Kuinka korkeat lämpötilat vaikuttavat lääkkeisiin?
Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza
Olet todennäköisesti omin silmin nähnyt, kuinka lämpötilat vaikuttavat lääkkeisiin. Lämpötila on huomioon otettava tekijä, koska se voi vaikuttaa lääkkeiden vakauteen.
Espanjan lääkevirasto (AEMPS) julkaisee joka vuosi ohjekirjan turvallisuudesta helleaaltojen sattuessa. Se sisältää tietoa lääkkeiden oikeasta käytöstä ja niiden säilyttämisestä. Se sisältää myös erityisiä ohjeita ja suosituksia potilaille, joilla on tiettyjä kroonisia sairauksia.
Kuinka säilyttää lääkkeitä kuumalla säällä
Jääkaapissa säilytettävät lääkkeet tulee ottaa heti, kun ne on otettu pois jääkaapista. Toisaalta lääkkeet, jotka on säilytettävä alle +25 – +30 asteen lämpötiloissa, yleensä sietävät enemmän lämpöä.
Sinun on otettava huomioon lääkkeiden säilyttämiseen liittyvät varotoimet kun kuljetat lääkkeitä. Sinun on mahdollisesti käytettävä kylmälaukkua varmistaaksesi oikean lämpötilan. Joka tapauksessa lääkkeitä ei yleensä pitäisi altistaa korkeille lämpötiloille tai auringonvalolle pitkiä aikoja.
Jos sinun on otettava jokin lääke, on hyvä lukea lääkkeen pakkausseloste huolellisesti ja kysyä apteekista, jos sinulla on kysymyksiä tai näet varoituksia joita et ymmärrä tai olet huolissasi. Koska joitakin lääkkeitä täytyy säilyttää alhaisissa lämpötiloissa, asiantuntijat suosittelevat niiden pitämistä poissa yli +25 asteen lämpötiloista.
Millä tavoin korkeat lämpötilat vaikuttavat lääkkeisiin
Jotkut lääkemuodot ovat erittäin herkkiä korkeille lämpötiloille. Tässä tapauksessa vaikuttava aine ei ole herkkä lämmölle, vaan itse lääkemuoto. Siksi sinun on arvioitava eri näkökohtia tietääksesi tarkalleen, miten lämpö vaikuttaa niihin. Niitä ovat:
- Lääkemuoto. Tietyt lääkemuodot, kuten peräpuikot tai voiteet, ovat melko herkkiä korkeille lämpötiloille. Tässä tapauksessa on melko helppo nähdä, ovatko ne hyvässä kunnossa lämmölle altistumisen jälkeen.
- Ulkomuoto. Seuraa tarkasti laatikon ulkonäköä ja lääkettä. Sinun on varmistettava, että sekä pakkaus että itse tuote ovat hyvässä kunnossa. Kuluttaja on se, joka määrittää lääkkeen stabiilisuuden sen ulkoasun analysoinnin jälkeen. Jos olet epävarma, on parasta olla ottamatta sitä.
Lämpöstabiileja lääkkeitä
Jääkaapissa säilytettävien lämpöstabiilisten lääkkeiden oikeaoppisen lämpötilan ylläpitäminen on tärkeää matkan aikana. Näiden lääkkeiden kuljetuksessa on välttämätöntä käyttää kylmälaukkua, joka pitää lämpötilan alhaisena.
Kuumuus voi vaikuttaa lääkkeeseen, varsinkin jos se altistuu korkeille lämpötiloille pitkäksi aikaa. Tämä voi muuttaa sen vaikutusta ja johtaa haittavaikutusten ilmenemiseen. Korkeissa lämpötiloissa asiantuntijat suosittelevat käyttämään lääkkeen heti, kun otat sen pois jääkaapista.
AEMPS -suositukset
Espanjan lääke- ja lääkintävirasto on antanut ohjeita lääkkeiden asianmukaisesta käytöstä korkeissa lämpötiloissa. Alta löydät joitakin heidän antamiaan suosituksia:
- Älä vähennä tai keskeytä hoitoja keskustelematta lääkärisi kanssa.
- Vältä ei-steroidisten tulehduskipulääkkeiden (NSAID) ottamista niin paljon kuin mahdollista, erityisesti munuaistoksisia lääkkeitä, kun nestehukan vaara on korkea.
- Älä ota asetaminofeeniä kuumetaudin sattuessa, koska asiantuntijat ovat osoittaneet sen tehottomuuden hoidossa.
- Jos lääkärisi määräsi sinulle diureettilääkkeen, sinun tulee muistaa että lääkärin on säädettävä nesteen ja natriumin saanti uudelleen.
- Älä ota mitään lääkkeitä ennen kuin olet neuvotellut asiasta lääkärisi kanssa, koska ne voivat olla vuorovaikutuksessa muiden hoitojen kanssa tai aiheuttaa ei-toivottuja haittavaikutuksia.
Yhteenveto
Säilytä lääkkeet viileässä ja kuivassa paikassa. Lääkkeet tulisi suojata suoralta auringonvalolta. Muista tämä erityisesti silloin, kun lämpötila on erittäin korkea. Jos olet epävarma, lue ostamiesi lääkkeiden pakkausseloste, koska se sisältää tärkeitä säilytystietoja.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
De La Rubia, A. (2006). Conservación de medicamentos termolábiles. Farmacia Hospitalaria. https://doi.org/10.1016/S1130-6343(06)73935-6
-
Ricote-Lobera, I., Ortiz-Martín, B., Fraile-Gil, S., Santos-Mena, B., Hidalgo-Correas, F. J., & García-Díaz, B. (2014). Estabilidad de los medicamentos termolábiles ante una interrupción accidental de la cadena de frío. Farmacia Hospitalaria. https://doi.org/10.7399/FH.2014.38.3.1164
-
Margarita, C., Peña, G., I, A. I. B., & Martínez, V. (2010). Estudio de estabilidad de tabletas de risperidona 3 mg Study of stability of Risperidone ( 3 mg ) tablets. Revista Cubana de Farmacia.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.