeita triglyseriditasoja.

Samoin koeputkitutkimuksessa määritettiin, että tästä sienestä valmistetun uutteen sisältämät aineet vähentävät veren kolesterolin hapettumista. Siten se vähentää ateroskleroosin ja vakavien sydän- ja verisuonitapahtumien, kuten sydäninfarktin tai aivohalvauksen, riskiä. Tarvitsemme lisää todisteita, mutta tulokset ovat lupaavia.

Diabetes

Luonnollisten lisäravinteiden ei pitäisi olla ensisijainen hoito diabeteksen hoidossa. Leijonanharjasienellä näyttäisi kuitenkin olevan ominaisuuksia, jotka alentavat verensokeria. Esimerkiksi leijonanharjasieniuutteet näyttävät estävän alfa-glukosidaasi -entsyymin toimintaa, joka hajottaa hiilihydraatit ohutsuolessa.

International Journal of Medicinal Mushrooms -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tämä ainesosa toimii samalla tavalla kuin diabeteslääkkeet. Tarvitsemme kuitenkin lisää tutkimuksia näiden vaikutusten osoittamiseksi ihmisillä.

Immuunijärjestelmä

Food & Function raportoi, että leijonanharjasieniuutteet ovat hyödyllisiä immuunijärjestelmän toimintojen vahvistamisessa. Erityisesti ne auttavat vähentämään tulehdusta ja hapettumista: kaksi tekijää, jotka heikentävät immuniteettia. Se myös stimuloi hyödyllisten suolistobakteerien kasvua.

Ruoansulatuskanavan terveys

Leijonanharjasienen tulehdusta ehkäisevät ominaisuudet vaikuttavat positiivisesti ruoansulatuskanavaan, erityisesti tulehduksellisten suolistosairauksien tapauksessa. Journal of Ethnopharmacology -lehdessä tehty tutkimus kertoo, että näillä lisäaineilla on antibakteerisia ominaisuuksia, jotka parantavat ruoansulatusta.

Se muun muassa vahvistaa suoliston mikrobistoa, mikä vähentää kroonisten sairauksien riskiä. Tämä puolestaan ​​toimii mahahaavan ennaltaehkäisijänä, Changchunin kiinalaisen lääketieteen yliopiston asiantuntijoiden mukaan.

Paikallinen käyttö

Leijonanharjaa käytetään myös paikallisesti käytettävissä tuotteissa. Sen käyttö pinnallisille haavoille näyttää nopeuttavan paranemisprosessia. Tutkimuksessa, jossa tutkittiin eläimiä joilla oli niskahaava, tutkijat liittivät leijonanharjasieniuutteen ulkoisen käytön nopeampaan paranemiseen.

Oksidatiivinen stressi

Oksidatiivinen stressi ja krooninen tulehdus liittyvät kroonisten tartuntatautien, kuten syövän, autoimmuunisairauksien ja sydänsairauksien, puhkeamiseen.

Molecular Medicine Reportsissa jaettu tutkimus paljastaa, että leijonanharjasieni sisältää antioksidantteja, jotka estävät näiden prosessien vaikutuksia ja vähentävät taudin puhkeamista.

Itse asiassa todisteisiin perustuvan täydentävän ja vaihtoehtoisen lääketieteen avulla todettiin, että Hericium Erinaceuksella on neljänneksi suurin antioksidanttinen aktiivisuus 14 sienen ryhmässä. Siksi jotkut ihmiset suosittelevat sitä näiden molekyylien lähteenä.

Leijonanharjasienen sivuvaikutukset

Toistaiseksi leijonanharjasieni näyttää olevan turvallinen. Aasiassa ihmiset kuluttavat niitä kohtuullisesti, eikä sivuvaikutuksia ole ilmennyt.

Ei kuitenkaan tiedetä, ovatko johdetut lisäravinteet turvallisia ja tehokkaita, koska ihmisillä tehtyjä tutkimuksia ei ole. Toistaiseksi mikään yksikkö ei sääntele niitä muiden elintarvikkeiden ja lääkkeiden tavoin.

Allergia- ja astmapotilaiden kohdalla sienen uskotaan pahentavan oireita. Mikäli siis kärsit näistä terveysongelmista, sinun tulisi välttää leijonanharjasienen käyttöä.

Asiantuntijat neuvovat myös raskaana olevia naisia, imettäviä äitejä ja lapsia pysymään kaukana näistä sienistä. Jos jokin sairaus on diagnosoitu, on parasta kääntyä lääkärin puoleen.

Leijonanharjasieni elintarvikkeissa

Aasialaisessa keittiössä leijonanharjasieniä keitetään, kunnes ulompi kerros on rapea. Tämä estää katkeran maun kehittymistä.

Lännessä leijonanharjasientä sisältävistä lisäravinteista on tulossa yhä suositumpia. Sitä löytyy kapseleina, uutteina, tabletteina ja jauheena.

Annostus vaihtelee ja valmistajan ohjeita on noudatettava, koska muuten ei-toivottujen reaktioiden riski nousee.

Mitä muistaa leijonanharjasienistä

Eläin- ja koeputketutkimus tukee monia leijonanharjasieneen liitettyjä terveyshyötyjä. Tarvitsemme kuitenkin lisää todisteita sen käytöstä ihmisillä. Siksi uutteiden tai lisäravinteiden ei pitäisi olla ensisijainen hoito sairauksiin.

Jos sinulla on allergia tai astma, on suositeltavaa välttää leijonanharjasienen kulutusta. On myös suositeltavaa neuvotella lääkärin kanssa ennen sen nauttimista, varsinkin jos käytät muita lääkkeitä tai jos sinulle on diagnosoitu jokin sairaus.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Friedman M. Chemistry, Nutrition, and Health-Promoting Properties of Hericium erinaceus (Lion’s Mane) Mushroom Fruiting Bodies and Mycelia and Their Bioactive Compounds. J Agric Food Chem. 2015 Aug 19;63(32):7108-23. doi: 10.1021/acs.jafc.5b02914. Epub 2015 Aug 5. PMID: 26244378.
  • Jiang S, Wang S, Sun Y, Zhang Q. Medicinal properties of Hericium erinaceus and its potential to formulate novel mushroom-based pharmaceuticals. Appl Microbiol Biotechnol. 2014 Sep;98(18):7661-70. doi: 10.1007/s00253-014-5955-5. Epub 2014 Jul 29. PMID: 25070597.
  • Lai PL, Naidu M, Sabaratnam V, Wong KH, David RP, Kuppusamy UR, Abdullah N, Malek SN. Neurotrophic properties of the Lion’s mane medicinal mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes) from Malaysia. Int J Med Mushrooms. 2013;15(6):539-54. doi: 10.1615/intjmedmushr.v15.i6.30. PMID: 24266378.
  • Mori K, Obara Y, Moriya T, Inatomi S, Nakahata N. Effects of Hericium erinaceus on amyloid β(25-35) peptide-induced learning and memory deficits in mice. Biomed Res. 2011 Feb;32(1):67-72. doi: 10.2220/biomedres.32.67. PMID: 21383512.
  • Yao W, Zhang JC, Dong C, Zhuang C, Hirota S, Inanaga K, Hashimoto K. Effects of amycenone on serum levels of tumor necrosis factor-α, interleukin-10, and depression-like behavior in mice after lipopolysaccharide administration. Pharmacol Biochem Behav. 2015 Sep;136:7-12. doi: 10.1016/j.pbb.2015.06.012. Epub 2015 Jul 4. PMID: 26150007.
  • Chiu CH, Chyau CC, Chen CC, Lee LY, Chen WP, Liu JL, Lin WH, Mong MC. Erinacine A-Enriched Hericium erinaceus Mycelium Produces Antidepressant-Like Effects through Modulating BDNF/PI3K/Akt/GSK-3β Signaling in Mice. Int J Mol Sci. 2018 Jan 24;19(2):341. doi: 10.3390/ijms19020341. PMID: 29364170; PMCID: PMC5855563.
  • Brandalise F, Cesaroni V, Gregori A, et al. Dietary Supplementation of Hericium erinaceus Increases Mossy Fiber-CA3 Hippocampal Neurotransmission and Recognition Memory in Wild-Type Mice. Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:3864340. doi:10.1155/2017/3864340
  • Spelman, K.; Sutherland, E.; Bagade, A. (2017). Neurological Activity of Lion’s Mane (Hericium erinaceus). JRM. 6(1). https://doi.org/10.14200/jrm.2017.6.0108
  • Nagano M, Shimizu K, Kondo R, Hayashi C, Sato D, Kitagawa K, Ohnuki K. Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake. Biomed Res. 2010 Aug;31(4):231-7. doi: 10.2220/biomedres.31.231. PMID: 20834180.
  • Choi WS, Kim YS, Park BS, Kim JE, Lee SE. Hypolipidaemic Effect of Hericium erinaceum Grown in Artemisia capillaris on Obese Rats. Mycobiology. 2013;41(2):94-99. doi:10.5941/MYCO.2013.41.2.94
  • Rahman MA, Abdullah N, Aminudin N. Inhibitory effect on in vitro LDL oxidation and HMG Co-A reductase activity of the liquid-liquid partitioned fractions of Hericium erinaceus (Bull.) Persoon (lion’s mane mushroom). Biomed Res Int. 2014;2014:828149. doi: 10.1155/2014/828149. Epub 2014 May 13. PMID: 24959591; PMCID: PMC4052699.
  • Wu T, Xu B. Antidiabetic and antioxidant activities of eight medicinal mushroom species from China. Int J Med Mushrooms. 2015;17(2):129-40. doi: 10.1615/intjmedmushrooms.v17.i2.40. PMID: 25746618.
  • Liang B, Guo Z, Xie F, Zhao A. Antihyperglycemic and antihyperlipidemic activities of aqueous extract of Hericium erinaceus in experimental diabetic rats. BMC Complement Altern Med. 2013;13:253. Published 2013 Oct 3. doi:10.1186/1472-6882-13-253
  • Sheng X, Yan J, Meng Y, Kang Y, Han Z, Tai G, Zhou Y, Cheng H. Immunomodulatory effects of Hericium erinaceus derived polysaccharides are mediated by intestinal immunology. Food Funct. 2017 Mar 22;8(3):1020-1027. doi: 10.1039/c7fo00071e. PMID: 28266682.
  • Diling C, Chaoqun Z, Jian Y, et al. Immunomodulatory Activities of a Fungal Protein Extracted from Hericium erinaceus through Regulating the Gut Microbiota. Front Immunol. 2017;8:666. Published 2017 Jun 12. doi:10.3389/fimmu.2017.00666
  • Liu JH, Li L, Shang XD, Zhang JL, Tan Q. Anti-Helicobacter pylori activity of bioactive components isolated from Hericium erinaceus. J Ethnopharmacol. 2016 May 13;183:54-58. doi: 10.1016/j.jep.2015.09.004. Epub 2015 Sep 11. PMID: 26364939.
  • Wang M, Konishi T, Gao Y, Xu D, Gao Q. Anti-Gastric Ulcer Activity of Polysaccharide Fraction Isolated from Mycelium Culture of Lion’s Mane Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes). Int J Med Mushrooms. 2015;17(11):1055-60. doi: 10.1615/intjmedmushrooms.v17.i11.50. PMID: 26853960.
  • Abdulla MA, Fard AA, Sabaratnam V, Wong KH, Kuppusamy UR, Abdullah N, Ismail S. Potential activity of aqueous extract of culinary-medicinal Lion’s Mane mushroom, Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. (Aphyllophoromycetideae) in accelerating wound healing in rats. Int J Med Mushrooms. 2011;13(1):33-9. doi: 10.1615/intjmedmushr.v13.i1.50. PMID: 22135902.
  • Nakatsugawa M, Takahashi H, Takezawa C, Nakajima K, Harada K, Sugawara Y, Kobayashi S, Kondo T, Abe S. Hericium erinaceum (yamabushitake) extract-induced acute respiratory distress syndrome monitored by serum surfactant proteins. Intern Med. 2003 Dec;42(12):1219-22. doi: 10.2169/internalmedicine.42.1219. PMID: 14714963.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.