Lasten liikunta: kaikki mitä sinun tulee tietää
Liikunta opettaa lapsille liikunnan iloa, vahvistaa lihaksia, terävöittää koordinaatiota ja luo perustan heidän tulevalle terveydelleen. Lasten liikunta on mitä tahansa toimintaa, jolla pyritään parantamaan terveyttä, suorituskykyä ja elämänlaatua. Toisin kuin aikuisille suunnattu liikunta, lapsille suunnatun liikunnan on oltava suunniteltua, jäsenneltyä ja järjestelmällistä. Iällä ei ole väliä. Mitä aikaisemmin lapsi alkaa liikkumaan säännöllisesti, sitä parempi.
Liikunta edistää terveellisten elämäntapojen muodostumista ja ehkäisee liikalihavuutta. Asiantuntijat ovat viime vuosina nostaneet tältä osin “punaisia lippuja”, varsinkin kun viestintäteknologian ja sosiaalisten verkostojen käyttö on lisääntynyt, mikä pitää pienimmätkin lapset näyttöjen edessä.
Lapset viettävät keskimäärin yli kaksi tuntia päivässä teknisien laitteiden, kuten videopelikonsolien ja matkapuhelimien edessä. Tämä vaikuttaa siihen, kuinka vähän huomiota he kiinnittävät fyysiseen harjoitteluun. Usein tällä on yhteys myös korkeakaloristen ruokien nauttimiseen.
Lue tämäkin: Miksi liikunta on hyväksi aivoille
Liikunnan hyödyt
Liikunta lisää lihasten aineenvaihduntaa. Liikunnan aikana lihakset tarvitsevat enemmän happea ja ravinteita sekä samalla pääsevät eroon kuona-aineesta.
Aineenvaihdunnan nopeuttamiseksi järjestelmä jakaa verenvirtauksen uudelleen aktiivisiin lihaksiin. Ne imevät happea ja ravintoaineita verenkierrosta.
Lasten liikunta edistää kardiorespiratorista kapasiteettia, joustavuutta, voimaa, kestävyyttä ja koordinaatiota. Tämä on vain fyysinen puoli, mutta siitä on myös sosiaalisia etuja. Liikunta edistää sosiaalisten suhteiden muodostumista sekä parantaa henkilökohtaisella tasolla heidän itsetuntoaan.
Liikkumattomuuden seuraukset lasten terveyteen
Aktiivisen elämäntavan rakentaminen on hankalaa viihde- ja viestintätekniikan aiheuttaman liikkumattomuuden myötä.
Tämä todellisuus on pahentunut entisestään Covid-19 -pandemian ansiosta. Tämä on tehnyt ulkoilusta mahdotonta monille, samoin kuin se on keskeyttänyt tavanomaiset terveelliset elämäntavat.
Näissä olosuhteissa digitaalisten laitteiden hallinta, sujuva viestintä sekä rutiinien, aikataulujen ja perustottumusten seuranta ovat välttämättömiä.
Liikunnan puutteesta johtuvien fyysisten ongelmien, kuten liikalihavuuden, diabeteksen, osteoporoosin ja immuunijärjestelmän häiriöiden lisäksi on myös henkisiä ja sosiaalisia ongelmia. Alhainen fyysinen aktiivisuus vaikuttaa myös koulusuoritukseen, keskittymiseen ja uneen.
Liikkuva lapsi vahvistaa luitaan ja lihaksiaan samalla kun hän ravitsee itsetuntoaan sekä torjuu mielenterveysongelmia.
Lue lisää: Hauskat liikuntaharjoitukset lapsen liikalihavuuden torjuntaan
Harjoituksia, joita lapset voivat tehdä
Esittelemme tässä artikkelissa turvallisia ja yksinkertaisia liikuntaharjoituksia, jotka parantavat lasten sydän- ja hengityselinten toimintaa, joustavuutta, lihaskestävyyttä sekä koordinaatiota.
Ensimmäinen harjoitus on tanssi. Sen lisäksi, että se tarjoaa monipuolista liikuntaa, se on myös hauskaa. Se koskettaa koko kehoa, lisää verenkiertoa, korjaa asentoa ja harjoittaa koordinaatiota.
On myös tiettyjä jooga-asentoja, joita voit suorittaa kotisi pienten kanssa.
Voitte myös tehdä erilaisia venytyksiä ja temppuja, jota lapset rakastavat. Voitte suorittaa erilaisia temppuratoja. Yksi harjoitus on hyppynarulla hyppääminen. Se polttaa kaloreita, terävöittää koordinaatiota ja keskittymiskykyä, vahvistaa jalkoja, käsivarsia, hartioita ja selkärankaa. Se on erinomainen aerobinen harjoitus.
Lopuksi istumaannousut ja kyykyt. Mitä tulee ensimmäiseen, sinun tulee ohjata heitä varoen. Lapset ottavat vanhempansa mallina ja istumaannousujen suorittaminen väärin aiheuttaa kipua ja lihasten surkastumista. Lankut, jalkojen nostot ja istuma-nostot ovat voimaharjoituksia, jotka vaativat suhteellista huolellisuutta.
Harjoitukset, jotka eivät sovellu lapsille
Jotkut harjoitukset vaarantavat lasten lihakset, jänteet, nivelet ja selkärangan. Kiinnitä huomiota näiden harjoitusten tunnistamiseen ja vältä niitä. Tämänkaltaiset harjoitukset ja lajit aiheuttavat liiallista rasitusta lapsen vasta kehittyvään vartaloon. Varovaisuus ja maalaisjärki ovat avaimia. Esimerkiksi käveleminen kyykyssä ja nilkoista kiinni pitäminen voi vahingoittaa jänteitä ja polvia.
Mitä tulee venytykseen, sillat, joissa taivutetaan taaksepäin, kunnes kätesi koskettavat lattiaa, ovat vaarallisia. Tämä johtuu siitä, että ne painavat selkärankaa.
Lasten tulee myös välttää yrittämästä koskettaa varpaiden kärkiä käsillään. Tämä liike aiheuttaa ylimääräistä painetta selkärankaan, lantioon ja vatsalihaksiin. Sama pätee leveiden ja nopeiden ympyröiden tekemiseen lanteilla, jotka voivat vaikuttaa selkärangan nikamiin. Lasten tulee suorittaa tämä liike vain liikuttamalla lantiota hitaasti puolelta toiselle.
Harjoitukset, joita lasten ei koskaan tulisi tehdä ilman ammattilaisen valvontaa, liittyvät voimaharjoitteluun ja painonnostoon. Nämä ovat harjoituksia, jotka lisäävät luumassaa, lihasvoimaa ja motorisia taitoja, mutta vaativat erityistä huomiota.
Myytit siitä, vaikuttavatko ne kasvuun, on hylätty; jokaisen yksilön tulisi kuitenkin keskustella asiasta lääkärin kanssa ennen harjoittelun aloittamista.
WHO:n suositukset lasten liikunnasta
Liikkumattomuus, liikalihavuus ja passiivisuus aiheuttavat lähes 5 miljoonan kuoleman vuosittain. Tästä syystä Maailman terveysjärjestö on huomauttanut, että lasten liikunta ja leikki on elintärkeää.
Luvut puhuvat puolestaan: 23 % aikuisista ja 80 % nuorista “ei saa tarpeeksi fyysistä aktiivisuutta”, järjestö sanoo. Tästä syystä on tärkeää luoda terveellisiä elämäntapoja, joissa on vähemmän ruutuaikaa, enemmän liikkumista ja enemmän laadukasta unta.
Suositusten tavoitteena on parantaa lasten motorista ja kognitiivista kehitystä ensimmäisen viiden vuoden aikana. Tämä muodostaa perustan terveelle elämälle. Joka tapauksessa koko päivälle ei tulisi jakaa enempää kuin yksi tunti ruutuaikaa ja noin kolme tuntia fyysistä aktiivisuutta vaihtelevalla intensiteetillä ja harjoituksilla.
Lasten liikunta: terveyden tae myös aikuisiässä
Tutkimukset osoittavat, että sydän- ja verisuonitautien alkuperä löytyy lapsuudesta sekä nuoruudesta. Myös lipidien tai rasvojen, lipoproteiinien, verenpaineen ja liikalihavuuden tasot kulkevat nuoruudesta aikuisuuteen.
Lapsena opitut terveelliset elämäntavat kulkevat mukana aikuisikään asti. Jos lapset eivät ole kehittäneet tiettyjä tottumuksia ennen täysi-iän saavuttamista, he eivät todennäköisesti kehitä niitä myöskään aikuisiässä. Asiantuntijat ovat tulleet siihen tulokseen, että terveelliset elämäntavat lapsuudessa ja nuoruudessa ovat terveyden perusta myös aikuisuudessa.
Samaan aikaan, vaikka fyysinen kunto ja genetiikka vaikuttavat voimakkaasti fyysiseen aktiivisuuteen, jotkin tekijät ovat välttämättömiä. Tästä syystä on erittäin tärkeää luoda lapsille motivoivat olosuhteet sekä mahdollisuudet harrastaa liikuntaa ja kilpaurheilua.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Cabrera, E. A. (2020). Actividad física y efectos psicológicos del confinamiento por covid-19. Revista INFAD de Psicología. International Journal of Developmental and Educational Psychology., 2(1), 209-220. Disponible en: https://revista.infad.eu/index.php/IJODAEP/article/view/1828/1612
- Duque, I. L., & Parra, J. H. (2012). Exposición a pantallas, sobrepeso y desacondicionamiento físico en niños y niñas. Revista Latinoamericana de Ciencias Sociales, Niñez y Juventud, 10(2), 971-981. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/773/77323978014.pdf
- Erades, N., & Sabuco, A. M. (2020). Impacto psicológico del confinamiento por la COVID-19 en niños españoles: un estudio transversal. Revista de Psicología Clínica con Niños y Adolescentes, 7(3), 27-34. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7649329
- Martínez-Vizcaíno, V., & Sánchez-López, M. (2008). Relación entre actividad física y condición física en niños y adolescentes. Disponible en: http://www.cibr.es/ka/apps/cibr/docs/2008_Estudio_ninos_Castilla_La_Mancha.pdf
- PEDIATRIA, A. A. (2001). Entrenamiento de fuerza en niños y adolescentes. Disponible en: https://g-se.com/uploads/blog_adjuntos/fuerza_en_ninos_academia_americana_de_pediatr_a.pdf
- Rodríguez-Nuñez, I. (2020). Prescribiendo ejercicio físico en períodos de cuarentena por COVID-19:¿ Es útil la autorregulación perceptual en niños?. Revista chilena de pediatría, 91(2), 304-305. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0370-41062020000200304&script=sci_arttext&tlng=p
- Vallejo, A. P., & González, J. M. (2012). Estudio sobre hábitos de actividad física saludable en niños de Educación Primaria de Jaén capital. Apunts Educación Física y Deportes, (107), 13-23. Disponible en: https://repository.urosario.edu.co/bitstream/handle/10336/3796/Documento%2022_Definitivo.pdf?sequence=4&isAllowed=y
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.