Kuivatut luumut edistävät terveyttä
Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva
Kuivatut luumut kuuluvat kuivattuihin hedelmiin, sillä ne ovat menettäneet suuren osan nestepitoisuudestaan ja jäljelle on jäänyt kuiva ja ryppyinen, väriltään tumma hedelmä.
Kuivuneesta olomuodostaan ja ryppyisestä ulkonäöstään huolimatta kyseessä on maukas ja makea hedelmä. Tästä syystä kuivattuja luumuja käytetään paljon eri resepteissä ja leivonnaisissa.
Nämä pienet hedelmät sisältävät runsaasti mm. seuraavia ravintoaineita:
- Kuitua
- Vitamiineja (E, foolihappo, K ja C)
- Sorbitolia
Kuivatut luumut sisältävätkin terveyden kannalta mahtavia ominaisuuksia.
Kuivatut luumut ovat luonnollinen laksatiivi
Tämä on kuivattujen luumujen ehkä tunnetuin hyöty. Tämä ominaisuus johtuu niiden sisältämästä sorbitolista.
Sorbitolilla on laksatiivisia vaikutuksia, jotka edistävät suoliston liikkeitä. Tästä syystä kuivatut luumut ovat loistava luontaishoito ummetukseen.
Ne ovat ennen kaikkea ihanteellisia naisille, sillä naisten suolikanava menee helpommin tukkoon.
- 8 kuivatun luumun syöminen tai luumumehun juominen riittää. Mehulla on sama vaikutus kuin itse hedelmällä, mutta se on helpompi nauttia.
Luumumehua voi valmistaa mm. seuraavalla tavalla:
Ainekset
- 8 kuivattua luumua
- 1 l vettä
- 1-2 rkl hunajaa
Katso myös: 6 laksatiivia ilman sivuvaikutuksia
Ohjeet
- Laita luumut litraan vettä ja liota niitä yön yli.
- Seuraavana aamuna laita luumut ja vesi tehosekoittimeen ja sekoita pari minuuttia.
- Voit lisätä vettä ja halutessasi myös 1-2 rkl hunajaa makeuttamiseen.
Runsaasti energiaa
Kuivatut luumut ovat loistava energianlähde, erityisesti urheilijoille, sillä ne sisältävät runsaasti sokeria.
Ne ovat loistava välipala aterioiden välillä, jos olo on väsynyt fyysisesti tai psyykkisesti.
Antioksidanttinaamio iholle
Kuivatut luumut sisältävät runsaasti E-vitamiinia, joka hyödyttää ihoa ja ehkäisee ryppyjä.
- Syömällä useamman kuivatun luumun päivässä saat ihoa hyödyttäviä antioksidantteja. Luumuista voi tehdä myös kasvonaamion, joka täydentää ihonhoitorutiinia.
Alla esimerkki luumunaamiosta:
Ainekset
- 2-3 kuivattua luumua
- Maitoa (tarpeen mukaan)
Ohjeet
- Sekoita luumut ja pieni määrä maitoa kermamaiseksi nesteeksi.
- Levitä sitä vanun avulla kevyesti kasvoille ja anna vaikuttaa 15 minuuttia.
- Pese kasvot lämpimällä vedellä.
Tämä naamio auttaa poistamaan finnejä, ryppyjä ja läiskiä sekä vähentää rasvaisen ihon vaikutuksia.
Painonpudotus
Laksatiivisen vaikutuksen, kuidun ja vähäisen kalorimäärän ansiosta kuivatut luumut ovat ihanteellista ravintoa painonpudottajille. Niiden syöminen antaa kylläisyydentunteen ja auttaa välttämään liiallisten kalorien ja hiilihydraattien nauttimista.
Lisäksi ne auttavat puhdistamaan elimistöä ja metaboloimaan tehokkaammin sokereita ja rasvoja.
Ohjeet
Syö 100 g kuivattuja luumuja päivittäin noin kahden viikon ajan. Tällä on loistava vaikutus painonpudotukseen.
Lue myös: 5 suolistoa puhdistavaa hauduketta
Reiät ja ientulehdus
Suu on yksi niistä paikoista, joihin bakteerit pääsevät helposti. Hampaiden harjauksen ja suuveden käytön lisäksi on hyvä tietää, mitkä ruoat auttavat ehkäisemään reikiintymistä ja muita suun sairauksia, kuten ientulehdusta.
Kuivatut luumut hillitsevät reikien kehittymistä ja estävät bakteerien kasvua, sillä ne sisältävät hampaita suojaavaa triterpenoidiyhdistettä.
Tästä ja aiemmin mainituista hyödyistä johtuen kuivatut luumut ovat sellaista ravintoa, jota kannattaa syödä päivittäin. Ne suojaavat elimistöä, auttavat puhdistamaan suuta ja edistävät ihon kuntoa.
Liiallinen syönti
Vaikka kuivatut luumut ovat erinomaista ravintoa, on tärkeää olla syömättä niitä liikaa. On parasta kysyä neuvoa ravitsemusasiantuntijalta, sillä jokainen ihminen on erilainen ja reagoi eri tavalla.
Liiallisesti syötynä kuivatut luumut voivat aiheuttaa mm. seuraavia haittavaikutuksia:
- Ripuli
- Kohonnut verensokeri
- Turvotus
- Riippuvuus laksatiiveihin
Muista siis, että vaikka näistä hedelmistä saakin monia hyötyjä, niiden liiallinen syönti voi olla haitallista.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Igwe, E. O., & Charlton, K. E. (2016, May 1). A Systematic Review on the Health Effects of Plums (Prunus domestica and Prunus salicina). Phytotherapy Research. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/ptr.5581
- Lever, E., Cole, J., Scott, S. M., Emery, P. W., & Whelan, K. (2014). Systematic review: The effect of prunes on gastrointestinal function. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. Blackwell Publishing Ltd. https://doi.org/10.1111/apt.12913
- Hooshmand, S., & Arjmandi, B. H. (2009, April). Viewpoint: Dried plum, an emerging functional food that may effectively improve bone health. Ageing Research Reviews. https://doi.org/10.1016/j.arr.2009.01.002
- Tinker, L. F., Schneeman, B. O., Davis, P. A., Gallaher, D. D., & Waggoner, C. R. (1991). Consumption of prunes as a source of dietary fiber in men with mild hypercholesterolemia. American Journal of Clinical Nutrition, 53(5), 1259–1265. https://doi.org/10.1093/ajcn/53.5.1259
- Furchner-Evanson, A., Petrisko, Y., Howarth, L., Nemoseck, T., & Kern, M. (2010). Type of snack influences satiety responses in adult women. Appetite, 54(3), 564–569. https://doi.org/10.1016/j.appet.2010.02.015
- McDonald J, Pirhonen D, Rangam MA. High fiber diets: their role in gastrointestinal disorders. Can Fam Physician. 1983;29:1632–1638.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.