Logo image
Logo image

Kuinka tunteet vaikuttavat kehosi eri elimiin?

4 minuuttia
On aina hyvä yrittää pitää tunteet hallinnassa oman mielenterveyden kannalta. Usko tai älä, kehosi sisällä olevat elimet voivat nimittäin kärsiä tunne-elämäsi tilan vuoksi.
Kuinka tunteet vaikuttavat kehosi eri elimiin?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, kuinka tunteet vaikuttavat moniin kehomme elimiin?

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan ihmisen keho reagoi luonnollisesti jokaiseen stimulointiin, olipa tässä kyse ulkoisesta tai sisäisestä asiasta, ja elimistö luo tällöin joukon erilaisia reaktioita.

Se, mikä on selvää, on tämä: kehomme eivät ole suunniteltuja suorittamaan vain perustason aineenvaihdunnan tehtäviä, muuntamaan ruokaa energiaksi, jotta voisimme pysyä elossa.

Tämän lisäksi elimistön täytyy prosessoida erilaisia stimulaatioita, joita se vastaanottaa. Sitten sen tulee luoda myönteinen tai negatiivinen vastaus, ja tällä vastauksella on vaikutus kaikkiin niihin elimiin, jotka muodostavat ihmisen kehon.

Sen lisäksi että saat fyysisiä stimulaatioita hermostosi ansiosta, koet myös tunteita. Vaikka niillä ei vaikutakaan olevan selkeää merkitystä fyysisessä mielessä, ne kuitenkin saavat aikaan reaktioita sekä voivat siten stimuloida tai estää tiettyjä elimiä.

Vaikka tämä onkin yleensä terve prosessi, kun tunteemme ovat erityisen vahvat, negatiiviset ja pitkään kestävät, niillä voi olla vahingoittava vaikutus elimiin, ja tunteet voivat jättää ne haavoittuvaisemmiksi tiettyjä ongelmia koskien.

Tässä artikkelissa haluamme siis katsoa tätä aihetta tarkemmin, eli kuinka tunteet vaikuttavat kehon eri elimiin? Jatka lukemista ja saat tietää tästä mielenkiintoisesta aiheesta.

Elinten ja tunteiden suhde

Some figure

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan rappeutumisen prosessi missä tahansa elimessä liittyy suoraan niihin tunteisiin, joita ihmisellä on.

Kun yksi elin joutuu kokemaan tunteen vaikutuksen, sillä voi olla tasapainoa vähentävä vaikutus koko kehoon. Tämän vuoksi onkin niin, että on äärimmäisen tärkeää, että pystymme löytämään taustalla olevan tunnetason ongelman, jotta voimme tehdä töitä tilanteen ratkaisemiseksi.

Tämä tarkoittaa sitä, että joskus on tarpeen yrittää muuttaa tunne-elämän tilaa, jotta voisit edistää positiivisen ajattelun kaavoja itsessäsi.

Seuraavaksi katsomme muutamaa elintä ja niiden suhdetta tunteisiin – kuinka nämä elimet voivat muuttua tunteidesi vuoksi?

Sydän ja ohutsuoli: ilo

Some figure

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan ilo on se tunne, joka liittyy selkeimmin näihin kahteen elimeen ihmisen kehossa.

Sydän vastaa muun muassa siitä, että se säätelee verta sekä hallitsee verisuonia. Sen sijaan ohutsuoli toimii siten, että se imeyttää ne ravinteet ja mineraalit, jotka tulevat kehoon syömäsi ruoan kautta.

Vaikka terveellinen tunne, kuten ilo, voi stimuloida näitä elimiä ja niiden toimintaa, liiallisissa määrissä se voi saada aikaan seuraavia ongelmia:

  • hermostuneisuus
  • takykardia
  • unettomuus
  • keskittymisen puute

Ne henkilöt, joiden elimet ovat kärsineet näin, tuppaavat olemaan herkkiä, ulospäin suuntautuneita ja puheliaita. He ovat usein uuvuksissa omista tunteistaan, ja heillä voi olla ongelmia pitää tunteet hallinnassa.

Euforian, ärsytyksen, innostuksen ja liian runsaiden tunteiden kokemisen opettelu edistää näiden elinten tervettä toimintaa. Niiden terveys on elintärkeä asia, jotta koko keho voisi olla terve.

2. Maksa ja sappirakko: raivo ja viha

Some figure

Raivo ja viha, kuten myös muut sellaiset tunteet, jotka niihin liittyvät, ovat yhteydessä näihin kahteen elimeen.

Maksasi varastoi verta sekä säätelee elintärkeän energian virtaamista. Sen sijaan sappirakko kerää ja poistaa sappinestettä.

Jos sinulla on ongelmia näiden kahden elimen kanssa, saattaa myös olla, että olet dynaaminen ihminen, joka tuppaa olemaan liiallisissa määrin huolten rasittama. Saatat jopa reagoida huoliisi joskus aggressiivisesti.

Vihan ja raivon huomioimisen lisäksi kannattaisi tällöin pitää huolta siitä, että tunnistat ja sopeudut turhautumiseen ja suuttumukseen. Lisäksi sinun tulisi yrittää pitää mielessä, että terveellä tavalla toimiva maksa tuottaa luovaa ja vapauttavaa energiaa.

3. Perna ja vatsa: pakkomielle

Nämä kaksi elintä liittyvät pakkomielteisyyteen, nostalgiaan ja pohdiskeluun.

Vatsa vastaa ravinnon tarjoamisesta, ja perna sen sijaan muodostaa osan imusuonten järjestelmää, ja se torjuu tulehduksia sekä pitää yllä kehon nesteiden tasapainoa.

Ne, jotka kärsivät näihin elimiin liittyvistä ongelmista, ovat yleensä rauhallisia ja tyyniä, mutta heillä on usein suuria vaikeuksia tehdä päätöksiä.

4. Keuhkot ja paksusuoli: suru

Some figure

Nämä kaksi elintä ovat voimakkaasti yhteydessä tunteisiin melankoliasta, surusta ja murheesta.

Keuhkojen päätyö on säädellä hengitystä. Paksusuoli on puolestaan pääroolissa ruoansulatuksessa, ravinteiden imeyttämisessä ja kehon vastustuskyvyn järjestelmän toiminnan ylläpitämisessä.

Jos sinulla on ongelmia näiden elinten kanssa, saattaa olla, että olet itsenäinen ja hyvin järkevä ihminen, joka tutkiskelee itseään paljon.

Tuloksena liiasta pohdinnasta voi kuitenkin olla fyysisiä ongelmia, ja siten joillakin on ruokahalun puutetta, rinnan tiukkaa oloa ja yleistä tunnetta apatiasta.

5. Munuaiset ja rakko: pelko

Some figure

Munuaiset ovat voimakkaasti yhteydessä tunteisiin pelosta ja ahdistuksesta. Niiden fyysisiin töihin kuuluu jätteiden poistaminen verestä, ja rakko sen sijaan vastaa virtsan varastoinnista ja poistamisesta.

Ne, jotka kärsivät kivusta ja heikosta olosta alaselässä, kuten myös erilaisista muista oireista, saattavat kokea jakson, jonka aikana heillä on elämässään epävarmuutta.

Sen sijaan hyvän tasapainon ylläpitäminen munuaisten energiaa koskien voi auttaa lisäämään varmuutta omiin kykyihin.

Nyt kun tiedät, mitkä tunteet vaikuttavat mihinkin kehosi elimiin, voit keskittyä omaksumaan positiivisen ajattelun kuvioita. Näin voit tehdä kehostasi kykenevämmän parantamaan itsensä.

Oletko koskaan ajatellut, että tunteet vaikuttavat elimiin haitallisesti, ja oletko samaa mieltä näiden perinteisen lääketieteen käsitysten kanssa? Ota vinkit avuksesi, jos haluat tehdä töitä hyvinvointisi lisäämiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cecchetti Peregrini, Carlo. Rojas Alba, M. (2008). SÍNTOMAS DE LOS ÓRGANOS DIAGNÓSTICO Y TRATAMIENTO SIMPLIFICADO POR LOS CINCO ELEMENTOS. TlahuiEdu A.C. 26, 88.
  • Jaramillo, J. (2015). Fundamentos de medicina tradicional china. Editorial Elibros 300.
  • Nogales-Gaete, J. (2004). Medicina alternativa y complementaria. Revista Chilena de Neuro-Psiquiatria 42, 243–250.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.