Kuinka eri ehkäisymenetelmät vaikuttavat ihoon

Ehkäisymenetelmät voivat vaikuttaa ihoon positiivisella ja negatiivisella tavalla. Niiden käyttöä tutkitaan yhä enemmän iho-ongelmien, kuten aknen, hoidossa.
Kuinka eri ehkäisymenetelmät vaikuttavat ihoon

Viimeisin päivitys: 06 helmikuuta, 2021

Ehkäisypillerit ovat hyödyllisiä muutenkin kuin vain raskauden ehkäisyssä ja ne voivat olla tehokas tapa hoitaa iho-ongelmia. Ne ovat osoittautuneet tehokkaaksi aknen, naisten hiustenlähdön ja liikakarvoituksen hoidossa. Monet naiset käyttävät ehkäisymenetelmiä erityisesti ihon hoitoon. Ehkäisypillereitä on erilaisia ja kaikilla on sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia ihon päällimmäiseen kerrokseen. Haluammekin seuraavaksi tarkastella näitä ongelmia. Sinun tulisi kuitenkin keskustella aina lääkärin kanssa, mikäli sinulla on lisäkysymyksiä.

Mitä sivuvaikutuksia ehkäisymenetelmät aiheuttavat?

Australian Family Physician -lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan hormonaaliset ehkäisymenetelmät voivat vaikuttaa ihoon kolmella eri tavalla:

  • Vähentämällä androgeenisten hormoneiden määrää, jota munasarjat ja adrenaaliinirauhaset tuottavat.
  • Rajoittamalla verenkierrossa olevan testosteronin laatua sekä vähentämällä biologista aktivointia, mikä aiheuttaa fysiologisia vaikutuksia.
  • Vähentämällä kehossa olevan estrogeenin määrää, joka vaikuttaa talirauhasten talin tuotantoon.

Ehkäisymenetelmät voivat myös aiheuttaa haittavaikutuksia ihoon. Jotkut naiset esimerkiksi kokevat ihon värjäytymistä tai hyperpigmentaatiota. Kyseessä on epämiellyttävä reaktio, joka ilmestyy yleensä ultraviolettisäteilylle altistumisen jälkeen ilman kunnollista aurinkosuojaa.

Hormonaaliset ehkäisymenetelmät voivat toisin sanoen aiheuttaa tai pahentaa maksaläiskiä, jotka ovat tummanruskeita ja epäsäännöllisiä läiskiä ylähuulen, otsan tai poskien alueella. Tätä ihosairautta voi esiintyä raskauden aikana, mikä korostaa hormonaalisten ainesosien vaikutusta.

ehkäisymenetelmät

Akne on iho-ongelma, joka voi hyötyä suuresti ehkäisypillereiden hormonaalisesta vaikutuksesta.

Kuinka eri ehkäisymenetelmät vaikuttavat ihoon?

Ihmiset ovat erilaisia aivan kuten jokaisen naisen hormonitasotkin. Näin ollen on mahdotonta ennustaa sivuvaikutuksia, joita ehkäisypillereiden käytöllä voi olla. On kuitenkin useita ehkäisymenetelmiä, joita on tutkittu laajalti ja jotka ovat nyt yleisiä sekä luotettavia. Jatka lukemista, niin kerromme lisää eri ehkäisymenetelmistä alla.

Suun kautta otettavat ehkäisymenetelmät

Murrosiässä ilmestyvän aknen pääsyynä on se, että keho tuottaa miesten sukupuolihormoneita (testosteronia) suuressa määrin. Sen nimestä huolimatta sekä naiset että miehet voivat tuottaa testosteronia.

Ehkäisypillereiden käyttö voi parantaa tulehduksellista sekä tulehduksetonta aknea. Nämä lääkkeet sisältävät kahta naishormonia, estrogeenia ja progestiinia. Ne torjuvat siten androgeeneja.

Tästä huolimatta suurinta osaa ehkäisypillereistä ei ole hyväksytty erityisesti aknen hoitoon. On myös ei-hormonaalisia hoitoja, jotka voivat auttaa ja joista osalla on vähemmän sivuvaikutuksia.

Ehkäisyruiske

Yksi ehkäisyruiske voi kestää jopa 90 päivää. Lääkärit antavat ruiskeen olkavarteen tai pakaraan.

Ehkäisyruiske, sekä yhdistelmähormoni että pelkkää progestiinia sisältävä, on turvallinen ja tehokas vaihtoehtoinen ehkäisymenetelmä. Se on kasvattanut suosiotaan vuosien ajan käytännöllisyytensä vuoksi. Naisten ei tarvitse muistaa ottaa pilleriä päivittäin.

Ehkäisyruiske auttaa parantamaan aknea talirauhasten alhaisemman aktiivisuuden vuoksi. Samoin on myös suun kautta otettavien pillereiden laita.

Ehkäisykierukka

Kupariset ehkäisykierukat eivät sisällä hormoneita, kuten eivät myöskään kondomit, luonnolliset ehkäisymenetelmät ja leikkaus. Kuparikierukat eivät siis vaikuta ihon kuntoon.

Hormonikierukat puolestaan lisäävät rajoitetusti progestiinin määrää kohdussa ollessaan. Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että ne pystyvät muuttamaan talin tuotantoa.

Ihonalainen ehkäisykapseli

Ihonalainen ehkäisykapseli on pieni sauvamainen väline, joka asetetaan ihon alle melkein aina käsivarren yläosaan. Tämä ehkäisymenetelmä vapauttaa jatkuvasti progestiinia.

On tärkeää mainita, että progestiinin vaikutus ihoon ei ole yhtä selvä kuin estrogeenien. Progestiini-implantit  johtavat kuitenkin verisuoniston sekä talin tuotannon lisääntymiseen. 

Ehkäisyrengas

Tämä ehkäisymenetelmä on kirkas ja taipuisa polyetyleeni- tai vinyyliasetaattirengas, joka emättimeen asetettuna vapauttaa hitaasti estrogeenihormoneita ja progesteenia kehoon. Tällä tavoin se estää munasarjoja vapauttamasta munasoluja jokaisen kuukautiskierron aikana.

Tätä ehkäisymenetelmää kauan aikaa käyttäneiden ihmisten kohdalla on todettu huomattavaa parannusta aknen oireissa. Ehkäisymenetelmän hormonaaliset ainesosat ovat jälleen vastuussa tästä positiivisesta vaikutuksesta. 

Jälkiehkäisypilleri

Tällainen hätätapauksessa käytetty ehkäisymenetelmä on tarkoitettu raskauden ehkäisyyn suojaamattoman seksin tai ehkäisymenetelmän epäonnistumisen (kuten rikkoutuneen kondomin tai pillerin unohtamisen) jälkeen. Se on nimeltään jälkiehkäisypilleri, koska toisin kuin muut ehkäisymenetelmät, se otetaan seksin jälkeen eikä ennen.

Koska tämä pilleri sisältää suuren määrän progestiinia, on sen vaikutus erilainen. Sillä voi olla androgeenisia ominaisuuksia, sillä se hajoaa kehossa johtaen aknen puhkeamiseen sekä tavallista suurempaan talin eritykseen.

ehkäisymenetelmät

Hormonikierukalla voi olla positiivinen vaikutus ihon kuntoon. Kuparikierukka ei vaikuta ihoon.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Kuinka jälkiehkäisypilleri vaikuttaa?

Tulisiko ehkäisymenetelmiä käyttää ihon parantamiseen?

Journal of The American Academy of Dermatology -lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan suun kautta otettavilla ehkäisymenetelmillä voi olla kuuden kuukauden käytön jälkeen samankaltainen vaikutus kuin kolmen kuukauden ajan käytetyillä antibiooteilla. Tämä osoittaa, että ehkäisymenetelmillä voi olla valtava potentiaali ihonhoitoalalla.

Ehkäisymenetelmien käyttö ihonhoitoon antibioottien sijaan voi olla paras vaihtoehto erityisesti aknen hoitoon pitkällä aikavälillä. Sitä voidaan pitää hormonaalisen ehkäisyn toissijaisena hyötynä raskauden ehkäisemisen lisäksi.

Jos olet kiinnostunut ehkäisymenetelmien käytöstä iho-ongelmien hoidossa, keskustele iholääkärin kanssa. Hän voi auttaa sinua punnitsemaan sen riskit sekä määrittelemään aknen vaikeusasteen voidakseen tunnistaa sinulle parhaiten sopivan hoitokeinon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Thomas P, Dalle E, Revillon B, Delecour M, Devarenne-nicolle MF, Pagniez I. Bilan cutane de la contraception hormonale [Cutaneous effects in hormonal contraception]. NPN Med. 1985;5(81):19-24.
  • Foldes EG. Pharmaceutical effect of contraceptive pills on the skin. Int J Clin Pharmacol Ther Toxicol. 1988;26(7):356-359.
  • Effect of contraceptives on the skin. Aust Fam Physician. 1988;17(10):853-856.
  • Vaglio, Roxana Fernández, and Natalia Pérez Céspedes. “Acné vulgaris: actualizaciones en fisiopatología y tratamiento.” Revista Ciencia y Salud Integrando conocimientos 4.4 (2020): ág-52.
  • Arowojolu AO, Gallo MF, Lopez LM, Grimes DA. Combined oral contraceptive pills for treatment of acne. Cochrane Database Syst Rev. 2012;(7):CD004425. Published 2012 Jul 11. doi:10.1002/14651858.CD004425.pub6
  • Raudrant D, Rabe T. Progestogens with antiandrogenic properties. Drugs. 2003;63(5):463-492. doi:10.2165/00003495-200363050-00003
  • Requena, C., and B. Llombart. “Oral Contraceptives in Dermatology.” Actas Dermo-Sifiliográficas (English Edition) (2020).
  • Crimer, Nicole, Roberto Mercau, and David Colica. “Tratamiento del acné en la adolescencia.” Evidencia, actualizacion en la práctica ambulatoria 21.3 (2018).
  • Gómez-Flores, Minerva, and Sonia Chávez-Álvarez. “Asociaciones hormonales del acné y su tratamiento.” Dermatología Revista Mexicana 63.S1 (2020): 25-32.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.