Logo image
Logo image

Kuinka monta morsiusneitoa ja sulhaspoikaa tarvitaan?

3 minuuttia
Morsiusneidot ja sulhaspojat ovat häiden kannalta tärkeitä. Valitse tehtävään luotettavat henkilöt, jotka auttavat tekemään suurestä päivästäsi loistokkaan.
Kuinka monta morsiusneitoa ja sulhaspoikaa tarvitaan?
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Olet menossa naimisiin, ja ystäväsi ja perheesi ovat kaikki innoissaan. Mutta tässä ei ole kaikki mitä odotat heiltä: on tullut aika valita huolellisesti ne henkilöt, jotka auttavat sinua häiden jokaisessa vaiheessa. Tähän kuuluu myös morsiusneitojen ja sulhaspoikien valinta. Mutta kuinka monta morsiusneitoa ja sulhaspoikaa tarvitaan?

Morsiusneitojen ja sulhaspoikien tehtävät häissä

Aloitetaan sulhaspojista.

Sulhaspojat ovat häiden tärkeitä hahmoja, jotka eivät avusta ainoastaan sulhasta vaan myös morsianta koko seremonian ajan. Näistä sulhaspojista sulhanen myös valitsee bestmaninsa, jolla tulee olemaan jonkin verran enemmän velvollisuuksia kuin muilla.

Entä sitten morsiusneidot?

Hekin ovat olennainen osa häitä. Morsiusneitojen tehtävänä on auttaa morsianta tarvittaessa koko prosessin ajan. Tämä ei koske vain häiden suunnittelua, vaan myös psyykkisen tuen antamista mahdollisissa ongelmissa.

Oli kyseessä sitten ensimmäiset hääsi morsiamena tai morsiusneitona tai olet tällä saralla jo kokenut konkari, tästä vinkkilistasta voi olla sinulle apua.

Morsiusneidot ja sulhaspojat

Sulhaspoikien tehtävänä ei ole pelkästään seisoa sulhasen ja morsiamen lähettyvillä hääseremoniassa. Heillä on muitakin velvollisuuksia, ja tästä syystä heidät usein valitaan morsiusparin lähipiiristä.

He ovat yleensä läheisiä ystäviä, jotka osallistuvat koko prosessiin ja antavat tukea ja rohkaisua sulhaselle. Tämä on kunnianarvoinen tehtävä valituille henkilöille. Sulhaspojat myös osallistuvat paikallisiin perinteisiin esimerkiksi koristelemalla avioparin hääauton ja niin edelleen.

Näistä sulhaspojista sulhanen tavallisesti valitsee yhden bestmanikseen. Bestmanin tehtävät annetaan yleensä sulhasen veljelle, lähisukulaiselle tai ystävälle. Myös morsian valitsee kaasonsa samaan tapaan.

Kaikki sulhaspojat ja morsiusneidot ovat vastuussa vieraiden avustamisesta paikan löytämisessä ennen hääseremoniaa. Heidän tehtävänään on myös seisoa sulhasen ja morsiamen lähettyvillä vihkimisen aikana.

Morsiuspari saattaa tarvita morsiusneidoilta ja sulhaspojilta apua myös kihlajaisjuhlien, polttareiden ja hääjuhlien suunnittelussa.

Muut morsiusneitojen ja sulhaspoikien tehtävät

Morsiusparin apureiden tehtäviin saattaa kuulua myös mukana oleminen häämekon tai sulhasen puvun sovituksessa. He saattavat jopa kuljettaa morsiamen ja sulhasen kirkkoon.

He tekevät hääjuhlasta miellyttävän kaikille: he voivat esimerkiksi viihdyttää ja tanssia yksin tulleiden vieraiden kanssa. He voivat hoitaa myös käytännön asioita, kuten vastata häälahjojen kuljetuksesta, auttaa matkatavaroiden kanssa tai ratkaista odottamattomat ongelmat.

Morsiusneidot ja sulhaspojat eivät siis ole vain vieraita muiden joukossa, vaan he ovat mukana järjestelyissä kihlautumisesta hääpäivään saakka.

Mutta kuinka monta morsiusneitoa ja sulhaspoikaa tarvitaan hoitamaan kaikki tarpeellinen?

Kuinka monta morsiusneitoa ja sulhaspoikaa tarvitaan?

Some figure

Perinteisesti sulhaspoikien tulisi auttaa vieraita koko häävastaanoton ajan ja tarjota apuaan yleisesti koko juhlien läpi. Sulhaspoikia tulisi siis olla sopivan verran suhteessa kutsuvieraisiin.

Muodolliset häät, joissa on yli kaksisataa vierasta, tarvitsevat kuudesta kymmeneen sulhaspoikaa ja morsiusneitoa. Apureita kannattaa olla vähintään yksi jokaista viittäkymmentä vierasta kohden.

Pidä kuitenkin tasapaino sulhaspoikien ja morsiusneitojen määrässä. Liian suuri määrä jompiakumpia näkyy liian selkeästi seremoniassa.

Sinua saattaa kiinnostaa: Syyshääideoita suureen päivään

Bestman säilyttää sormusta

Bestman seisoo sulhasen vieressä vihkimisen ajan (tai tarkemmin ottaen hieman hänen takanaan). Näin alttarilla on ainakin viisi henkilöä: vihkijä, morsian, sulhanen, bestman ja kaaso.

Bestmanin tehtävänä voi olla esimerkiksi:

  • Avustaa sulhasta hääpäivänä.
  • Vastata muista sulhaspojista.
  • Pitää sormukset säilössä vihkimiseen asti.
  • Seisoa sulhasen vieressä koko hääseremonian ajan.
  • Toimia laillisena todistajana häissä ja allekirjoittaa vihkitodistus.
  • Valmistella puhe pidettäväksi häävastaanotolla.

Kaaso

Kaaso on morsiamen pääasiallinen avustaja. Yleensä kaasona toimii morsiamen sisko tai lähin ystävä.

Kaason tehtävät voivat olla hyvin monimuotoiset riippuen morsiamen tarpeista. Tyypillisesti kaaso auttaa häiden logistiikan kanssa: hän voi esimerkiksi hoitaa kutsut ja kulkea morsiamen mukana ostoksilla.

Lisäksi kaaso on johtavana henkilönä vastuussa häitä edeltävien tapahtumien (kuten polttareiden) suunnittelusta muiden morsiusneitojen kanssa. Hääpäivänä hänen tärkeimpänä tehtävänään on tarjota käytännön tukea ja henkistä tukea kaikessa mitä morsian tarvitsee.

Jos kaaso on täysi-ikäinen, hän voi toimia häiden laillisena todistajana ja allekirjoittaa vihkitodistuksen. Jos vihkitilaisuuden jälkeen on häävastaanotto, kaaso pitää maljapuheen uudelle avioparille.

Katso myös: Häiden suunnittelu ja oikean vuodenajan valinta

Some figure

Lahjat morsiusneidoille ja sulhaspojille

Osoita kiitosta morsiusneidoille ja sulhaspojille valitsemalla jokaiselle jokin lahja. Pienet yksityiskohdat, kuten nimien kaivertaminen esineeseen, tekevät lahjasta erityisemmän.

Koska joudut käyttämään huomattavan summan ystävien lahjoihin, nämä kulut sanelevat sen kuinka monta morsiusneitoa ja sulhaspoikaa tarvitaan. Muussa tapauksessa kustannukset saattavat ylittää varasi.

Mieti vaikka: jos sinulla ei ole varaa edes pieneen kiitoslahjaan heille kaikille, lahjatta jääneet käsittävät asian väärin ja loukkaantuvat.

Tämä mielessä pitäen valitse heidät viisaasti. Nämä paikat on tarkoitettu vain huolellisesti valituille, luotettaville ihmisille lähimmistä ystävistä ja sukulaisista. Valitse tehtävään siis sellaiset henkilöt, jotka todella merkitsevät sinulle jotakin  ja päinvastoin.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.