Krooninen selkäkipu: syyt ja hoito
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila
Krooninen selkäkipu alaselässä on yleistä sekä miehillä että naisilla, ja siitä on tullut yhä yleisempää kaikenikäisillä ihmisillä, jopa nuorilla. Tämä ongelma voi vaikuttaa elämänlaatuusi, sillä se vaikuttaa kaikenlaisiin aktiviteetteihin päivittäisissä rutiineissasi. Tässä artikkelissa kerromme, mistä krooninen selkäkipu johtuu, sekä esittelemme jokaisen tapauksen hoidot ja luonnolliset parannuskeinot.
Krooninen selkäkipu alaselässä
Alaselkäsi on se selkäsi osa, joka on selkärankasi pohjalla, eli ristiluussa. Siinä on luonnollinen kurvi, jota kutsutaan lordoosiksi, jos se on erittäin notkolla.
Kipu alaselässä voidaan liittää lihasten tai nikamien ongelmiin. Se voi kuitenkin myös heijastaa joidenkin elinten, kuten munuaisten tai suoliston huonoa toimintaa. Vaikka huono ryhti on joskus kivun aiheuttaja, toisinaan psyykkiset ongelmat ovat toinen määrittelevä tekijä.
Mistä krooninen selkäkipu johtuu
1. Munuaisongelmat
Mikäli haluat tietää, johtuuko alaselkäkipusi munuaisistasi, aseta kummatkin kätesi ristiselkääsi. Kohta, jossa peukalosi ovat on keskimäärin se, missä munuaisesi sijaitsevat.
Jos puristat ja tunnet kipua, saatat ehkä tarvita luonnollisen parannuskeinon vähentämään munuaisten tulehdusta. Voit kokeilla sipulilientä tai voikukka- ja takiaisteetä useita kertoja päivän mittaan kunnes alaselän kipu on lieventynyt.
2. Herkkyys kylmyyteen ja kosteuteen
Jotkut ihmiset, aineenvaihdunnallisten sairauksien tai muiden syiden takia, ovat erittäin herkkiä kylmyydelle ja kosteudelle, etenkin äkillisille muutoksille.
Alaselkä on yksi niistä kehonosista, joka on eniten alttiina tämän kaltaisille tekijöille, nivelten lisäksi.
Suojele aluetta käärimällä villakangas ympärillesi tiiviisti. Tämä kangas on mahtava eristämään sinut ulkoilman lämpötilalta samalla, kun se auttaa kipuasi ja saa olosi tuntumaan paremmalta.
3. Huono ryhti
Jos katsot malleja, huomaat että heillä on tapana kaaristaa selkäänsä paljon, pakottaen heidän alaselkänsä eteenpäin epäterveellisellä tavalla.
Tämä huono ryhti on syy useiden ihmisten selkäkivulle, sekä aikuisilla että hyvin nuorilla ihmisillä. Se on myös yleistä raskaana olevilla naisilla, sillä heidän vatsansa painaa paljon.
Korjataksesi huonon ryhdin, tee harjoituksia jotka opettavat kehollesi uudestaan hyvää ryhtiä ja antaa selkärangallesi hyvän venytyksen.
Inversioterapia on myös hyvin hyödyllistä, mutta sitä ei suositella raskaana oleville naisille.
4. Suolisto-ongelmat
Suolisto-ongelmat kuten ummetus, ripuli tai kummatkin voivat näyttäytyä myös alaselän alueella kipuna.
Voit käyttää luonnollisia lääkkeitä hoitamaan ongelmaa:
- Ummetus: Chia-siemenet ja pellavansiemenet; probioottilisät; raa’at, kuitupitoiset hedelmät ja kasvikset; sekä runsaasti vettä aterioiden välillä.
- Ripuli: Vihreä tee, valkoinen riisi, lääkehiili sekä probiootit.
- Kahden yllämainitun vaihtelu: Bach-kukkahoidot, homeopatia, kudzu-juuri, chia-siemenet.
5. Psyykkiset ongelmat
Psyykkiset ongelmat voivat suoraan vaikuttaa alaselkääsi. Tarkemmin sanottuna, tämä kehosi alue liitetään yleensä pelkoihisi, etenkin taloudellisiin ongelmiin liittyviin.
Pystyäksesi hoitamaan kipua tästä perspektiivistä, käy ammattilaisterapeutilla, joka voi antaa sinulle henkilökohtaista hoitoa, joka voi pohjautua mm. Bach-kukkahoitoihin, homeopatiaan tai kasvilääketieteeseen.
6. Vammat
Lopulta, yksi hyvin yleinen syy alaselkäkipuihin on vammat, jotka johtuvat urheilusta, onnettomuudesta tai väärin liikkumisesta. Näitä vammoja tulisi aina hoitaa kunnolla ja välittömästi estääksesi kroonista kipua. Sen lisäksi että käyt lääkärillä ja saat tarvittavat testit tehtyä, voit myös ottaa joitakin ravintolisiä nopeuttaaksesi paranemista:
- Homeopaattinen arnica-rohto
- Orgaaninen nestemäinen silikoni
- Oluthiiva
- Hainrusto
Sinun tulisi laittaa jäätä välittömästi vamman syntymän jälkeen rauhoittaaksesi tulehdusta. Myöhemmin paikallinen lämmön laitto tyynyn, kuuman vesipullon tai voiteen avulla on hyvin paljon tehokkaampaa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- “Low back pain” en web orthoinfo
- “Hiperlordosis” en web espalda.org, 2016
- Cátedra Extraordinaria del Dolor “FUNDACIÓN GRÜNENTHAL” Universidad de Salamanca, ABORDAJES TERAPÉUTICOS EN EL DOLOR LUMBAR CRÓNICO, 2013
- NIH. National Institute of Neurological Disorders and Stroke (diciembre de 2014). «Low back pain fact sheet. What causes lower back pain?».
- Atlas SJ, Deyo RA (febrero de 2001). «Evaluating and managing acute low back pain in the primary care setting». J Gen Intern Med (Revisión) 16 (2)
- “Normas de higiene postural y ergonomía”, web espalda.org
- Koes, B W; van Tulder, M W; Thomas, S (junio de 2006). «Diagnosis and treatment of low back pain». BMJ (en inglés) (BMJ Group) 332 (7555): 1430-1434
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.