Kuinka diabeetikko voi parantaa ruokavaliotaan

Sairastatko diabetesta ja haluat ehkäistä terveysongelmia tekemällä muutoksia ruokavalioosi? Tässä artikkelissa annamme parhaat vinkit tähän.
Kuinka diabeetikko voi parantaa ruokavaliotaan

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Jotta diabeetikon verensokeri pysyisi hallinnassa, hänen on kiinnitettävä huomiota ruokailutottumuksiinsa ja tehtävä niihin muutoksia tarvittaessa. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka diabeetikko voi parantaa ruokavaliotaan. Älä jätä lukematta!

Kuinka diabeetikko voi parantaa ruokavaliotaan

Ruokavalion muuttaminen tarvittaessa on paras keino ehkäistä sairauden mahdollisia komplikaatioita. Tästä syystä suosittelemme kiinnittämään huomiota syötyihin ruokiin.

Neuvoja siihen, kuinka diabeetikko voi parantaa ruokavaliotaan.

Oikeanlainen ruokavalio voi auttaa ehkäisemään diabeteksen mahdollisia komplikaatioita.

Valitse aina laadukkaita ja ravintoarvoltaan hyviä ruokia, ja vältä liiallista syömistä. On parempi syödä pienempiä annoksia pitkin päivää verensokerin hallitsemiseksi. Toinen suositus on pyrkiä rytmittämään ateriat pitämällä kiinni ruoka-ajoista, jotta vältät verensokerin heilahtelut.

Yleisesti ottaen diabeetikon ruokavaliossa keskitytään terveellisten, ravitsemukselliset tarpeet täyttävien ruokien syömiseen, terveen painon ylläpitämiseen sekä triglyseridi- ja kolesterolitasojen hallitsemiseen.

Katsotaan seuraavaksi joitakin vinkkejä diabeetikon ruokavaliota koskien.

Vinkkejä diabeetikon ruokavalioon

Ruokavalion muuttaminen tarvittaessa on ensisijainen asia hyvän elämänlaadun kannalta. Oikeaoppinen syöminen ilman liiallisia kaloreita tai liian isoja annoskokoja parantaa insuliinin tuotantoa ja käyttöä, joka on diabeteksen suurin ongelma.

Ennen parannusten tekemistä ruokavalioon keskustele lääkärisi kanssa ja kysy mitä ruokia sinun tulisi lisätä tai poistaa ruokavaliostasi. Kukaan ei ole pätevämpi antamaan neuvoja kuin lääkäri.

1. Rajoita sellaisten ruokien syömistä, jotka muuttuvat sokeriksi

Sopivat annoskoot pitävät painon hallinnassa ja verensokerin tasaisena

Vältä mehuja ja sellaisia ruokia, jotka muuttuvat nopeasti sokeriksi.

Tiesitkö, että makeiset eivät ole ainoa ruoka, joka voi nostaa verensokerin pilviin?  Yksinkertaiset hiilihydraatit kaiken kaikkiaan nostavat verensokeria nopeasti, sillä ne muuttuvat sokeriksi imeytyessään elimistöön.

Tämä ei tarkoita, että hiilihydraatteja tulisi välttää. Valitse yksinkertaisten hiilihydraattien sijaan monimutkaisia hiilihydraatteja, jotka vapautuvat hitaasti ja mahdollistavat verensokerin pitämisen tasaisempana.

2. Syö riittävästi proteiinia

Yleisesti ottaen runsasproteiiniset ruoat eivät nosta verensokeria, mistä syystä lääkärit suosittelevat syömään niitä päivittäin, sopivissa annoskoissa iän, pituuden ja painon mukaan.

Vuonna 2014 tehdyssä tutkimuksessa tultiin siihen johtopäätökseen, että runsasproteiininen aamiainen tarjoaa aineenvaihdunnallisia hyötyjä tyypin 2 diabeteksesta kärsiville potilaille. Kysy neuvoa lääkäriltäsi.

3. Valitse hitaasti vapautuvia hiilihydraatteja

Monimutkaiset hiilihydraatit vapautuvat hitaasti, eli ne nostavat verensokeria vähitellen, mikä estää vaaralliset verensokeripiikit. Syö esimerkiksi perunoita, täysjyväriisiä ja -pastaa, täysjyväleipää ja palkokasveja.

4. Kiinnitä huomiota rasvan määrään

Diabeetikkojenkin kannattaa suosia hyviä rasvoja kuten oliiviöljyä

Valitse terveellisiä tyydyttymättömiä rasvoja haitallisten tyydyttyneiden rasvojen sijaan.

Totuus on, ettei diabeetikoille suositellusta rasvan määrästä ole mitään lopullista tietoa, sillä useat tutkimukset ovat tulleet erilaisiin johtopäätöksiin.

Vaikka mitää yhtä kriteeriä ei ole, voisi sanoa että:

  • Valitse hyviä rasvoja sisältäviä tuotteita mieluummin kuin tyydyttynyttä rasvaa, esimerkiksi avokado makkaran tilalla ja oliiviöljyä voin sijaan.

5. Vältä mehuja

Valitse aina mieluiten tuore hedelmä hedelmämehun sijaan. Vaikka appelsiinissa ja lasillisessa tuorepuristettua appelsiinimehua on saman verran sokeria, mehun sokeri imeytyy paljon nopeammin ja voi nostaa verensokeria liian nopeasti.

6. Syö pähkinöitä

Pähkinöiden syöminen voi auttaa pitämään verensokerin hallinnassa

Pähkinöiden syöminen voi auttaa pitämään verensokerin hallinnassa.

Circulation Research -lehdessä helmikuussa 2019 julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin yli 16 000 tyypin 2 diabeteksesta sairastavaa ihmistä. Tutkimuksessa tultiin siihen johtopäätelmään, että manteleiden, pistaasipähkinöiden ja saksanpähkinöiden säännöllinen syöminen voi auttaa alentamaan sydänsairauksien riskiä tyypin 2 diabeetikoilla.

On arvioitu, että vähintään viisi annosta pähkinöitä viikossa syövät ihmiset sairastuvat 17 % pienemmällä todennäköisyydellä sydänsairauksiin kuin ne, jotka syövät vain pari annosta viikossa.

7. Nauti kanelia

Kanelin hyödyistä kiistellään. Vaikka jotkut tutkimukset väittävät, että kanelin säännöllinen syöminen voi auttaa alentamaan verensokeria tyypin 2 diabetesta sairastavilla ihmisillä, muissa tutkimuksissa koehenkilöissä ei ollut nähtävissä mitään muutoksia. Ennen kuin otat kanelin osaksi ruokavaliotasi, keskustele lääkärisi kanssa.

Ruokavaliomuutokset ovat ensimmäinen askel diabeteksen hallintaan. Mitään rajuja muutoksia ei kuitenkaan kannata tehdä ennen lääkärin mielipidettä. Lääkäri on paras henkilö neuvomaan ruokavaliossa omien ravitsemuksellisten tarpeidesi ja terveydentilasi mukaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Krejci H., Vyjidak J., Kohutiar M., Low carbohydrate diet in diabetes mellitus treatment. Vnitr Lek, 2018. 64 (7-8): 742-752.
  • Rabinovitz HR., Boaz M., Ganz T., Jakubowicz D., et al., Big breakfast rich in protein and fat improves glycemic control in type 2 diabetics. Obesity, 2014. 22 (5): 46-54.
  • Islam A., Amin MA:, Siddiqui SA., Hossain P., et al., Trans fatty acids and lipid profile: a serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr, 2019. 13 (2): 1643-1647.
  • Liu G., Guasch Ferré M., Hu Y., Li Y., et al., Nut consumption in relation to cardiovascular disease incidence and mortality among patients with diabetes mellitus. Circulation Research, 2019.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.