Krysanteemiteen ominaisuudet

Krysanteemitee on suosittu sen pehmeän maun vuoksi, joka muistuttaa kamomillaa. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä monet arvostavat sitä sen tulehdusta ehkäisevien ja rentouttavien ominaisuuksiensa vuoksi. Haluatko tietää lisää? Jatka lukemista!
Krysanteemiteen ominaisuudet

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Krysanteemitee on luonnollinen juoma, jonka voit valmistaa kasvin kuivatuista kukista. Krysamteemitee tunnetaan sen kultaisesta sävystä sekä pehmeästä ja kukkaisesta mausta, joka muistuttaa kamomillaa. Oletko kuullut sen ominaisuuksista?

Molecules Journal -lehdessä julkaistu artikkeli väittää, että tämä kasvi on luonnollinen flavonoidien, antosyaanien, linarian ja muiden terveydelle hyödyllisten yhdisteiden lähde. Lisäksi monet uskovat, että sillä on tulehdusta ehkäiseviä, rentouttavia ja verenpainetta alentavia ominaisuuksia.

Ei ole siis yllätys, että monet ihmiset katsovat sen edistävän hyvinvointia ja vähentävän sairauksien riskiä. Vaikka se ei korvaa lääketieteellisiä hoitoja, se voi auttaa erilaisten kiputilojen hoidossa. Alla kerromme sinulle kaiken sen eduista ja vasta-aiheista.

Krysanteemiteen lääkinnälliset ominaisuudet

Suuri osa krysanteemiteen terveydellisistä eduista johtuu sen antioksidanttisista ja tulehdusta ehkäisevistä ominaisuuksista. Elintarvikekemian tutkimuksen mukaan fenoliset yhdisteet, glukosidit ja orgaaniset hapot ovat näiden ominaisuuksien takana.

Asiantuntijat ovat havainneet, että tämä juoma auttaa estämään vapaiden radikaalien kielteisiä vaikutuksia, tulehdusta sekä epänormaalien solujen kasvua. He huomasivat myös, että se auttaa laskemaan kuumetta, se auttaa rauhoittumaan, alentamaan verenpainetta ja se toimii myös allergialääkkeenä.

Krysanteemiteen edut

Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä krysanteemiteetä on käytetty jo muinaisista ajoista lähtien hillitsemään monenlaisia ​​kiputiloja. Itse asiassa se on nykyäänkin hyvä vaihtoehto monien ongelmien, kuten korkean verenpaineen, kilpirauhasen liikatoiminnan sekä hengitys- ja hermostosairauksien hoitoon.

Ja vaikka tieteelliset todisteet ovat rajalliset, useat tutkimukset tukevat väitteitä, jotka koskevat krysanteemiteen ominaisuuksia. Tietenkään sitä ei  pidetä sairauksien ensisijaisena hoitomuotona; asiantuntijat tutkivat edelleen sen vaikutuksia. Mutta mihin asiantuntijat suosittelevat krysanteemiteetä?

Krysanteemitee voidaan tehdä kotona kuivatuista kukista.
Krysanteemin antioksidanttiset ominaisuudet selittävät suuren osan sen eduista.

Erilaisten tulehdustilojen ehkäisy ja hoito

Kehon pitkäaikainen tulehdustila on monien sairauksien syy. Se ei aiheuta vain nivel- ja lihasongelmia, vaan voi myös johtaa sydän- ja aivovaivoihin. Onneksi Bioorganic & Medicinal Chemistry Lettersin tutkimuksessa havaittiin, että tietyt krysanteemiteessä olevat kemialliset aineet torjuvat tulehdusta.

Erityisesti oktulosonihappo, krysanoli A (1) ja 17 muuta yhdistettä ovat vastuussa tästä vaikutuksesta. Aiemmat tutkimukset, kuten AAPS Journalissa julkaistu tutkimus, tukevat tätä väitettä ja viittaavat siihen, että se voi auttaa vähentämään kroonisten sairauksien riskiä.

Luukudoksen terveys

Krysanteemitee ei ole ihmelääke luuston terveyteen vaikuttavia sairauksia vastaan. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan se näyttää kuitenkin myötävaikuttavan luiden kuntoon ja vähentävän osteoporoosin riskiä​​.

Tutkimuksessa havaittiin, että krysanteemin sisältämät yhdisteet auttoivat säätelemään luun uudistumista, koska ne estävät osteoklastien erilaistumista toimintaa. Lisäksi ne stimuloivat osteoblastien toimintaa. Ja vaikka tästä ei ole tehty monia kliinisiä kokeita, asiantuntijat uskovat, että tulevaisuudessa se voi olla hyvä terapeuttinen aine luusairauksia ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.

Ihonhoito

Voit nauttia krysanteemin antibakteerisista ja tulehdusta ehkäisevistä ominaisuuksista myös esteettisellä tasolla. Journal of Cosmetic Dermatology -lehdessä tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että krysanteemia sisältävät seokset auttoivat vähentämään ihon jälkiä, koska ne vähentävät melaniinia.

Osana näitä tutkimuksia Evidence -Based Complementary and Alternative Medicine totesi, että tämän kasvin käyttö paikallisesti auttoi vähentämään ihovaurioiden oireita, jotka ovat samanlaisia ​​kuin atooppisen ihottuman aiheuttamat. Anekdoottiset tiedot puolestaan ​​väittävät, että ne voivat olla hyödyllisiä finnejä ja aknea vastaan.

Muut mahdolliset edut

Perinteiden mukaan ihmiset käyttävät krysanteemiteetä monista lääketieteellisistä syistä. Sen tehokkuudesta ei kuitenkaan ole tehty monia tieteellisiä tutkimuksia. Joka tapauksessa, se on edelleen suosittu lääke monissa maissa.

 • Alhaisen kalorimäärän ja korkean antioksidanttipitoisuuden vuoksi ihmiset suosittelevat tätä juomaa laihtumiseen. Vaikka sillä itsessään ei ole asiaankuuluvia vaikutuksia, se voi auttaa, jos sisällytät sen osaksi tasapainoista ruokavaliota.
 • Ihmiset käyttävät myös krysanteemiteetä aromaterapiassa verenpaineen alentamiseksi ja rentoutumisen edistämiseksi. Sitä suositellaan stressin aiheuttamien oireiden hoitoon.
 • Sillä on kuumetta alentavia ominaisuuksia ja näin ollen se voi auttaa lievittämään kuumetta.
 • Se vähentää henkistä uupumusta ja parantaa keskittymistä. Lisäksi eläimillä tehdyissä tutkimuksissa havaittiin, että se voi suojata myös aivokudosta.

Krysanteemiteen varotoimet ja sivuvaikutukset

Useimmille terveille aikuisille krysanteemitee on turvallista niin kauan kuin nautit sitä kohtuudella. Asiantuntijat suosittelevat kuitenkin, etteivät ihmiset nauti sitä, jos he ovat allergisia päivänkakkaroille tai ambrosialle. On tärkeää, että lopetat sen käytön, jos huomaat oireita, kuten ihottumaa tai hengitysvaikeuksia.

Vaihtoehtoisesti sinun tulee muistaa, että se voi olla vuorovaikutuksessa määrätyn lääkityksen kanssa. Tästä syystä, jos saat lääkitystä (tulehduskipulääkkeitä, syöpälääkitys, antibakteeriset aineet jne.), on parasta kääntyä lääkärin puoleen. Hän todennäköisesti neuvoo sinua olemaan ottamatta teetä seuraavissa tilanteissa:

 • Raskaus tai imetys
 • Diabetes
 • Herkkä iho
 • Korkea verenpaine

On myös syytä mainita, että krysanteemiteen säännöllinen nauttiminen liittyy valoherkkyyteen. Tällä tarkoitetaan suurta valoherkkyyttä. Tästä syystä, jos käytät tätä juomaa säännöllisesti, sinun on oltava varovainen auringossa (käyttämällä aurinkovoidetta ja -laseja).

Tästä kasvista valmistettu tee liittyy valoherkkyyteen, joten säännöllinen nauttiminen voi vaatia sinua parantamaan ihonhoitorutiiniasi.

Kuinka krysanteemitee valmistetaan?

Yleensä krysanteemiteetä löytyy valmiina yrttikaupoista. Voit tehdä teetä myös kuivatuista krysanteemikukista. Jos päätät tehdä teen kuivatuista kukista, noudata seuraavia ohjeita:

Ainesosat

 • 1 rkl kuivattuja krysanteemikukkia
 • 1 kuppi vettä

Valmistaminen

 • Kiehauta kuppi vettä ja kun se kiehuu, lisää kuivatut krysanteemikukat.
 • Alenna lämpöä ja anna kiehua vielä minuutti.
 • Sammuta sitten lämpö ja anna sen hautua 10 minuuttia.
 • Siivilöi ja nauti.
 • Nauti 2 kupillista päivässä.

Tieteelliset tutkimukset eivät ole vielä määrittäneet krysanteemiteen annostusta. Suositukset voivat vaihdella eri tekijöiden, kuten iän, terveydentilan ja muiden olosuhteiden, mukaan. Tästä syystä suosittelemme, että otat yhteyttä lääkäriin ennen kuin alat juoda sitä säännöllisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Han AR, Nam B, Kim BR, et al. Phytochemical Composition and Antioxidant Activities of Two Different Color Chrysanthemum Flower Teas. Molecules. 2019;24(2):329. Published 2019 Jan 17. doi:10.3390/molecules24020329
 • Li Y, Yang P, Luo Y, Gao B, Sun J, Lu W, Liu J, Chen P, Zhang Y, Yu LL. Chemical compositions of chrysanthemum teas and their anti-inflammatory and antioxidant properties. Food Chem. 2019 Jul 15;286:8-16. doi: 10.1016/j.foodchem.2019.02.013. Epub 2019 Feb 12. PMID: 30827670.
 • Luyen BT, Tai BH, Thao NP, Cha JY, Lee HY, Lee YM, Kim YH. Anti-inflammatory components of Chrysanthemum indicum flowers. Bioorg Med Chem Lett. 2015 Jan 15;25(2):266-9. doi: 10.1016/j.bmcl.2014.11.054. Epub 2014 Nov 27. PMID: 25497988.
 • Wu TY, Khor TO, Saw CL, et al. Anti-inflammatory/Anti-oxidative stress activities and differential regulation of Nrf2-mediated genes by non-polar fractions of tea Chrysanthemum zawadskii and licorice Glycyrrhiza uralensis. AAPS J. 2011;13(1):1-13. doi:10.1208/s12248-010-9239-4
 • Baek, J. M., Kim, J.-Y., Cheon, Y.-H., Park, S.-H., Ahn, S.-J., Yoon, K.-H., Oh, J., & Lee, M. S. (2014). Dual Effect ofChrysanthemum indicumExtract to Stimulate Osteoblast Differentiation and Inhibit Osteoclast Formation and ResorptionIn Vitro. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2014, 1–13. https://doi.org/10.1155/2014/176049
 • Choi KT, Kim JH, Cho HT, Lim SS, Kwak SS, Kim YJ. Dermatologic evaluation of cosmetic formulations containing Chrysanthemum indicum extract. J Cosmet Dermatol. 2016 Jun;15(2):162-8. doi: 10.1111/jocd.12211. Epub 2016 Jan 20. PMID: 26786567.
 • Park S, Lee JB, Kang S. Topical Application of Chrysanthemum indicum L. Attenuates the Development of Atopic Dermatitis-Like Skin Lesions by Suppressing Serum IgE Levels, IFN-γ, and IL-4 in Nc/Nga Mice. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:821967. doi:10.1155/2012/821967
 • Cha JY, Nepali S, Lee HY, et al. Chrysanthemum indicum L. ethanol extract reduces high-fat diet-induced obesity in mice. Exp Ther Med. 2018;15(6):5070-5076. doi:10.3892/etm.2018.6042
 • Kim DS, Goo YM, Cho J, et al. Effect of Volatile Organic Chemicals in Chrysanthemum indicum Linné on Blood Pressure and Electroencephalogram. Molecules. 2018;23(8):2063. Published 2018 Aug 17. doi:10.3390/molecules23082063
 • Lin GH, Lin L, Liang HW, Ma X, Wang JY, Wu LP, Jiang HD, Bruce IC, Xia Q. Antioxidant action of a Chrysanthemum morifolium extract protects rat brain against ischemia and reperfusion injury. J Med Food. 2010 Apr;13(2):306-11. doi: 10.1089/jmf.2009.1184. PMID: 20412018.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.