Logo image
Logo image

Kuinka jälkiehkäisypilleri vaikuttaa?

2 minuuttia
Vaikka monissa maissa jälkiehkäisypillereitä saa apteekista ilman reseptiä, niitä tulisi käyttää aina lääkärin ohjeistuksella. Niitä ei myöskään koskaan tulisi käyttää ehkäisymenetelmänä.
Kuinka jälkiehkäisypilleri vaikuttaa?
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Suojaamattomaan seksiin liittyy valtavia riskejä. Se voi paitsi altistaa sukupuolitaudeille myös epätoivotulle raskaudelle. Vaikka onkin siis parasta käyttää kondomia suojautumaan molemmilta tilanteilta, on olemassa myös raskauden ehkäisevä menetelmä tilanteeseen, jossa ehkäisy on unohtunut tai pettänyt: jälkiehkäisypilleri.

Tämän tyyppisestä ehkäisystä on tullut suositumpi viime vuosina johtuen sen tehokkuudesta. Mistä jälkiehkäisypilleri koostuu? Mitkä ovat sen sivuvaikutukset? Aiheuttaako se abortin? Koska moni ei tiedä vastauksia näihin kysymyksiin, haluamme kertoa ne tässä artikkelissa.

Mikä on jälkiehkäisypilleri?

Some figure

Jälkiehkäisypilleri on hormonaalisen ehkäisyn hätäratkaisu. Se koostuu pääosin synteettisestä hormonista nimeltä levonorgestreeli. Kaiken kaikkiaan sen tehokkuus vaihtelee 52-95 %:n välillä.

Tätä pilleriä ei tulisi missään olosuhteissa käyttää säännöllisenä ehkäisymenetelmänä, sillä se aiheuttaa haittavaikutuksia elimistössä. Itse asiassa sitä tulisi ihanteellisesti käyttää vain kerran, maksimissaan kaksi kertaa.

On myös mainittava, että aivan kuten normaalit ehkäisypillerit, jälkiehkäisypilleritkään eivät suojaa sukupuolitaudeilta. Ne ehkäisevät vain raskauden suojaamattoman seksin tai kondomin hajoamisen jälkeen.

Kuinka jälkiehkäisypilleri toimii?

Jälkiehkäisy toimii muuttamalla ovulaatiota tai sitä seuraavia prosesseja. Tarkemmin sanoen se saa kohdunkaulan limakalvon paksunemaan niin, ettei siemenneste pääse munasolun luo.

Jälkiehkäisypilleri toimii parhaiten, kun sen ottaa 24 tunnin sisällä yhdynnästä. Vaikka se voi tehota vielä 72 tuntia suojaamattoman seksin jälkeen, sen teho heikkenee ajan kuluessa.

Älä jätä lukematta: 3 syytä käydä papakokeessa

Jos jälkiehkäisypillerin ottaa 12-24 tunnin kuluessa, se ehkäisee raskauden jopa 95-prosenttisesti. 48 tunnin jälkeen sen teho laskee 85 %:iin, ja 72 tunnin jälkeen 52 %:iin. Ehkäisypilleri ei kuitenkaan ole abortiivinen, vaan se vaikuttaa seuraavilla tavoilla:

  • Se ehkäisee munasarjaa vapauttamasta kypsynyttä munasolua.
  • Jos munasolu on jo irronnut, jälkiehkäisypilleri estää siemennestettä hedelmöittämästä sitä.
  • Jos siittiö on jo läpäissyt munasolun, se estää hedelmöitynyttä munasolua kiinnittymästä kohdun seinämään.

Ehkäisypillerin vaikutukset

Some figure

Jälkiehkäisypilleri sisältää keltarauhashormonia, jota naisen elimistö tuottaa luontaisestikin pieniä määriä. Sen pääasiallinen tehtävä on valmistella kohtu vastaanottamaan hedelmöitynyt munasolu. Jälkiehkäisypillerissä tämän hormonin pitoisuus on suurempi: jokainen pilleri voi vastata 10:tä ehkäisypilleriä.

Tästä syystä korostamme, että jälkiehkäisypilleri on vain hätäratkaisu. Sen käyttö liian usein voi aiheuttaa epämukavia sivuvaikutuksia. Naisella voi esiintyä esimerkiksi seuraavia oireita:

  • Uneliaisuus
  • Pahoinvointi ja oksentelu
  • Väsymys ja huimaus
  • Päänsärky
  • Vatsakipu
  • Alavatsakivut ja verenvuoto emättimestä

Tämän lisäksi jälkiehkäisypillerin käyttö voi aiheuttaa muutoksia kuukautiskierrossa. Joillakin naisilla esiintyy tiputtelua tai kuukautisten viivästymistä, kun taas toiset kärsivät runsaista vuodoista.

Lue myös: Verenvuoto kuukautisten välillä – mistä on kysymys?

Käytön esteet

Some figure

Sivuvaikutusten ja käytön esteiden vuoksi jälkiehkäisypilleriä tulisi käyttää vain lääkärin ohjeistuksella. Vaikka monissa maissa jälkiehkäisypillereitä saa apteekista ilman reseptiä, lääkärin on parasta arvioida potilas ennen sen käyttöä.

Jälkiehkäisypillereitä ei missään nimessä tulisi käyttää silloin, jos on allerginen levonorgestreelille, sen aktiiviselle ainesosalle, tai muille sen ainesosille.

Emme myöskään suosittele ottamaan sitä seuraavissa tapauksissa:

  • Aiempi kohdunulkoinen raskaus
  • Aiempi munanjohdinten tulehdus (salpingiitti)
  • Vaikeat maksaongelmat
  • Vaikeat migreenit
  • Sydämen ja verisuonten komplikaatiot
  • Crohnin tauti tai haavainen paksusuolentulehdus

Aiheuttaako jälkiehkäisypilleri abortin?

Jos raskaana oleva nainen ottaa jälkiehkäisypillerin, raskaus jatkuu. Tähän mennessä tutkimuksissa ei ole havaittu, että jälkiehkäisypilleri vahingoittaisi raskaana olevaa naista tai sikiötä. Tästä syystä, huolimatta pillerin mahdollisesta kiistanalaisuudesta, sitä ei pidetä abortoivana ehkäisymenetelmänä.

Nyt kun tunnet jälkiehkäisypillerin vaikutukset, ymmärrät varmasti paremmin, miksi sitä tulisi käyttää vain hätätapauksissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Dirección General de Salud Pública. (2015). Guía de Métodos Anticonceptivos. Salud Sexual.
  • Bombí, I. (2010). Métodos Anticonceptivos. https://doi.org/10.1016/j.scriptamat.2012.05.010
  • Labrador, I. G., & Pieiga, E. M. (2001). Consideraciones sobre planificación familiar: Métodos anticonceptivos. Revista Cubana de Medicina General Integral.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.