Logo image
Logo image

Kuinka kauan kypsennetty ruoka säilyy jääkaapissa?

3 minuuttia
Ylijääneiden kypsennettyjen ruokien jäähdyttäminen on yleinen käytäntö. On tärkeää tietää elintarvikkeiden säilyvyys, jotta vältytään ruokamyrkytyksiltä.
Kuinka kauan kypsennetty ruoka säilyy jääkaapissa?
Viimeisin päivitys: 04 huhtikuuta, 2023

Ruokaa jää illalliselta yli, kaikki viikon ateriat valmistetaan etukäteen tai ruoka valmistetaan etukäteen viikonlopun juhlia varten: nämä kaikki ovat tavallisia syitä miksi jäähdytämme kypsennetyt ruoat. Tarkoitus on säilyttää valmiita ruokia pidempään. Mutta kuinka kauan kypsennetty ruoka oikeastaan säilyy jääkaapissa?

Vaikka tämä käytäntö on yleinen, sillä voi olla joitakin negatiivisia seurauksia. Kaikilla ruoilla – oli se kypsennetty tai ei – on viimeinen käyttöpäivä, myös niillä, jotka ovat pakastimessa. Katsotaanpa.

Miksi kypsennettyä ruokaa pitää säilyttää jääkaapissa?

Ihmiset valmistavat usein ylimääräistä ruokaa lämmitettäväksi ja syötäväksi myöhemmin. Pilaantunut ruoka voi kuitenkin johtaa ruokamyrkytykseen, joka voi vaihdella lievästä vakavaan.

Kuten Mayo Clinic huomauttaa, ruokaperäiset sairaudet johtuvat ruoan saastumisesta, kun nautit tarttuvia organismeja tai myrkkyjä pilaantuneesta ruoasta.

Ruokamyrkytys ilmenee seuraavin oirein:

 • Heikkous
 • Päänsärky
 • Pahoinvointi ja oksentelu
 • Kuume ja vilunväristykset
 • Vatsakouristukset
 • Ripuli, joskus verinen

Kuten Centers for Disease Control and Prevention (CDC) suosittelee, kypsennetty ruoka tulee laittaa jääkaappiin viimeistään 2 tuntia kypsennyksen jälkeen tai yksi tunti, jos ruoka on altistettu yli 32 °C:n ulkolämpötilalle.

Some figure
Kypsennetyn ruoan säilyttäminen jääkaapissa pidentää sen säilyvyyttä. Kulutukselle on kuitenkin aikaraja.

Jos ruoka tai astiat ovat erittäin kuumia, odota niiden jäähtymistä hieman ennen jääkaappiin laittamista.

Kauanko kypsennetty ruoka säilyy jääkaapissa?

Kaikki ruoat eivät vaadi erityistä jäähdytystä; esimerkiksi suolakurkku, kuivattu ruoka tai vähän ravintoaineita tai paljon suolaa sisältävä ruoka. Jääkaappia vaativat elintarvikkeet ovat seuraavat:

 • Munat
 • Juusto
 • Maitotuotteet
 • Kastikkeet
 • Ruoat, joissa yhdistyy kypsennetty ja raaka ruoka

Turvallisuussyistä on välttämätöntä heittää pois ruoat, joissa on pilaantumisen merkkejä tai jotka näyttävät olevan kunnossa, mutta ovat olleet jääkaapissa useita viikkoja.

Vaikka kylmä viivästyttää pilaantumista ja siten mikro-organismien lisääntymistä, riskien minimoimiseksi on tärkeää tietää keskimääräinen säilyvyysaika.

Katsotaanpa joidenkin ruokien tietoja.

Kala

Kypsennetty kala ja äyriäiset tulee syödä 2 päivän sisällä jääkaappiin laittamisesta. Jos kyseessä on pakastettu valkoinen kala, se tulisi käyttää alle 3 kuukaudessa, ja ajanjaksoa pidennetään 6 kuukauteen, jos se on raakaa.

Uruguayn pediatrien arkiston mukaan, kun kalaa ei jäähdytetä riittävästi, se voi aiheuttaa scombroid-ruokamyrkytyksen.

Liha

Liha, joka on muhennoksissa, liemissä tai kastikkeissa, täytyy kuluttaa 2 päivän sisällä jääkaappiin laittamisen jälkeen. Pakastettuna ne säilyvät jopa 4 kuukautta. Aika määräytyy hyvän jäähdytyksen ja ilmatiiviyden lisäksi rasvapitoisuuden perusteella; mitä enemmän rasvaa on, sitä nopeammin se eltaantuu.

Siipikarja

Kypsennettyä kanaa ja kalkkunaa voidaan säilyttää jääkaapissa enintään 4 päivää. Pakasteessa ne säilyvät hyvässä kunnossa jopa vuoden.

Munat

Munapohjaisista ruoista on useita mielipiteitä. Jotkut sanovat, että ne voivat säilyä jääkaapissa viikon, mutta OCU sanoo, että ne voivat säilyä jopa 3 viikkoa. Jos kyseessä on raaka keltuainen tai valkuainen, 2–4 päivää on enimmäisaika.

Keitot

Jäädytetyt keitot voivat kestää jopa 4 päivää. Pakastettuna ne voivat kestää 3 kuukautta.

Pasta ja riisi

Sekä pasta että keitetty riisi säilyttävät makunsa 4 päivää jääkaapissa. Jos pakastat ne, syö ne kuukauden sisällä.

Vinkkejä kypsennetyn ruoan parempaan säilymiseen jääkaapissa

CDC korostaa jääkaappeja hyödyllisinä elintarviketurvallisuuden työkaluina. Sen raportissa huomautetaan, että lämpötila on asetettava 0 °C:n ja 4,5 °C:n välille, kun taas pakastimet on asetettu -17 °C asteeseen tai sitä kylmemmäksi.

Samoin CDC kehottaa meitä varastoimaan lämpimät ruoat erilaisiin mataliin kannellisiin astioihin jäähtymisen nopeuttamiseksi.

Muut tahot suosittelevat jääkaapin keski- ja ylähyllyn käyttöä kypsennetyn ruoan säilyttämiseen, koska se on laitteen kylmin alue. Muut vinkit ovat seuraavat:

 • Erillään: Pidä raaka ruoka erillään kypsennetystä ruoasta ristikontaminaation estämiseksi.
 • Etiketti: Merkitse astia ruoan tyypin ja kypsennyspäivän mukaan, sillä se auttaa laskemaan viimeisen käyttöpäivän.
 • Toimi nopeasti: Älä odota liian kauan kypsennetyn ruoan laittamisessa jääkaappiin, odota vain, kunnes se ei ole liian kuumaa.
Some figure
On tärkeää säilyttää ruoka ilmatiiviissä astiassa, jotta se säilyy hyvin jääkaapissa.

Hyvän astian merkitys kypsennettyjä ruokia säilytettäessä jääkaapissa

Ilmatiiviiden astioiden käyttö on avainasemassa, jotta kypsennetty ruoka säilyy jääkaapissa pidempään. Ruoan jäähdyttäminen samassa pannussa tai kattilassa, jossa valmistit sen, nopeuttaa hapettumista ja vaurioita.

Tämä prosessi on seurausta kosteuden, alhaisten lämpötilojen ja alumiinin sekoituksesta. Jos haluat saada täyden hyödyn valmistamastasi ruoasta, on parempi säilyttää ylijäämät lasi- tai muoviastiassa, aina kannellisessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Basika J, Gómez N, Goycoechea M, Iglesias D, Parodi V, Pieroni P. Escombroidosis: intoxicación alimentaria. A propósito de un caso clínico. Archivos de Pediatría del Uruguay. Vol. 91. Núm. 6. pp. 370-374. Uruguay; 2020. https://www.mendeley.com/catalogue/56dd4c68-c7a3-3d85-901b-18f08785aa16/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B4f26b853-ac33-4819-b5fc-5bfbdb10bc2e%7D
 • ¿Cuánto dura cada alimento en la nevera? Organización de Consumidores y usuarios. España; 2019. https://www.ocu.org/alimentacion/seguridad-alimentaria/informe/conservar-y-preparar-los-alimentos536324
 • Datos importantes sobre las intoxicaciones alimentarias. Centros para el Control y la Prevención de las Enfermedades. Estados Unidos; 2022. https://www.cdc.gov/foodsafety/es/food-poisoning.html#:~:text=Los%20s%C3%ADntomas%20de%20intoxicaci%C3%B3n%20alimentaria%20generalmente%20incluyen%20diarrea%2C%20v%C3%B3mitos%2C%20malestar,por%20m%C3%A1s%20de%20tres%20d%C3%ADas
 • En la nevera, ¿dónde colocar cada alimento? Comunidad de Madrid. https://www.comunidad.madrid/servicios/salud/nevera-donde-colocar-cada-alimento
 • Intoxicación alimentaria. Clínica Mayo. Estados Unidos; 2021. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/food-poisoning/symptoms-causes/syc-20356230
 • Seguridad de los alimentos en la cocina. Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. Estados Unidos; 2013. https://www.cdc.gov/foodsafety/es/communication/food-safety-in-the-kitchen.html

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.