Logo image
Logo image

Kuinka välttää tunkeilevia ajatuksia?

4 minuuttia
Jos joku sanoo sinulle "älä ajattele vaaleanpunaista norsua", on luultavasti vaikea olla kuvittelematta sellaista. Mutta miksi?
Kuinka välttää tunkeilevia ajatuksia?
Maria Alejandra Morgado Cusati

Kirjoittanut ja tarkastanut filosofi ja psykologi Maria Alejandra Morgado Cusati

Viimeisin päivitys: 22 syyskuuta, 2022

Jos pyydämme sinua ajattelemaan jotain muuta kuin vaaleanpunaista norsua, on sinun varmasti vaikea olla kuvittelematta sellaista. Mikä tämä ilmiö on? Ja mitä se voi kertoa meille ajatuksistamme? Lue eteenpäin, sillä alla kerromme, kuinka välttää tunkeilevia ajatuksia.

Mitä enemmän yritämme työntää jonkun asian pois mielestämme, sitä todennäköisemmin ajattelemme sitä. Psykologiassa tämä ilmiö tunnetaan ironisena prosessiteoriana. Se viittaa siihen, että yrityksellä tukahduttaa tietty ajatus on paradoksaalisia vaikutuksia itsehallintastrategiaan.

Poistaaksemme jonkin asian mielestämme, meidän on ensin mietittävä sitä, jotta se tulee tietoisuuteemme. Siten mielikuva tai ajatus, jonka haluamme tukahduttaa, tulee väistämättä esiin.

Alla perehdymme tähän ilmiöön ja näytämme sinulle tehokkaan strategian käsitelläksesi asioita, jotka valtaavat sinut ja jotka haluat tukahduttaa.

Kuinka välttää tunkeilevia ajatuksia? “Älä ajattele vaaleanpunaista norsua!”

Vuonna 1987 Journal of Personality and Social Psychology julkaisi sosiaalipsykologi Daniel Wegnerin johtaman tutkimuksen, jossa ironista prosessiteoriaa käsiteltiin ensimmäistä kertaa. Tässä tutkimuksessa osallistujat osallistuivat kahteen kokeeseen, joissa heidän piti verbalisoida tietoisuusvirtaansa 5 minuutin ajan.

Ensimmäisessä kokeessa heitä pyydettiin olemaan ajattelematta valkoista karhua. Toisessa kokeessa heitä pyydettiin ajattelemaan valkoista karhua.

Löydökset vahvistivat, että osallistujat ajattelivat valkoista karhua ensimmäisessä kokeessa, vaikka heitä pyydettiin olemaan ajattelematta valkoista karhua. Tutkijat päättelivät, että ajatuksen tukahduttamisella on paradoksaalisia vaikutuksia itsehallintastrategiaan. Tämä voi johtaa lopulta pakkomielteeseen, vaikka henkilö yrittäisikin työntää ajatuksen pois mielestään.

Sanotaanpa meille “älä ajattele vaaleanpunaista norsua” tai mitä tahansa muuta, tämä psykologinen prosessi lisää todennäköisyyttä ajatella sitä, mitä emme halua. Tämä on ironinen prosessiteoria.

On nähty, että siitä ei ole hyötyä jos sanomme henkilölle: ”Älä ajattele sitä”. Neuvo ajatusten tukahduttamiseen voi paradoksaalisesti vain vahvistaa asian ajattelua.

Vaaleanpunaisen norsun paradoksin seuraukset

Lauseen “älä ajattele vaaleanpunaista norsua” havainnollistama paradoksi voi paitsi vahvistaa tunkeilevia ajatuksia, myös vaikuttaa siihen, miten tunnemme ja toimimme. Tässä tapauksessa ajatuksen liiallinen merkitys voi johtaa haitallisiin ja valheellisiin uskomuksiin.

Some figure
Negatiiviset ajatukset voivat tulla hyökyaallon tavoin ja pysyä mielessä muuttaen päätösvirtaamme.

Lue myös: Slow deco: mitä se on ja kuinka soveltaa sitä kotona?

Negatiivisten tunteiden vahvistuminen

Tunkeutuvat ajatukset liittyvät usein masennukseen, ahdistuneisuuteen, traumaperäiseen stressiin ja pakko-oireiseen häiriöön. Kuka tahansa voi kuitenkin kehittää niitä samalla tavalla kuin henkilöt, joilla on kliininen pakkomielle.

Näissä tapauksissa on melko yleistä, että ihmiset ovat huolissaan heitä vaivaavista ajatuksista. Ei vain siksi, että he eivät pysty hallitsemaan niitä, vaan myös niiden sisällön vuoksi.

Lisääntyneet häiriötekijät

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että ihmiset, joilla on taipumus kehittää negatiivisia ajatuksia ja olla niistä huolissaan, ovat hajamiellisempiä, kun he yrittävät keskittyä tiettyyn tehtävään. Viime kädessä keskittymisen puute vahingoittaa luovuutta, ammatillista kehitystä sekä ammatillisten ja henkilökohtaisten suhteiden rakentamista.

Vaikeus tehdä päätöksiä

Kun häiritsevät ajatukset varastavat huomiomme, päätöksenteko on usein hankalaa. Tässä tapauksessa sen sijaan, että tekisimme rationaalisia ja harkittuja päätöksiä, meitä johtavat väärät olettamukset, joilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Neljä askelta tunkeilevien ajatusten välttämiseksi

Paradoksaalinen sanonta “älä ajattele vaaleanpunaista norsua” osoittaa meille, että pahin tapa välttää häiritseviä ajatuksia on yrittää lopettaa niiden ajatteleminen. Tässä tapauksessa paras vaihtoehto on olla tietoinen niistä ja niiden aiheuttamista tunteista. Katsotaanpa joitain vinkkejä tähän liittyen.

1. Ota etäisyyttä ajatuksiisi

Meillä on väärä usko, että kaikki, mitä ajattelemme, kuuluu meille ja määrittää meidät henkilönä, mutta tämä ei voisi olla kauempana totuudesta. Totuus on, ettemme ole ajatuksemme, eivätkä ne saa hallita meitä.

Miten voimme ottaa etäisyyttä tunkeileviin ajatuksiimme? Erittäin tehokas tapa on tiedostaa, että meillä on negatiivisia ajatuksia. Jos esimerkiksi ajatus, että kukaan ei pidä meistä, valtaa meidät, voimme sanoa itsellemme: “Juuri nyt minulla on ajatus, joka sanoo, että kukaan ei pidä minusta.”

Mindfulness ja meditaatio ovat erinomaisia ​​työkaluja etääntyä ajatuksistamme ja antaa niiden virrata tuomitsematta niitä. Siksi kehotamme sinua sisällyttämään nämä käytännöt päivittäisiin rutiineihisi.

Some figure
Tietyt meditatiiviset käytännöt tuovat meidät lähemmäksi mielen havainnointia erottaakseen meidät siitä, mitä ajatus haluaa meidän uskovan.

Lue myös: Mitä on Vipassana-meditaatio ja mitä apua siitä on?

2. Ole tietoinen nykyhetkestä

Toinen askel on ymmärtää ja hyväksyä, että meillä on häiritseviä ajatuksia. Jatkaessamme edellistä esimerkkiä, tämä merkitsisi sitä, että sanomme itsellemme: “Tiedostan, että juuri tällä hetkellä minulla on ajatus, joka yrittää saada minut ajattelemaan, ettei kukaan pidä minusta.”

3. Ole tietoinen tunteista, joita ajatus herättää

Seuraavaksi meidän on tiedostettava tunteet, joita tämä tunkeileva ajatus meissä herättää. Esimerkiksi “kun ajattelen, että kukaan ei pidä minusta, tunnen oloni surulliseksi, turhautuneeksi, vailla energiaa ja haluan itkeä…” Siten tuomme kaikki ne tunnetilat, jotka tunkeileva ajatus herättää tietoisuutemme.

4. Kyseenalaista tunkeilevat ajatuksesi

Useimmiten tunkeilevat ajatukset ovat irrationaalisia eivätkä vastaa todellisuutta. Siksi meidän pitäisi kysyä itseltämme, kuinka totta tämä ajatus on.

Jatkaen edellistä esimerkkiä, ihanne olisi sanoa itsellemme: “Eikö kukaan todella pidä minusta, vai onko tiettyjä ihmisiä, jotka eivät pidä minusta, mutta monet muut pitävät?”

Voimme valita, mihin kiinnitämme huomiomme

Lopuksi haluamme korostaa, että usein emme voi päättää, mitä ajattelemme. Meillä on kuitenkin vapaus valita, kuinka paljon arvoa, huomiota, uskottavuutta ja vaivaa käytämme tietyn ajatuksen ajatteluun.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fox E, Dutton K, Yates A, Georgiou G, Mouchlianitis E. Attentional Control and Suppressing Negative Thought Intrusions in Pathological Worry. Clin Psychol Sci [Internet]. 2015  [consultado el 16 de agosto de 2022]; 3(4):593-606. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4618297/
  • Wegner D, Schneider D, Carter S, White T. Paradoxical effects of thought suppression. Journal of Personality and Social Psychology [Internet]. 1987 [consultado el 16 de agosto de 2022]; 53(1): 5–13. Disponible en. https://doi.org/10.1037/0022-3514.53.1.5

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.