Logo image
Logo image

Kotihoitoja kuumeeseen

2 minuuttia
Kotihoitoja kuumeeseen
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kuume on sellainen asia joka yleensä hälyttää ihmiset, etenkin silloin kun se esiintyy nuorilla lapsilla joilla on muitakin terveysongelmia. Kuume on lapsilla yleisempää kuin aikuisilla, sillä heidän immuunijärjestelmänsä on vielä kehittymässä eivätkä he vastaa tulehduksiin niin nopeasti kuin saavuttaessaan aikuisiän. Tässä artikkelissa esittelemme erilaisia kotihoitoja kuumeeseen.

Kuumeen määritelmä on yli 37 celsiuksen lämpötila. Se ilmestyy, kun keholla ei ole tarpeeksi vasta-aineita taistellakseen viruksen, bakteerin tai muun mikro-organismin hyökkäystä vastaan. Kehon lämpötilaa nostamalla on mahdollista tappaa haitallinen hyökkäys lämpimämmässä ilmapiirissä, ja lopulta poistaa se hien kautta. Tästä syystä kuume tulisi aina nähdä terveysongelman oireena, mikä saattaa vaatia lääkärillä käyntiä, etenkin jos seurana on muita oireita kuten ripuli, kouristuksia tai hengitysvaikeuksia.

Monet ihmiset ottavat erilaisia lääkkeitä alentaakseen lämpöään kun heillä on kuumetta. Mutta näiden lääkkeiden liiallisella käytöllä voi olla vakavia sivuoireita terveydellesi, joista toiset voivat ilmestyä saman tien.

Mitä tulisi tehdä kun sinulla on kuumetta?

Ensimmäiseksi kun epäilet, että sinulla on kuumetta, tulisi sinun seurata sitä ajan kanssa. Jos lämpötilasi pysyy alle 38 celsiuksen, tulisi sinun levätä riittävästi ja juoda paljon nesteitä. Lopulta kuumeesi “taittuu” hikoilulla ja kehosi poistaa kaiken jäljellä olevan myrkyn. Kun tämä tapahtuu, sinun tulisi vaihtaa vaatteesi ja pestä lakanasi välttääksesi jatkuvan kosketuksen näille kuona-aineille.

Jos kuume nousee yli 38 asteen, on tärkeää löytää keino laskea sitä ja hätätapauksessa tulisi mennä lääkärille. Alle kolmekuukautisille vauvoille kriittinen lämpötila on nipin napin alle 38 astetta. Tällöin kannattaa kokeilla kotihoitoja kuumeeseen.

Kotihoitoja kuumeeseen

Some figure

On olemassa lukemattomia luonnollisia keinoja joilla voi alentaa kuumetta. Ne ovat helppoja ja turvallisia keinoja saadaksesi kehosi takaisin terveelliseen lämpötilaan.

Siankärsämö (Achillea millefolium)

Siankärsämö on tunnettu kuumetta alentavana lääkkeenä jo vuosisatoja. Se alentaa kehon lämpötilaa ja sillä on myös ruoansulatusta parantavia ominaisuuksia, sillä se taistelee parasiitteja ja muita bakteereja vastaan. Kuumeen iskiessä suositellaan nauttimaan sekoitus siankärsämöä, minttua ja seljapensasta.

Sipuli

Some figure

Sipuleita voi käyttää alentamaan kuumetta jos viipaloit ne ja asetat ne lattialle. Kuumepotilaan tulee seistä sipuliviipaleiden päällä puoli tuntia. Lapsilla tämä toimii parhaiten kun asetat sipuliviipaleet sukkiin ja sukat jalkaan.

Salvia

Toinen hyvä keino säädellä kehon lämpötilaa on käyttää salviaa. Tehdäksesi tämän keitä kupillinen (200 ml) vettä ja lisää ruokalusikallinen tuoretta salviaa, teelusikallinen hunajaa ja kolme ruokalusikallista sitruunamehua.

Peruna

Perunat sisältävät luonnollisia tulehduksien vastaisia ainesosia ja entsyymejä jotka voivat auttaa alentamaan kuumetta. Hyötyäksesi perunoista sinun tulee muussata tai raastaa ne ja sekoittaa kylmään veteen, minkä jälkeen asetat ne otsallesi noin 10-15 minuutiksi.

 Juo paljon nesteitä

Some figure

Huolimatta siitä mitä metodia käytät alentamaan kuumettasi, on tärkeää, että juot paljon nesteitä jotta elimistösi ei kuivu. Juo paljon vettä sekä tuoremehuja, teetä ja liemiä.

Sitruunankuori ja ohra

Tämä viimeinen hoito on hyödyllinen palauttamaan nestetasapainoa, joka on laskenut kuumeen noustessa. Tehdäksesi sen, lisää sitruunankuorta ja kaksi ruokalusikallista ohraa noin litraan kiehuvaa vettä. Anna sen jäähtyä ja hautua 12 tuntia ja juo sitten pitkin päivää sen jälkeen kun kuumeesi on alentunut.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fiebre. https://medlineplus.gov/spanish/fever.html
  • DIAGNÓSTICO Y TRATAMIENTO DE LA FIEBRE EN LA CLÍNICA. https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/fiebre
  • La influenza: lo que se debe hacer en caso de enfermarse. https://espanol.cdc.gov/enes/flu/takingcare.htm
  • Guía sobre la fiebre para niños. https://kidshealth.org/es/kids/fever-esp.html
  • Bourrillon, A. (2012). Fiebre. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/s1636-5410(02)70195-5

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.