Laventelihunajan hyödyt ja käyttötarkoitukset

Laventelihunaja tunnetaan mielenkiintoisista lääkinnällisistä ominaisuuksistaan. Kerromme niistä kaiken täällä!
Laventelihunajan hyödyt ja käyttötarkoitukset
Franciele Rohor de Souza

Kirjoittanut ja tarkastanut farmaseutti Franciele Rohor de Souza.

Viimeisin päivitys: 05 toukokuuta, 2023

Laventelihunaja on tuote, jonka mehiläiset saavat luonnonvaraisen laventelin eri lajien kukista. Sitä löytyy usein markkinoilta ja luontaistuotekaupoista.

Molecules -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tämäntyyppinen yksikukkainen hunaja sisältää haihtuvia yhdisteitä, jotka liittyvät terveyshyötyihin. Erityisesti sen rasvahappojen, antioksidanttien ja hiilihydraattien osuus auttaa vahvistamaan puolustuskykyä ja rauhoittamaan erilaisia vaivoja. Katsotaanpa lisää.

Laventelihunajan ominaisuudet

Kaikista hunajalajikkeista laventelihunaja erottuu erityisellä tuoksullaan ja miedolla maullaan. Koska mehiläiset valmistavat sen laventelilajien, kuten tähkälaventelin eli Lavandula angustifolian, leveälehtilaventelin eli Lavandula latifolian ja tupsulaventelin eli Lavandula stoechasin nektarista, sillä on erityisiä maku- ja rakenneominaisuuksia.

Tarkemmin sanottuna sen väri on vaaleankeltainen tai valkoinen, kiteytys keskitasoa ja koostumus nestemäinen. Sen maku on makea, mutta siinä on hieman happamia ja kukkaisia vivahteita.

Sitä ei yleensä altisteta lämpöprosesseille, minkä ansiosta se voi säilyttää ominaisuutensa. Se voi jopa sisältää siitepölyä ja propolishiukkasia.

Laventelihunajan edut ja käyttötarkoitukset

Vaihtoehtoinen lääketiede arvostaa laventelihunajaa sen lääkinnällisten ominaisuuksien vuoksi. Koska se on peräisin nimenomaan laventelin nektarista, sen uskotaan tarjoavan “ylimääräisiä” ravintoaineita ja bioaktiivisia yhdisteitä perinteiseen hunajaan verrattuna.

Integrative Medicine Insights -julkaisun katsaus korosti, että tämäntyyppisellä hunajalla on parempi tulehdusta ehkäisevä kyky kuin muilla hunajilla. Lisäksi sillä oli positiivinen vaikutus oksidatiivisten markkereiden vähentämiseen. Mitä muita etuja se tarjoaa?

Laventelista peräisin oleva hunaja sisältää erilaisia yhdisteitä kuin muut hunajat.

Laventelihunaja vahvistaa immuunijärjestelmää

Yksi laventelihunajan tärkeimmistä eduista liittyy sen kykyyn vahvistaa immuunijärjestelmää. Plos Onen jakamassa tutkimuksessa kerrotaan, että tämä tuote tiivistää entsyymejä, aminohappoja, flavonoideja ja fenoleja.

Yhdessä nämä yhdisteet auttavat parantamaan kehon vasteita tartunnanaiheuttajille, kuten viruksille, bakteereille ja sienille. Journal of Food Science and Technology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että tämä hunajatyyppi auttaa torjumaan sieni-infektioita, kuten kandidiaasia.

Muutkin tutkimukset ovat huomanneet hunajan immunomoduloivan kyvyn. On todettu, että sillä on potentiaalia torjua tulehdusta, oksidatiivista stressiä ja bakteerien aiheuttamia infektioita.

Edistää yskän lievitystä

Sekä laventelihunajalla että laventelikasvilla on ominaisuuksia, jotka auttavat lievittämään yskää. Molemmat toimivat anti-inflammatorisina aineina, mikä vähentää kurkun ärsytystä. Lisäksi niillä on yskää eristäviä ja kosteuttavia ominaisuuksia, mikä on avain tämän oireen minimoimiseen.

BMJ Evidence-Based Medicine -lehdessä julkaistussa systemaattisessa katsauksessa hunajan havaittiin olevan tehokas ylempien hengitysteiden infektioiden (yleinen yskän syy) oireiden lievittämisessä. Samoin Cochrane Database of Systematic Reviews -tietokannan kautta raportoitiin, että hunaja lievittää yskää paremmin kuin lumelääke ja lääkkeet, kuten salbutamoli.

Hunaja lyhentää tämän oireen kestoa lapsilla.

Sillä välin Plants -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa puhutaan laventelin mahdollisuudesta edistää yskän lievitystä. Erityisesti se näyttää auttavan puhdistamaan hengitysteitä.

Tarvitsemme lisää tutkimuksia.

Auttaa ihonhoidossa

Laventelihunajalla on myös kosmeettisia sovelluksia. Sen paikallinen käyttö liittyy arpien, ryppyjen ja epäpuhtauksien vähenemiseen. Tämä liittyy sen runsaaseen antioksidanttien, orgaanisten happojen, mineraalien ja aminohappojen pitoisuuteen.

Phytotherapy Researchin vertailevassa tutkimuksessa laventelihunaja oli hyödyllisempää haavojen paranemisessa kuin kasvin eteerinen öljy. Tätä tukee myös Journal of Functional Biomaterials -lehdessä julkaistu tutkimus, jossa käsitellään hunajan potentiaalia stimuloida ihon uusiutumista.

Muita laventelihunajan mahdollisia etuja

Kuten kaikilla muillakin hunajalajikkeilla, laventelihunajalla on muita terveyshyötyjä sen runsaan bioaktiivisten yhdisteiden pitoisuuden ansiosta. Näkyvimpiä ovat seuraavat:

  • Vähentynyt stressi ja ahdistus: Yksi tämän ainesosan aminohapoista, tyrosiini, toimii useiden hyvinvointiin liittyvien välittäjäaineiden, kuten dopamiinin, esiasteena. Siten se auttaa jännitys- ja ahdistustilojen lievittämisessä.
  • Unettomuuden vähentäminen: Laventelihunajan uskotaan vaikuttavan hermostoon ja lievittävän unihäiriöitä. Sinänsä se on luonnollinen rentouttaja.
  • Diureettinen vaikutus: Populaarikirjallisuus väittää, että tämä hunaja stimuloi nesteiden poistumista ja lievittää niiden kerääntymiseen liittyvää turvotusta. Sen osoittamiseksi ei kuitenkaan ole olemassa kliinisiä tutkimuksia.
  • Ripulin lievitys: Antibakteeristen ja supistavien ominaisuuksiensa ansiosta laventelihunaja auttaa pysäyttämään ripulin bakteeriperäisen ruoansulatuskanavan tulehduksen yhteydessä.

Laventelihunajan riskit ja vasta-aiheet

Useimmille terveille aikuisille ja yli vuoden ikäisille lapsille laventelihunaja on turvallinen luonnollisena makeutusaineena, yskänlääkkeenä ja paikallisesti käytettävänä tuotteena (pintahaavoissa). Harkitse kuitenkin seuraavaa:

  • Ihmisillä, jotka ovat allergisia siitepölylle tai muille hunajan aineosille, tämä tuote voi aiheuttaa muun muassa hengitysvaikeuksia, huimausta, oksentelua ja sydämen rytmihäiriöitä. On tarpeen keskeyttää sen käyttö ja kääntyä lääkärin puoleen tässä tilanteessa.
  • Älä anna sitä alle vuoden ikäisille lapsille botulismiriskin vuoksi.
  • Käytä sitä kohtuudella, koska liikakäyttö voi johtaa ylipainoon ja liikalihavuuteen korkean sokeripitoisuuden vuoksi.
  • Diabeetikoiden tulee välttää sen käyttöä.
  • Asiantuntijat eivät suosittele sen paikallista käyttöä avohaavoihin tai vakaviin palovammoihin, koska näissä olosuhteissa se voi aiheuttaa infektioita.
Laventelihunaja ei sovi diabeetikoille.
Laventelihunaja ei sovellu diabeetikoille. Sen korkea sokeripitoisuus voi aiheuttaa epätasapainon verensokeritasoissa.

Laventelihunajan osto- ja säilytyssuosituksia

Kun ostat laventelihunajaa markkinoilta, on tarpeen tarkistaa etiketti. Yksityiskohdat, kuten tuottajan tiedot, maantieteellinen ja kasvitieteellinen tunniste sekä pakkaajan tiedot, voivat auttaa määrittämään tuotteen laadun.

Säilytä sitä viileässä ja pimeässä paikassa, jossa lämpötila on 15-20 °C. Sitä ei kannata laittaa jääkaappiin, sillä erittäin kylmässä ympäristössä se pyrkii kiteytymään ja vaikeuttaa sen myöhempää käyttöä.

Onko laventelihunajaa mahdollista tehdä kotona?

Internetissä on joitakin reseptejä “kotitekoisen laventelihunajan” valmistamiseksi. Nämä valmisteet ovat kuitenkin hyvin erilaisia kuin oikea mehiläisten valmistama laventelihunaja.

Vaikka se voi saada laventelin tuoksun ja lievän maun, sen ominaisuudet eivät ole samat kuin itse laventelihunajan. Itse asiassa voit tehdä tällaista “kotitekoista hunajaa” mistä vain yrteistä, mausteista, kuorista, hedelmistä ja kukista. Haluatko koittaa?

Ainesosat

  • 500 grammaa “tavallista” mehiläishunajaa
  • 100 grammaa kuivattua laventelia
  • Puinen lusikka
  • Steriloitu lasipurkki

Ohjeet

  1. Laita hunaja lämmönkestävään astiaan ja kuumenna se vesihöyryssä.
  2. Kun se on kuumaa ja juoksevaa, lisää kuivattu laventeli ja ota pois lämmöltä. Sekoita puulusikalla.
  3. Peitä tuote ja anna sen seistä 24 tuntia.
  4. Tämän ajan kuluttua lämmitä sitä uudelleen vesihöyryssä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.
  5. Suodata tuote siivilällä laventelin jäännösten erottamiseksi.
  6. Säilytä steriloidussa purkissa huoneenlämmössä.

Mitä muistaa laventelihunajasta?

Laventelihunaja on luomutuote nektarista, jonka mehiläiset uuttavat eri laventelilajeista. Se ei ole sama kuin muista kukista saatu hunaja; niillä ei ole samoja ominaisuuksia.

Ravintokoostumuksensa ansiosta asiantuntijat suosittelevat sitä muun muassa puolustuskyvyn, haavojen paranemisen, yskän lievittämisen ja ahdistuneisuuden hallintaan. Joka tapauksessa sen kulutuksen tulee olla maltillista unohtamatta sen vasta-aiheita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Machado AM, Antunes M, Miguel MG, Vilas-Boas M, Figueiredo AC. Volatile Profile of Portuguese Monofloral Honeys: Significance in Botanical Origin Determination. Molecules. 2021 Aug 17;26(16):4970. doi: 10.3390/molecules26164970. PMID: 34443558; PMCID: PMC8400914.
  • Denner SS. Lavandula angustifolia Miller: English lavender. Holist Nurs Pract. 2009 Jan-Feb;23(1):57-64. doi: 10.1097/01.HNP.0000343210.56710.fc. PMID: 19104276.
  • National Center for Biotechnology Information (2022). PubChem Taxonomy Summary for Taxonomy 39331, Lavandula latifolia. Retrieved September 29, 2022 from https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/taxonomy/Lavandula latifolia.
  • Ez zoubi, Y., Bousta, D. & Farah, A. A Phytopharmacological review of a Mediterranean plant: Lavandula stoechas L. Clin Phytosci 6, 9 (2020). https://doi.org/10.1186/s40816-019-0142-y
  • Miguel MG, Antunes MD, Faleiro ML. Honey as a Complementary Medicine. Integr Med Insights. 2017 Apr 24;12:1178633717702869. doi: 10.1177/1178633717702869. PMID: 28469409; PMCID: PMC5406168.
  • Estevinho LM, Chambó ED, Pereira AP, Carvalho CA, Toledo Vde A. Characterization of Lavandula spp. Honey Using Multivariate Techniques. PLoS One. 2016 Sep 2;11(9):e0162206. doi: 10.1371/journal.pone.0162206. PMID: 27588420; PMCID: PMC5010229.
  • Ajibola A. Novel Insights into the Health Importance of Natural Honey. Malays J Med Sci. 2015 Sep;22(5):7-22. PMID: 28239264; PMCID: PMC5295738.
  • Estevinho, M.L., Afonso, S.E. & Feás, X. Antifungal effect of lavender honey against Candida albicans, Candida krusei and Cryptococcus neoformans . J Food Sci Technol 48, 640–643 (2011). https://doi.org/10.1007/s13197-011-0243-1
  • Abuelgasim, H., Albury, C., & Lee, J. (2020). Effectiveness of honey for symptomatic relief in upper respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis. In BMJ Evidence-Based Medicine (Vol. 26, Issue 2, pp. 57–64). BMJ. https://doi.org/10.1136/bmjebm-2020-111336
  • Mushtaq A, Anwar R, Gohar UF, Ahmad M, Marc Vlaic RA, Mureşan CC, Irimie M, Bobescu E. Biomolecular Evaluation of Lavandula stoechas L. for Nootropic Activity. Plants (Basel). 2021 Jun 21;10(6):1259. doi: 10.3390/plants10061259. PMID: 34205806; PMCID: PMC8234844.
  • Mărgăoan R, Topal E, Balkanska R, Yücel B, Oravecz T, Cornea-Cipcigan M, Vodnar DC. Monofloral Honeys as a Potential Source of Natural Antioxidants, Minerals and Medicine. Antioxidants (Basel). 2021 Jun 25;10(7):1023. doi: 10.3390/antiox10071023. PMID: 34202118; PMCID: PMC8300703.
  • Lusby PE, Coombes AL, Wilkinson JM. A comparison of wound healing following treatment with Lavandula x allardii honey or essential oil. Phytother Res. 2006 Sep;20(9):755-7. doi: 10.1002/ptr.1949. PMID: 16807876.
  • Martinotti S, Ranzato E. Honey, Wound Repair and Regenerative Medicine. J Funct Biomater. 2018 May 8;9(2):34. doi: 10.3390/jfb9020034. PMID: 29738478; PMCID: PMC6023338.
  • Jongkees BJ, Hommel B, Kühn S, Colzato LS. Effect of tyrosine supplementation on clinical and healthy populations under stress or cognitive demands–A review. J Psychiatr Res. 2015 Nov;70:50-7. doi: 10.1016/j.jpsychires.2015.08.014. Epub 2015 Aug 25. PMID: 26424423.
  • Koulivand PH, Khaleghi Ghadiri M, Gorji A. Lavender and the nervous system. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:681304. doi: 10.1155/2013/681304. Epub 2013 Mar 14. PMID: 23573142; PMCID: PMC3612440.
  • Honey: its antibacterial action in the treatment of gastroenteritis. Glimpse. 1985 Nov-Dec;7(6):1, 8. PMID: 12314387.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.