Kuinka valmistaa karamellisoitua sipulia ilman sokeria
Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Maria Patricia Pinero Corredor
Karamellisoitua sipulia on mahdollista valmistaa ilman sokeria, sillä sipuli sisältää jo hiilihydraatteja, jotka vapautuvat kun sipulia kypsennetään miedolla lämmöllä. Näin saamme herkullisen lisukkeen, jota voimme syödä ilman syyllisyydentuntoa. Sen valmistuksessa käytetään vain luonnontuotteita, ja se on suhteellisen vähäkalorinen.
Karamellisoitu sipuli on ylellinen lisuke
Sipuli on yksi niistä luonnontuotteista, jolla on eniten ominaisuuksia ja terveyshyötyjä. Sitä käytetään yskänlääkkeenä, diureettina, ruoansulatusta helpottavana tuotteena ja se auttaa ylläpitämään sydän- ja verenkiertoelimistön moitteetonta toimintaa eri tutkimusten tulosten mukaan.
Sillä on sovelluksia myös esteettisestä näkökulmasta, sillä se sisältää runsaasti mineraaleja ja siitä tehdään naamioita ihon ravitsemiseksi. Siitä voidaan jopa valmistaa shampoota.
Se on korvaamaton ainesosa keittiössä. Sitä voidaan syödä raakana tai salaateissa. Sitä lisätään muhennoksiin, jolloin se antaa verrattoman maun.
On olemassa ääretön määrä reseptejä, jotka sisältävät sipulia.
Karamellisoitu sipuli taas on lisuke, jota käytetään erilaisten ruokien koristeena tai mausteena. Se sopii hyvin munakkaan, lihan, juustojen, hampurilaisen, voileivän tai piiraan kanssa ja jopa simppelin leipäviipaleen kanssa!
Tutustu tähänkin: Herkulliset paistetut pihvit sipulin kera
Miten karamellisoitua sipulia valmistetaan ilman sokeria?
On tarpeen selventää, että alkuperäinen karamellisoidun sipulin resepti on sokeriton. Sipuli nimittäin sisältää jo hiilihydraatteja, jotka vapautuvat, kun se haudutetaan öljyssä ja se menettää suuren osan sisältämästään vedestä.
Tämä johtuu niin sanotusta Maillardin reaktiosta, jossa tapahtuu joukko kemiallisia prosesseja, joihin elintarvikkeen sisältämät hiilihydraatit ja proteiinit osallistuvat. Molemmat muuttuvat kuumennettaessa, jolloin syntyy tila, jota kutsumme “karamellisoitumiseksi”.
Tässä on yksinkertainen tapa valmistaa karamellisoitua sipulia ilman sokeria ja vain muutamasta ainesosasta.
Ainekset
- 6-7 rkl oliiviöljyä (mieluiten ekstra-neitsytöljyä)
- 125 ml vettä
- Ripaus ruokasoodaa (valinnainen)
- 1 tl suolaa
- 4-5 suurta sipulia
Välineet
Seuraavia välineitä tarvitaan koko prosessin ajan:
- Suuri veitsi
- Suuri paistinpannu tai wokkipannu
- Puulusikka sekoittamista varten
- Steriloitu lasiastia tuotteen säilyttämistä varten
- Leikkuulauta (mieluiten puinen, ei muovinen)
Valmistus
Resepti on helppo valmistaa:
1. Valitse sipulit
Tietenkin on valittava ja ostettava hyvät sipulit. Mitä isompia ja tuoreempia, sitä parempi.
Varmista, että niissä ei ole mustelmia, vaurioituneita osia eikä reikiä. On tärkeää kiinnittää huomiota tuoksuun, sillä sipulin tuoksu voi paljastaa, jos se alkaa pilaantua.
Sipuleita on useita erilaisia: keltainen, violetti, shalotti, kevätsipuli yms. Tähän reseptiin suositellaan keltasipulia. Se on ensinnäkin suuri sipuli, ja se sisältää yhdessä violetin sipulin kanssa eniten luonnollista sokeria.
2. Pese sipulit
Vaikka aiomme käyttää sisäkerroksia, on suositeltavaa pestä kaikki elintarvikkeet hyvin. Erityisesti siksi, että ne ovat olleet maaperässä ja ovat saattaneet joutua kosketuksiin kemikaalien kanssa.
3. Kuori ja leikkaa
Leikkaa sipuli ensin poikittain, jolloin jäljelle jää neljä suurta osaa. Uloin kerros poistetaan ja heitetään pois. Sitten ne leikataan suikaleiksi varmistaen, etteivät ne ole liian ohuita.
4. Kuumenna öljy ja sipuli
Laita paistinpannu tai wokpannu matalalle lämmölle ja kaada oliiviöljyä. Kun öljy on kuumaa, lisää suikaloitu sipuli. Varmista, että ne ovat hyvin jakautuneet pannulle eivätkä ne kasaannu yhteen.
Ripottele päälle suolaa. Pidä liekki alhaisena koko valmistusprosessin ajan.
5. Karamellisoituminen
Aluksi, kun sipuli alkaa menettää vettä, se näyttää läpinäkyvältä. Mutta sitten vesi haihtuu, ja silloin alkaa karamellisoituminen, jolloin se muuttuu valkoisesta kullanruskeaksi. Sitten sokerit vapautuvat, mikä antaa tälle reseptille ominaisen maun ja aromin.
Prosessi vie melko paljon aikaa, noin puolitoista tuntia. Kärsivällisyyttä tarvitaan. Ensimmäisen tunnin aikana kääntele suikaleita aina välillä puulusikalla. Varmista, että ne ruskistuvat tasaisesti.
Viimeisen puolen tunnin aikana on oltava erityisen tarkkaavainen, sillä ne eivät saa palaa. Kullanvärinen sävy muuttuu karamellin väriseksi, eli vielä tummemmaksi. Myös rakenne muuttuu ja sipuli tuntuu pehmeältä. Tämä osoittaa, että ne ovat valmiita.
6. Säilytys
Valuta ylimääräinen öljy pois ja säilytä steriloidussa lasipurkissa. Ne säilyvät näin jopa viikon.
Vinkkejä ja suosituksia
Edellä mainittujen ohjeiden lisäksi on tilanteita, joihin on syytä kiinnittää huomiota kun valmistat karamellisoitua sipulia ilman sokeria, jotta tuotteen laatu on taattu. Ota nämä huomioon:
- Jos huomaat, että sipuli kuivuu, voit lisätä vettä reseptissä määrätyn määrän.
- Jos lisäät ripauksen ruokasoodaa kun sipuli on juuri karamellisoitumassa, se auttaa sitä säilymään hieman pidempään.
- Toinen valinnainen ainesosa, jonka voi lisätä, on etikka. Teelusikallinen voi parantaa makua ja antaa hieman makean-happaman vivahteen.
- Jotkut haluavat myös lisätä oreganoa tai muita mausteita, kuten mustapippuria, erilaisen maun aikaansaamiseksi.
- Kun on tarjoilun aika, lämmitä sipulia hieman, niin se on yhtä maukasta kuin vastavalmistettuna.
Lue lisää: Yskää rauhoittava lääkevalmiste hunajasta ja sipulista
Karamellisoidun sipulin ominaisuudet
Karamellisoidun sipulin valmistaminen ei ole kovin monimutkaista, vaikka prosessi kestääkin hieman pitkään. Tarvitaan huolellisuutta, jotta sipuli ei pala ja on juuri oikeanlaista.
Monien ruokien maku paranee, jos niiden seurana tarjoillaan annos karamellisoitua sipulia ilman sokeria. Parasta on, että voit nauttia sitä ilman katumusta, sillä se on suhteellisen vähäkalorista: 100 gramman annoksessa on 187 kaloria. Sokerittomuus on suuri etu esimerkiksi keto- tai ketoosiruokavaliota noudattaville sekä diabetesta sairastaville.
Sipulilla on tutkimuksissa todettu olevan hypoglykemiaa aiheuttavia vaikutuksia. Näin ollen katsotaan, että sitä voidaan käyttää ravintolisänä 1- tai 2-tyypin diabetes mellituksen hoidossa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Augusti, K. T. (2020). Therapeutic and medicinal values of onions and garlic. In Onions and allied crops (pp. 93-108). CRC press. https://www.taylorfrancis.com/chapters/edit/10.1201/9780429355752-5/therapeutic-medicinal-values-onions-garlic-thomas-augusti
- Jaramillo, S., Jaramillo, J., & Jaramillo, A. (1997). Estudio fenológico de tres tipos de cebolla de bulbo Allium cepa L. Acta Agronómica, 47(3), 16-23. https://revistas.unal.edu.co/index.php/acta_agronomica/article/view/48195
- Peña, D. G. (2017). Evaluación metabolómica del efecto de cebolla procesada en la prevención de enfermedad cardiovascular y hepática en un modelo de hipercolesterolemia inducida por la dieta (Doctoral dissertation, Universidad Complutense de Madrid). https://dialnet.unirioja.es/servlet/tesis?codigo=122956
- Velandia Bermúdez, C. I. (2018). Plan de negocios para la creación de una empresa que produzca y comercialice snacks de aros de cebolla caramelizada. https://repositorio.udes.edu.co/entities/publication/def7bec2-b6ff-4528-bdea-e3115e1c741b/full
- Voyer, L. E., & Alvarado, C. (2019). Reacción de Maillard: Efectos patogénicos. Medicina (Buenos Aires), 79(2), 137-143. http://www.scielo.org.ar/scielo.php?pid=S0025-76802019000300008&script=sci_arttext&tlng=en
- Zhao, X. X., Lin, F. J., Li, H., Li, H. B., Wu, D. T., Geng, F., … & Gan, R. Y. (2021). Recent advances in bioactive compounds, health functions, and safety concerns of onion (Allium cepa L.). Frontiers in Nutrition, 8, 669805. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.669805/full
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.