Kymmenen varoitusmerkkiä mielisairaudesta

Mahdollinen mielisairaus voi ilmetä tietyistä käyttäytymiseen ja mielialaan liittyvistä häiriöistä tai muihin samaistumiseen liittyvistä tekijöistä. Tällaiset oireet tulisi hoitaa niin pian kuin mahdollista.
Kymmenen varoitusmerkkiä mielisairaudesta

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Jotkut sairaudet vaikuttavat käytökseen ja toimintaan, ja johtavat yhtäkkisiin mielialan muutoksiin. Mielisairauden oireet voivat johtua monista syistä, ja niillä on vakavia terveysvaikutuksia. Nämä tilanteet voivat myös olla väliaikaisia. Kun oireet pitkittyvät, kyseessä saattaa olla mielisairaus. Oireita voidaan hallita, jos ne hoidetaan ajoissa.

Potilas voi itse havaita joitakin oireita, ja joskus epänormaalin käyttäytymisen huomaa joku ulkopuolinen. Suurin osa oireista on heijastus pelosta, kivusta, konflikteista, autonomian puutteesta, eristyksestä ja niin edelleen.

Mielisairaus: kymmenen varoitusmerkkiä

 

Käyttäytymistä ja tapoja tarkkailemalla voidaan havaita joitakin mielenterveyshäiriöitä.

Seuraavaksi kerromme oireista, jotka voivat olla osoitus siitä, että ihminen kärsii mielisairaudesta:

Unihäiriöt

Kyvyttömyys nukkua levollisesti on yksi yleisimmistä mielisairauden oireista. Sitä esiintyy usein äärimmäisyyksinä, kuten unettomuutena tai kroonisena väsymyksenä. Se voi myös ilmetä unissakävelyn ja/tai painajaisten muodossa.

Mielisairaus ja fobiat

Fobiat ovat yleisiä, kun on kyse mielisairaudesta. Yleisimpiä ovat agorafobia, pelko lähteä kotoa, sosiaalinen fobia tai pelko olla vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa tai pelko olla väkijoukon keskellä, mikä tunnetaan myös enoklofobiana. On myös fobioita, jotka liittyvät tiettyihin eläimiin, esineisiin tai tilanteisiin.

Mielialan muutokset ilman mitään ilmeistä syytä

Kaikki tuntevat olonsa toisinaan surulliseksi, ahdistuneeksi, hermostuneeksi, ärtyneeksi, vihaiseksi tai kykenemättömäksi nauttia iloisista asioista. Mutta kun näin tapahtuu ilman hyvää syytä, ovat ne ehdottomasti tärkeitä oireita, joita tulee pohtia. Valitettavasti nämä mielialamuutokset voivat johtaa läheisistä vieraantumiseen tai ongelmiin ihmissuhteissa.

Todellisuuden vääristyminen

Mielisairaudesta kärsivät ihmiset havaitsevat todellisuuden, joka on erilainen kuin muiden ihmisten havaitsema todellisuus. Pidä mielessä, että tällä ei ole mitään tekemistä poliittisen, seksuaalisen tai uskonnollisen näkökulman kanssa. Siinä on enemmänkin kyse todellisesta toimintahäiriöstä. Yksi äärimmäinen esimerkki tästä on, kun ihmisellä on harhaluuloja tai hallusinaatioita (ilman psykoaktiivisia lääkkeitä tietenkin).

Muutokset syömistottumuksissa

syömishäiriö on mielisairaus

Syömishäiriöt ovat erittäin tavallisia meidän kulttuurissamme, varsinkin teini-ikäisten keskuudessa.

Syömishäiriöt ovat myös oire mielisairaudesta. On ihmisiä, jotka alkavat yhtäkkiä syödä hallitsemattomasti, huolimatta siitä kuinka heidän kehonsa ja terveytensä mahdollisesti heikentyy. Sitten on myös ihmisiä jotka lakkaavat syömästä, koska heidän vääristynyt minäkuvansa saa heidät kuvittelemaan heidän olevan ylipainoisia. Tällä tavoin alkavat ongelmat, kuten anoreksia ja bulimia, ja se liittyy myös aikaisempiin oireisiin todellisuuden vääristymiseen liittyen.

Riippuvuudet

Aineriippuvuus tai mitkä vain muut aktiviteetit, joita ihminen ei hallitse lainkaan, ovat yleisiä mielisairauden oireita. Siten riippuvuudet ovat paheita, joita ihmiset voivat hallita, mikäli he työstävät niitä ja voivat turvautua perheen sekä yhteisön antamaan tukeen.

Käytännössä riippuvuudesta kärsivän ihmisen on todella vaikea huomata oma toimintahäiriönsä tai sairautensa. Riippuvuudet tulevat monissa eri kategorioissa, oli kyseessä sitten väärinkäyttö, pakonomainen syöminen, peliriippuvuus, sadismi, masokismi tai jopa pakonomainen omistautuminen elektronisille laitteille.

Mielisairaus ja seksuaalinen halu

Seksuaalisen halun hiipuminen liittyy yleensä johonkin mielenterveysongelmaan, kuten masennukseen. On myös oireita, jotka liittyvät seksuaalisiin tottumuksiin ja ovat osoitus mahdollisesta mielisairaudesta. Kaikista yleisimpiä ovat ennenaikainen siemensyöksy, sadomasokismi ja muut parafilian merkit.

Kognitiivinen tai muistiin vaikuttava heikentyminen

Vaikeus ymmärtää tai yhdistää tehtäviä ja ihmisiä, tai ihmisiä ja tilanteita ja niin edelleen on myös merkki siitä, että ihmisellä on mielisairaus. Samoin käy progressiivisen muistinmenetyksen kanssa.

Jotkut ihmiset alkavat havaita, että he ovat saattaneet unohtaa laittaa valot pois päältä. Tai he eivät tunnista läheisiään tai tuttaviaan. Tämä on oire, joka täytyy hoitaa nopeasti voidaksemme ehkäistä onnettomuuksia ja psyykkisiä haittoja.

Yletön vihamielisyys ja raivo

Kyvyttömyys selvitä stressistä aiheuttaa hallitsematonta vihaa. Vihan aiheuttamat hyökkäykset ovat suurempia ja saattavat päätyä väkivaltaisiin tekoihin. Jos impulsseja ei hallita, johtavat ne vakaviin seurauksiin töissä ja muissa vuorovaikutussuhteissa.

Itsetuhoiset ajatukset

Toistuva halu päättää oma elämä on yksi selvimmistä mielenterveyshäiriön oireista. Hyödyttömyyden tai sopeutumisen mahdottomuuden tunne on yleinen tekijä, joka tekee itsemurhan ajatuksesta houkuttelevan. On tärkeää, että itsemurha-ajatuksista kärsivä ihminen rohkenee puhua siitä ajoissa, pyytää apua ja yrittää hakeutua muiden seuraan, jotta hän ei joutuisi eristäytyneeksi.

Mielisairaus: asioita, jotka tulee pitää mielessä

fobiat voivat olla merkki mielisairaudesta

Varhainen huomio ongelmaa kohtaan auttaa sinua hallitsemaan sitä tehokkaammin.

On monia riskitekijöitä, jotka voivat vaikuttaa oireisiin, mutta ne eivät ole ratkaisevia:

  • Traumaattiset kokemukset joko lähimenneisyydessä tai aikaisemmin elämässä.
  • Väkivaltainen tai hylkivä ympäristö.
  • Mielisairaustausta.
  • Aivovamma.
  • Stressaaville tilanteille altistuminen.

Mielisairaudet ovat paljon yleisempiä kuin ehkä ajatteletkaan. Ne voivat ilmestyä missä vain iässä, sosiaaliluokassa, ammatissa tai kulttuurissa. Potilas tarvitsee apua sairauden hoitoon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.