Lapsuuden glaukooma: mitä siitä tulisi tietää?

Lapsuuden glaukooma on etenevä silmäsairaus, joka vaikuttaa lapsen näkökykyyn. Se tulee hoitaa mahdollisimman pian, sillä hoitamatta jättäminen voi johtaa näköhermon peruuttamattomiin vaurioihin, mikä johtaa sokeuteen.
Lapsuuden glaukooma: mitä siitä tulisi tietää?

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Lapsuuden glaukooma, joka tunnetaan myös nimellä synnynnäinen glaukooma, on silmäsairaus, joka vaikuttaa hyvin pieniin lapsiin. Diagnoosi tehdään yleensä ensimmäisen elinvuoden aikana. Se on harvinainen sairaus, joka voi olla perinnöllinen, mutta ei aina sitä ole.

66 % tapauksista lapsuuden glaukooma vaikuttaa molempiin silmiin ja 34 % vain yhteen silmään. Tämä terveysongelma on lähes aina ensisijainen, eli se ei ole toisen sairauden määräämä. Tämän häiriön pääominaisuus on silmänsisäisen paineen nousu normaaliarvojen yläpuolelle.

Jos lapsuuden glaukoomaa ei hoideta, se voi vaurioittaa näköhermoa ja johtaa sokeuteen. Siksi on tärkeää olla tietoinen tämän taudin oireista, jotta se voidaan diagnosoida ja hoitaa ajoissa.

Mikä on lapsuuden glaukooma?

Vesiliuos on väritön neste, joka ravitsee ja hapettaa silmän eri osia. Sitä tuotetaan silmämunan sisäosassa, jota kutsutaan sädekehäksi, iiriksen takana. Tämä neste virtaa pupillin läpi etukammioon, joka on sarveiskalvon ja iiriksen välinen alue.

Etukammiossa on kanavia, joiden kautta tämä neste virtaa suoniin. Joskus nestettä ei voida poistaa, jos tyhjennysjärjestelmä on tukossa. Tämä saa sen kertymään silmään, mikä johtaa kohonneeseen silmänpaineeseen.

Tämä paine voi vahingoittaa näköhermoa, joka on rakenteeltaan hyvin monimutkainen. Se koostuu miljoonasta hermosäikeestä, jotka yhdistävät verkkokalvon aivoihin. Jos näin tapahtuu, lapsi voi menettää näkönsä.

Tarkkaan ottaen lapsuuden glaukooma on glaukooma, joka vaikuttaa yli 3-vuotiaisiin lapsiin. Glaukoomaa, joka vaikuttaa 0–3-vuotiaisiin lapsiin, kutsutaan infantiiliksi tai synnynnäiseksi glaukoomaksi.

Lapsuuden glaukooma täytyy hoitaa mahdollisimman ajoissa.
Vastasyntyneillä, ja enintään 3-vuotiailla lapsilla, tilaa kutsutaan synnynnäiseksi glaukoomaksi. Yli 3-vuotiaiden kohdalla sitä kutsutaan nuorten tai lapsuuden glaukoomaksi.

Miten se ilmenee?

On monia tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa lapsuuden glaukooman. Useimmissa tapauksissa se on perinnöllistä. Perinnöllinen tarkoittaa, että silmän rakenteessa on tämä poikkeavuus syntymästä lähtien. Toisinaan ongelma johtuu toisesta silmäsairaudesta, mutta tämä on harvinaista.

Glaukoomaa sairastavalla on heikentynyt ääreisnäkö, eli hän näkee selvästi eteenpäin, mutta menettää yksityiskohdat sivualueista. Tämä lisääntyy vähitellen. Joskus on myös näön hämärtymistä, summeutta tai mustia täpliä näkökentässä.

Glaukoomaa sairastava lapsi kokee yleensä valon häiritsevän häntä, hänellä on usein vetiset silmät ja hän myös pitää ne mieluummin kiinni. Sairauden edetessä heidän silmänsä näyttävät normaalia tylsemmiltä ja suuremmilta. On tavallista, että he kompastuvat pieniin esineisiin, jotka ovat sivussa tai hyvin alhaalla.

Kuinka tunnistaa lapsuuden glaukooma?

Jos lapsellasi on oireita, silmälääkärin tulee tutkia lapsen silmät. Yleensä lapselle tehdään ensin näöntarkkuustesti, jolla mitataan hänen kykynsä nähdä eri etäisyyksiä. Sitten lääkäri laajentaa pupillit silmätipoilla ja tarkastaa verkkokalvon sekä näköhermon.

Seuraava vaihe on näkökenttätesti perifeerisen näön tilan määrittämiseksi. Vastaavasti asiantuntijat suorittavat testin nimeltä tonometria, joka mittaa silmän painetta.

Kaikki nämä testit voivat olla lapselle erittäin epämukavia ja pelottavia. Siksi on tärkeää, että he tuntevat vanhempiensa tuen ja ymmärryksen. Joskus on tarpeen rauhoittaa lapsi tutkimuksia varten, varsinkin jos lapsi on hyvin nuori.

Onko se parannettavissa?

On erittäin tärkeää aloittaa lapsuuden glaukooman hoito mahdollisimman pian. Mitä nopeammin tätä ongelmaa aletaan käsittelemään, sitä paremmat mahdollisuudet lapsella on. Asiantuntija päättää noudatettavasta hoidosta lapsen terveydentilan, glaukooman ominaisuuksien ja käytettävissä olevien vaihtoehtojen perusteella.

Yleisesti ottaen lapsuuden glaukooman hoitoon voi kuulua lääkitys ja leikkaus. Lääkärit määräävät lääkkeitä, jotka vähentävät nesteen tuotantoa silmässä tai parantavat nesteen kulkua. Molemmissa tapauksissa tavoitteena on vähentää silmän painetta.

Lääkäri voi suorittaa mikrokirurgian tai laserleikkauksen luodakseen aukon nesteen valumiseksi kunnolla. Tämäntyyppiset leikkaukset ovat turvallisia ja niissä on minimaaliset riskit.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.