Kuinka voimme ehkäistä virusten leviämistä?
Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina
Tällä hetkellä on tärkeämpää kuin koskaan ymmärtää, kuinka voimme ehkäistä virusten leviämistä.
Tilastojen mukaan valtaosa tartuntataudeista johtuu viruksista, joita ovat esimerkiksi influenssavirus, RS-virus, rotavirus, adenovirus ja tietysti koronavirus. Yleensä antibiootit eivät näissä tapauksissa tehoa, koska niiden tarkoituksena on hoitaa bakteeri-infektioita.
Mitä kautta virukset pääasiassa leviävät?
Tiedät jo melko varmasti sen, että virukset leviävät pääasiassa käsiemme kautta. Kädet ovat jatkuvasti kosketuksissa esineisiin, joita muutkin ihmiset ovat käsitelleet, ja koskettelemme käsillämme myös nenäämme ja suutamme toistuvasti ihan huomaamattakin.
Tästä syystä mikro-organismit siirtyvät helposti ihmisestä toiseen. Vaikka kädet ovat virusten pääasiallisia tartuntareittejä, ne leviävät usein myös muuta kautta:
- Hengitystiet: Kun kipeä henkilö aivastaa tai yskii, hänestä leviää ympäristöön tietty määrä viruspartikkeleja, jotka sitten pääsevät toisen henkilön elimistöön tämän hengittäessä niitä sisäänsä.
- Huono ilmanvaihto huoneessa: Viruspartikkeleiden kertyminen ympäristöön johtuu tavallisesti huoneen heikosta ilmanvaihdosta.
Kuinka voimme ehkäistä virusten leviämistä?
Kuten yltä voi nähdä, viruksia on hyvin helppo levittää ja myös saada virustartunta itse. Tästä syystä haluammekin nyt jakaa joitakin erittäin hyödyllisiä ohjeita virusten leviämisen ehkäisemiseksi, vaikka ne voivatkin olla sinulle jo tuttuja.
- Käytä kertakäyttöisiä nenäliinoja. Kaikkein hygieenisin vaihtoehto on nenäliina, joka heitetään käytön jälkeen roskiin. Vältä siis kangasnenäliinoja. Kun sinua aivastuttaa tai yskittää, peitä suusi ja nenäsi kertakäyttöisellä nenäliinalla. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, peitä kasvot kyynärvarrella, ei kämmenellä.
- Käytä kasvomaskia. Kasvomaskit ovat paras ehkäisykeino itsensä suojaamiseksi tartunnan saaneiden ihmisten levittämiltä viruspartikkeleilta. Sen ei välttämättä tarvitse olla kirurginen hengityssuojain; voit käyttää kaulahuivia, päähuivia tai nenäliinaa jos muuta ei ole saatavilla – erityisesti väkijoukoissa.
- Pese kätesi usein. Tämäkin on yksi parhaista keinoista ehkäistä virusten leviämistä. Kädet tulisi pestä saippualla ja vedellä myös aina kun yskit tai aivastat.
- Muista hyvä hygienia ruoanlaitossa. Tämä on avainasia sairauksien ehkäisyssä ja myös vanhentuneiden tuotteiden syömisen välttämisessä.
- Tuuleta huoneet. Kuten jo mainitsimme, viruspartikkeleita on paljon huoneissa, joissa on huono ilmanvaihto. Muista siis tuulettaa kotiasi joka aamu ainakin vartin ajan, jotta huoneisiin pääsee kiertämään puhdasta ilmaa.
- Juo vain juomakelpoista vettä. Älä myöskään käytä samoja ruokailuvälineitä tai juo samoista kupeista muiden ihmisten kanssa.
Lue lisää: Virusten ja bakteerien väliset erot
Estävätkö rokotteet virusten leviämistä?
Mitä hengitysteiden viruksiin tulee, tällä hetkellä tutkijoiden on onnistunut kehittää rokote vain influenssavirukseen. Se onkin toistaiseksi ainoa hengitystievirus, jonka leviämistä voimme ehkäistä tällä tavoin. Tätä rokotetta on kuitenkin muutettava joka vuosi, koska näillä viruksilla on suuri mutatoitumiskyky.
Influenssavirusrokotteen lisäksi tiedemiehet yrittävät parhaillaan kehittää rokotteita myös muihin viruksiin, kuten tietysti koronavirukseen ja erityisesti lapsia koskettavaan RS-virukseen. Voimme odottaa RS-virusrokotteen saapumista markkinoille muutaman seuraavan vuoden sisällä.
Sinua saattaa kiinnostaa myös: Millainen desinfiointiaine on paras virustartuntojen estämiseksi?
Kuinka voimme ehkäistä virusten leviämistä – yhteenveto
Virusinfektiot ovat hyvin yleisiä ja helposti tarttuvia, koska ne siirtyvät helposti ihmisestä toiseen. On kuitenkin joitakin toimia, joita voimme tehdä ehkäistäksemme virusten leviämistä. Meidän jokaisen on muistettava oma vastuumme tiettyjen taudinaiheuttajien leviämisen ehkäisyssä.
Keskeisiä keinoja ovat hyvä käsihygienia sekä suun ja nenän peittäminen nenäliinalla aivastaessa tai yskiessä. Yllä annettujen vinkkien lisäksi tutkijat yrittävät edelleen kehittää uusia rokotteita ihmisten suojaamiseksi monilta virusinfektioilta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Jiménez Morales, M. (2008). Publicidad viral: La comunicación por contagio. Hipertext.Net. https://doi.org/10.31009/131949
- Hernández-Carreño, L., Padilla-Loredo, S., & Quintero-Soto, M. L. (2012). Factores de riesgo en adolescentes para contraer el virus del papiloma humano. Revista Digital Universitaria.
- Quian, J., Gutiérrez, S., Dibarboure, H., Muslera, A., Iroa, A., & Arocena, E. (2010). Vacunación antigripal en personal de salud del Hospital Pediátrico del Centro Hospitalario Pereira Rossell. Evolución de la cobertura del año 2006 al 2008. Revista Médica Del Uruguay.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.