Kotihoidot kirppujen torjuntaan

Päästäksesi eroon kirpuista voit kääntyä luonnollisten tuotteiden puoleen, ja näitä voidaan käyttää sekä eläinten että kodin kohdalla.
Kotihoidot kirppujen torjuntaan

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Kirppujen torjuntaan voit ottaa avuksesi luonnontuotteet, joita voidaan käyttää erilaisilla tavoilla eläinten ja kodin yhteydessä. Tässä artikkelissa kerromme siis eräistä parhaista ja samalla tehokkaimista vaihtoehdoista kirppujen torjuntaan luonnollisesti – jos tämä ongelma vaivaa omaakin kotiasi, jatka lukemista ja kokeile näitä keinoja!

Kotikonstit kirppujen torjuntaan

Kirppujen torjunta etikalla

Kirppujen torjuntaan voit käyttää omenaviinietikkaa.

Yksi kaikkein tunnetuimmista hoidoista kirppujen torjumiseksi on etikka, jota käytetään koirien kylvetyksessä. Minkä tahansa tyyppinen etikka käy (tavallinen etikka, omenaviinietikka, valkoviinietikka jne.).

  • Jotta saisit koiran ensin siistiksi, pese turkki shampoolla.
  • Siirtämättä koiraa kylpypaikalta, kaada sitten kupillinen etikkaa sen kostealle turkille.
  • Vältä tämän nesteen joutumista koiran silmiin ja kuonoon.

Anna etikan vaikuttaa ainakin viiden minuutin ajan ennen kuin huuhtelet sen pois. Kampaa sitten koirasi tiheäpiikkisellä metallikammalla, ja anna turkin kuivua tavalliseen tapaan.

Kirppujen poisto tiheäpiikkisellä kammalla

Poista koiran kirput tiheäpiikkisellä kammalla.

Kun kampaat koiran turkin kaksi kertaa päivässä tiheäpiikkisellä kammalla, havaitset tehokkaammin turkissa olevat loiset. Jos koirassa on kirppuja, ne pystytään saamaan kätevästi pois kamman avulla.

Etikan vaikutuksesta kirput tulevat liikkumaan paljon hitaammin, ja siten ne voidaan helposti saada ansaan tiheäpiikkistä kampaa käyttäen.

Tämän jälkeen ne voidaan heittää pois vessanpönttöön tai vaihtoehtoisesti roskikseen suljettavassa muovipussissa – näin voit estää sen riskin, että kirppuja jäisi kotiisi vapaina kulkemaan.

Toinen tapa käyttää etikkaa kirppujen poistamiseksi

Toinen tekniikka, johon sisältyy etikan hyödyntäminen kirppujen karkottamiseksi koirista, on sen lisääminen koiran juomaveteen päivittäin.

Annos, joka kannattaa laittaa koiran vesikulhoon, on teelusikallinen omenaviinietikkaa (eli 5 ml).

Suurempia eläimiä koskien – enemmän kuin 20 kiloa painavien – voit laittaa kaksi ruokalusikallista omenaviinietikkaa päivittäin niiden vesikulhoon.

Kirppujen torjunta sitruunan avulla

Sitruunan haju on myös yksi voimakas kirppujen torjuja.

Tarvittavat ainekset

  • 1 sitruuna
  • 1 litra vettä

Näin tämä hoito toteutetaan

  • Laita vesi kattilaan ja keitä se kiehuvaksi. Laita sitten yksi sitruuna viipaloituna veteen.
  • Ota kattila pois liedeltä ja anna seoksen olla yön yli.
  • Seuraavan päivänä kaada nestettä koiran ihon ja turkin päälle, ja voit jättää sen vaikuttamaan huuhtelematta sitä pois.
  • Aivan kuten etikankin kanssa, ole varovainen koiran silmien ja kuonon osalta.

Voit toistaa tätä hoitoa kerran tai kaksi viikossa, kunnes saat kaikki kirput poistumaan.

Tämä kotitekoinen sitruunahoito on hyvä vaihtoehto myös kodin desinfioimiseksi.

Ota avuksesi spraypullo, suihkuta seosta kodissasi ympäriinsä niille alueille, joiden ajattelet olevan kirppujen kansoittamia, kuten esimerkiksi sohvan välit, koiran sänky, lattia jne.

Kirppujen torjunta koiruohon avulla

Koiruoho sopii kirppujen torjuntaan.

Koiruoho on lääkinnällinen kasvi, jolla on monia erilaisia hyödyllisiä ominaisuuksia. Yksi näistä on se, että se sopii kirppujen torjuntaan.

Koiruoho kirppujen poistajana toimii kahdella tavalla käytettynä:

  • Ensimmäiseksi voit kokeilla koiruohon istuttamista puutarhaasi, jotta sen tuoksu voisi karkottaa hyönteisiä ja muita loisia.
  • Toinen tapa käyttää tätä kasvia on laittaa pieniä pusseja, joissa on kuivattua koiruohoaympäri kotisi sisätiloja, ja etenkin sellaisille alueille, joissa kirppuja on eniten.

Kirppujen torjunta setrilastujen avulla

Setri kuuluu havupuiden ryhmään, ja kirput eivät voi sietää sen tuoksua. Siksi onkin hyvä idea laittaa setripuun lastuja ympäri sellaisia alueita, joilla koirat tykkäävät usein oleskella.

On kuitenkin mahdollista, että eläimellä ilmenee allerginen reaktio setrilastujen vuoksi, ja tässä tapauksessa poista välittömästi lastut kodistasi ja korvaa ne toisella soveltuvalla kotitekoisella ratkaisulla kirppujen poistamiseksi.

Kirppujen torjunta suolan avulla

On todistettu, että kirput sijoittavat munansa maahan, mattoihin ja erilaisiin väleihin. Kirpun munat ja toukat ovat hyvin herkkiä kosteuden puuttumiselle, ja siten käy niin, että kun suolaa kiinnittyy muniin, ne kuivuvat ja kuolevat.

  • Jotta voisit käyttää tätä kotikonstia kirppujen torjuntaan, levitä ohuelti kourallinen suolaa matoille ympäri kotiasi.
  • Anna suolan tehdä tehtävänsä useamman tunnin ajan, tai jos haluat kaikkein tehokkaimman vaikutuksen, anna sen vaikuttaa yön yli.

Tämä hoito voidaan toistaa useammin kuin kerran viikossa monen viikon ajan, kunnes kodissa ei enää ole kirppuja.

Kirppujen torjunta eteeristen öljyjen avulla

Eteeriset öljyt, joita saadaan laventelista, timjamista, setristä, sitruunasta, teepuunöljystä ja kurjenpolvesta, kuten muista vastavista kasveista, ovat myöskin hyviä kotikeinoja kirppujen hävittämiseksi kodin piiristä.

On kuitenkin syytä ottaa huomioon, että kissojen kohdalla tulee olla varovainen, sillä nämä tuotteet voivat olla niille myrkyllisiä.

Vaivaavatko kirput kotiasi ja lemmikkejäsi? Korjaa ongelma luonnollisin konstein ja kokeile näistä sopivinta menetelmää päästäksesi eroon kyseisistä ötököistä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bayzabay, Ricardo. “Determinación de la prevalencia de Pulicosis en el Hospital Veterinario para Pequeñas Especies (HVPE) y tipificación de pulgas.” (2014).
  • Casasbuenas, Pilar. “Infección por Dipydilium caninum.” Revista Colombiana de Gastroenterologia 20.2 (2005): 86-88.
  • Lafore, E. “Control de pulgas en perros y gatos.” Rev. Cien. Vet19.4 (2003): 15-16.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.