Kuinka hoitaa palovammoja lapsilla
Me kaikki olemme saaneet palovamman varmasti joskus. Saatat kuitenkin miettiä, kuinka lasten palovammoja hoidetaan. Sen lisäksi, että kotona kannattaa olla ensiapulaukku, huomioon tulee ottaa myös eräät muut asiat ja toimenpiteet. Tässä artikkelissa annamme joitakin perusvinkkejä siihen, kuinka hoitaa palovammoja lapsilla.
Palovammat
Palovammat ovat kaikkein yleisimpiä kotona sattuvia tapaturmia. Ryhmät, jotka kärsivät eniten tällaisista tapaturmista, ovat yli 45-vuotiaat kotiäidit, yli 65-vuotiaat henkilöt ja alle viisivuotiaat lapset.
Tästä syystä on tärkeää tietää, kuinka hoitaa palovammoja lapsilla.
Erilaiset palovammat
Ensiksi on erotettava toisistaan erityyppiset palovammat. Koosta riippuen niitä tulee nimittäin hoitaa eri tavalla.
Ensimmäisen asteen palovammat
Nämä palovammat käsittävät ainoastaan orvaskeden eli ihon uloimman osan. Iho alkaa punoittaa, mutta siihen ei ilmesty rakkuloita. Tyypillisin esimerkki on auringon aiheuttama palaminen.
Toisen asteen palovammat
Nämä palovammat vaikuttavat orvasketeen ja verinahkaan. Ihon punoituksen lisäksi ilmestyy myös rakkuloita. Klassinen esimerkki toisen asteen palovammoista on kuuman veden kaatuminen iholle.
Suosittelemme lukemaan myös: Palovammojen hoito kotona
Kolmannen asteen palovammat
Nämä ovat luonnollisestikin kaikkein vaarallisimpia palovammoja. Tällaiset palovammat vaikuttavat ihon kaikkiin kerroksiin – ne voivat itse asiassa vaikuttaa jopa lihaksiin, hermoihin ja luihin. Kolmannen asteen palovammat vaativat tietenkin välitöntä lääkärinhoitoa.
Kuinka hoitaa palovammoja lapsilla
Palovammat lapsilla vaativat lääkärinhoitoa ollessaan laajoja – toisin sanoen silloin, kun ne käsittävät 5 % lapsen kehosta. Laajuudesta riippumatta lapsi on vietävä lääkäriin aina, kun kyseessä on toisen tai kolmannen asteen palovamma.
Sijainnin ja muiden tekijöiden vuoksi jotkut palovammat vaativat kuitenkin lääkärin arviota aina, riippumatta niiden asteesta:
- Palovammat kasvoissa, kämmenissä ja jalkaterissä
- Niveliä peittävät palovammat
- Jos lapsi oli kosketuksissa korkeajännitteeseen
- Jos lapsi hengitti kaasuja
Jotkut seuraavista vinkeistä vaikuttavat itsestäänselviltä, mutta toisista et kenties ollut tietoinen. Ne ovat joka tapauksessa erittäin hyödyllisiä, ja tämä protokolla takaa parhaan palovammojen hoidon lapsilla.
- Vie lapsi ensin pois palovamman lähteen luota.
- Poista vaatteet tai asusteet vain siinä tapauksessa, että ne eivät ole jääneet kiinni ihoon. Jos ne ovat ihossa kiinni, anna niiden olla paikoillaan, sillä saatat aiheuttaa enemmän vahinkoa poistamalla ne.
- Viilennä palovammaa laittamalla palanut alue juoksevan veden alle muutamaksi minuutiksi. Veden tulee olla normaalinlämpöistä, ei kylmää. Toinen vaihtoehto on uittaa sideharsolappuja vedessä tai suolaliuoksessa ja laittaa ne palovamman päälle.
- Puhdista alue huolellisesti saippualla ja vedellä.
- Palovamman asteesta riippuen lapsi on ehkä vietävä lääkäriin. Jos kyseessä on auringonpolttama, voit levittää siihen kosteusvoidetta muutaman päivän ajan. Syvemmät palovammat saattavat kuitenkin vaatia lääkärinhoitoa. Näissä tapauksissa lääkäri saattaa määrätä jopa antibioottivoidetta.
Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Fenistil: hyvä hoitokeino pistoihin, palovammoihin ja nokkosihottumaan
Kuinka hoitaa palovammoja lapsilla: mitä ei tule tehdä
- Älä laita jäätä tai jäävettä suoraan palovammaan, sillä se voi aiheuttaa vielä enemmän vahinkoa.
- Jos palovammassa on rakkula, sitä ei tule puhkaista. Anna rakkulan vain olla, muutoin saatat saada aikaiseksi infektion.
- Älä anna antibiootteja lapsille ilman lääkärin reseptiä (esimerkiksi omasta kuurista ylijääneitä antibiootteja). Niitä ei ole erityisesti edes tarkoitettu palovammoihin.
- Älä levitä palovammaan talkkijauhetta, voita tai hammastahnaa. Vastoin yleistä uskomusta näiden tuotteiden käyttö voi pahentaa tilannetta.
Muista kaikissa tapauksissa se, että lapsen iho on herkkä. Vaikka kyseessä olisi vain ensimmäisen asteen palovamma, mutta kipu on voimakasta tai jatkuvaa, käänny epäröimättä lastenlääkärin puoleen suurempien ongelmien sulkemiseksi pois.
Älä koskaan unohda ehkäisyn merkitystä. Vaikka kaikkia kodin tapaturmia on mahdotonta ennakoida, muista, että voit vähintäänkin ylläpitää tiettyjä turvallisuustoimenpiteitä riskin minimoimiseksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Castillo, P. (2018). Quemaduras. Conceptos para el médico general. Cuadernos de cirugía, 17(1), 58-63. http://revistas.uach.cl/pdf/cuadcir/v17n1/art10.pdf
- En familia AEP. (n.d.) Quemadura. Asociación Española de Pediatría. https://enfamilia.aeped.es/temas-salud/quemaduras
- Citores, A. P., & Pardillo, R. M. (2011). Tratamiento de las quemaduras en urgencias. Secciòn de urgencias, hospital universitario Gregorio Marañón. Madrid. http://www.enfermeriaaps.com/portal/download/URGENCIAS%20PEDIATRICAS/tratamiento_de_las_quemaduras_en_urgencias.pdf
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.