Kuinka korjata suhde uskottomuuden jälkeen
Kyllä, on mahdollista palauttaa luottamus kumppaniin uskottomuuden jälkeen. Useimmiten uskottomuus johtaa kuitenkin avioeroon ja voi tuhota suhteen täysin.
Uskottomuus on asia, jota ei tulisi ottaa kevyesti. Kummallekin osapuolelle tulisi olla selvää, että se on teko, jossa petetään kumppanin luottamus ja vaikutetaan hänen itsetuntoonsa ja tunteisiinsa.
Terveen ihmissuhteen tulisi alkaa vahvalla tunnesiteellä. Siksi kummankin on vaalittava tätä tunnesidettä ja annettava sille sen ansaitsema huomio.
Mistä tiedät, onko kyseessä psyykkinen ongelma?
On huomautettava, että 82 % uskottomuuden myöntäneistä pareista kertoi kaiken alkaneen “vain ystävyydestä”.
Useimmiten uskottomuus ei ole ennalta suunniteltua. Siksi on tärkeää, että kumppaneiden välinen suhde on vahva ja heidän välillään olevaa sidettä arvostetaan ja parannetaan jatkuvasti.
Jos uskottomuutta on esiintynyt, tärkeintä on se, että pettänyt osapuoli myöntää olleensa uskoton. Petetyksi tulleen henkilön puolestaan pitäisi kysyä itseltään seuraavat kysymykset:
- Miltä minusta tuntuu?
- Onko todella kannattavaa pyrkiä korjaamaan välit?
- Onko suhde parempi vain lopettaa?
- Onko tämä ensimmäinen kerta, kun kumppani on ollut uskoton?
Sinun on otettava huomioon myös se mahdollisuus, että vaikka suhde jatkuisi, se ei ehkä koskaan tule olemaan samanlainen kuin ennen.
Katso myös: Kuinka uskottomuuteen kannattaa reagoida?
Onko muiden mielipide tärkeä?
Usein voi olla sopivaa jutella sellaisten ihmisten kanssa, jotka tietävät ehkä hieman enemmän uskottomuudesta. Tämä on sinusta itsestäsi kiinni – on sinun päätettävissäsi, haluatko ottaa vastaan muiden mielipiteitä omaa suhdettasi koskien.
Yksi vaikeista asioista uskottomuuden selvittämisessä on se, kuinka tieto tulee ilmi. Tämä auttaa sinua päättämään, kuinka jatkat eteenpäin ja mikä on tärkeintä sinulle jatkossa.
Pidä mielessä, että enimmäkseen ihmiset puuttuvat muiden asioihin tarkoituksenaan vain auttaa. Tämä saattaa kuitenkin tehdä olosi epämukavaksi tai antaa sellaisen vaikutelman, kuin olisit ainoa henkilö, joka ei tiennyt asiasta.
Käytä hetki tilanteen analysoimiseen. Tulet huomaamaan, että asioiden ei välttämättä tarvitse olla tällä tavalla.
Ilmaise tunteesi
Puhu kumppanillesi kun olet valmis. Kerro, miten sinuun sattuu ja mitä hänen tulee tehdä saadaksesi luottamuksesi takaisin. Anna hänelle syitä olla luottamuksen arvoinen.
Tällaisissa tilanteissa on tärkeää ilmaista tunteensa sanoin, mieluummin kuin elein tai fyysisesti. Jos koet, ettet pysty olemaan normaalissa fyysisessä kontaktissa kumppanisi kanssa, on parempi pitää etäisyyttä. Vaikka olisit vihainen tai voimaton, tappelu tai muun tyyppinen väkivalta ei auta sinua saavuttamaan mitään.
Vaikka kumppanisi satuttaminen saattaa tuntua oikeutetulta pettymyksen hetkellä, se ei ole koskaan oikein. Se ei tee oloasi yhtään paremmaksi. Päinvastoin, satutat häntä vain tarpeettomasti.
Myös kuuntelu on tärkeää
Näin hän voi kertoa sinulle, mitä suhteestanne puuttui ja onko suhteen korjaaminen hänestä kannattavaa. Jos haluat taistella rikkoutuneen suhteenne puolesta yksin, kaikki on turhaa.
Jos kumppanisi ei halua jatkaa, on aika puhua suhteen päättämisestä.
Muista, että tämä keskustelu koskee tunteitasi. Silloin ei tule tapella tai valittaa. Kuuntele tarkasti ja pohdi, voitko antaa kumppanillesi sen, mitä hän tarvitsee.
Joissakin tapauksissa uskottomuutta ilmenee siitä syystä, että kumppani tuntee itsensä torjutuksi eikä kykene kommunikoimaan. Voi myös olla, että suhde ei enää tyydytä kumppania hänen haluamallaan tavalla.
Teidän on keskusteltava rehellisesti ja hyväksyttävä toisen osapuolen tuntemukset. Muista, että tunteet ja tarpeet ovat todellisia ja tärkeitä, vaikka olisit niistä eri mieltä.
Jos et todella pysty hyväksymään niitä tai pidä niitä tärkeinä, on aika harkita suhteen päättämistä.
Ota vastuu suhteesta
Kummankin on otettava vastuu virheistään; kukaan ei voi kääntää kelloa taaksepäin ja poistaa uskottomuutta.
Se mitä voit tehdä, on pohtia mitä kumpikin teistä teki väärin tai oikein suhteessanne. Näin voit parantaa käytöstäsi tulevaisuudessa ja tehdä oikeita päätöksiä.
Päätös jatkaa eteenpäin
Jos sinulle ja kumppanillesi on erityisen vaikeaa päästä tilanteen yli, on parasta kääntyä ammattilaisen puoleen. Ammattilainen voi ohjata teidät oikealle polulle suhteen parantamiseksi uskottomuuden jälkeen.
Tämä pätee erityisesti silloin, jos asiaan liittyy ulkoisia, suhdetta entisestään vaikeuttavia tekijöitä. On tärkeää katkaista kaikki yhteydet henkilöön, jonka kanssa kumppani oli uskoton. Muutoin voi olla erittäin vaikeaa palauttaa luottamusta enää koskaan.
Suosittelemme lukemaan: Kuinka välttää mitättömät riidat kumppanin kanssa
Uskottomuuden jälkeen määritellään uudet “säännöt”
Uskottomuuden jälkeen on tärkeä päästä yhteisymmärrykseen määrittelemällä hyvin tarkasti ne asiat, mitä odotatte toiselta osapuolelta. Harkitkaa sitä, että alatte korjata suhdetta sen perustuksista lähtien.
On tärkeää ottaa jokainen seikka huomioon. Jos jätät mitään sattuman varaan, se voi synnyttää myöhemmin ongelmia ja väärinymmärryksiä, jotka vahingoittavat paranemisprosessia.
Ennen kaikkea, rakasta itseäsi. Älä ota vastuuta ongelmista, jotka eivät olleet sinun vikasi, ja jatka eteenpäin.
Et voi päästä tilanteesta yli olematta oma itsesi ja menemättä eteenpäin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Hertlein, K. (2005). Infidelity. Journal of Couple & Relationship Therapy. https://doi.org/10.1300/J398v04n02 Shackelford, T. K., & Buss, D. M. (1997). Cues to infidelity. Personality and Social Psychology Bulletin. https://doi.org/10.1177/01461672972310004
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.