Koronavirus leviää helpommin tietyissä ympäristöissä

Tohtori Akiko Iwasakin johtama tutkimusryhmä huomasi, että koronavirus leviää helpommin tietyissä ympäristöissä. Erityisesti kylmä ja kuiva ilmasto luo olosuhteet, jotka lisäävät taudin tarttumista ja vähentävät kehon reagointikykyä.
Koronavirus leviää helpommin tietyissä ympäristöissä

Viimeisin päivitys: 21 toukokuuta, 2020

Yhdysvaltojen tekemät viimeaikaiset tutkimukset osoittavat olevan todennäköistä, että koronavirus leviää helpommin tietyissä ympäristöissä. Päinvastoin kuin mitä viime viikkojen aikana on ehdotettu, ei COVID-19 -tartunnan leviämisen oleellisena tekijänä ole ilmasto, vaan kosteus.

Jos kosteuden todistetaan olevan merkittävä tekijä epidemian leviämisen kannalta, voimme odottaa tartuntatapausten laskevan merkittävästi pohjoisella pallonpuoliskolla kevään tullessa. Vuodenajan vaihtuminen ei kuitenkaan yksin riitä. 

Yllä mainitun tutkimuksen mukaan ratkaisevana tekijänä ovat kotitalouksien sisäiset toimenpiteet. Koska koronavirus leviää helpommin tietyissä ympäristöissä, on oikea toimintatapa lisätä talojen ja rakennuksien sisällä olevaa kosteutta tartuntojen määrän vähentämiseksi.

Koronavirus leviää helpommin tietyissä ympäristöissä

Koronavirus leviää helpommin kylmässä säässä.
Ympäristöolosuhteiden ja koronaviruksen leviämisen välistä suhdetta tutkitaan parhaillaan.

Yalen yliopiston tekemä tutkimus tuli siihen johtopäätökseen, että koronavirus leviää helpommin tietyissä ympäristöissä. Kylmä ja kuiva ympäristö on erityisen ihanteellinen tartunnan leviämisen kannalta. Kun taas lämmin ja kostea ympäristö voi puolestaan auttaa hidastamaan sen leviämistä.

Vaikka aiheeseen liittyykin vielä monia ratkaisemattomia kysymyksiä, on monien asiantuntijoiden mielestä selvää, että kylmä ja kuiva talvi-ilma edistää COVID-19 -tartunnan aiheuttavan SARS-CoV-2 -viruksen leviämistä. Tällainen ympäristötyyppi auttaa infektiota leviämään nopeammin ihmisten välillä.

Tutkintaa johtava immunobiologi Akiko Iwasaki kertoi, että olemme tienneet jo satojen vuosien ajan hengitystiesairauksien lisääntyvän talvella sekä vähentyvän kevään ja kesän tullessa. Tiedämme tämän johtuvan pääosin siitä, että kylmä ja kuiva ilma edistää viruksen leviämistä.

Kosteus vaikuttaa siihen, kuinka helposti koronavirus leviää

Yalen tutkijat huomauttivat, että kun ulkona on kylmää ja kuivaa, lisääntyy kotona käytettävä lämpö. Tämä johtaa suhteellisen ilmankosteuden vähenemiseen kodeissa tai muissa rakennuksissa noin 20 %:lla. Se puolestaan tekee tällaisista ympäristöistä otollisia koronaviruksen leviämisen kannalta.

Pahentaaksemme asioita, eivät tällaiset kuumat ja kuivat ympäristöt ole hengitysteiden oikeanlaisen toiminnan kannalta suotuisia. Tällainen ympäristö tarkoittaa sitä, että värekarvat menettävät kykynsä toimia oikealla tavalla. Värekarvat suojaavat hengitysteitä ja auttavat poistamaan viruspartikkeleita.

Immuunijärjestelmän kyky reagoida viruksiin ja bakteereihin heikentyy kuumassa ja kuivassa ympäristössä. Tutkijat tulivatkin siihen lopputulokseen, että tällainen ympäristö luo samanaikaisen riskitekijän kolmella eri osa-alueella.

Kokeilut ja muu tieto

Koronavirus leviää helpommin kylmässä ja kuivassa.
Asiantuntijat uskovat, että virukset leviävät helpommin ympäristöissä, joissa kosteustaso on alhainen.

Yalen tutkijat mainitsivat hiirillä tehdyt laboratoriokokeet. He huomasivat, että kosteustason ollessa alhainen, tartuttivat hengitystietartunnan saaneet jyrsijät viruksen todennäköisemmin muihin hiiriin.

Selvisi myös, että 50 %:n suhteellisessa ilmankosteudessa elävät hiiret pystyivät luomaan enemmän lujakestoista immuunivastetta sekä lopulta karkoittamaan hengittämänsä virukset. Samanlainen vaikutus ilmeni ympäristöissä, joissa ilmankosteus oli 40-60 % välillä.

Tutkijat huomauttivat kuitenkin myös, että trooppisen ilmaston maissa (kun suhteellinen ilmankosteus on korkea) tartunnan saaneiden ihmisten erittämät pisarat saattoivat säilyä pinnoilla normaalia pidempään. Jos tämä lisätään tuuletuksen puutteeseen sekä ihmispaljouteen, menetetään ympäröivän kosteuden tuomat hyödyt.

Ehkäisevät menetelmät

Tutkijat ovat painottaneet sitä, että nämä löydökset soveltuvat vain taudin siirtymiseen puhuessa, yskiessä tai aivastaessa leviävien eritepisaroiden välityksellä. Tämän vuoksi tutkijat neuvovatkin ihmisiä ryhtymään kahteen toimenpiteeseen.

Ensimmäinen menetelmä on käyttää ilmankostuttimia kotona talven aikana. Tämä voi auttaa vähentämään viruksen leviämistä. Siihen pitää kuitenkin lisätä riittävä tuulettaminen ja väkijoukkojen välttäminen. Jos näin ei tapahdu, ei menetelmä ole tehokas.

On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että kosteus ei yksinään pysty ehkäisemään infektiota.  Virus voi levitä läheisen kontaktin välityksellä mihin aikaan vuodesta tahansa sekä pintojen kautta, jossa virusta on esillä. Sosiaalinen eristäytyminen ja säännöllinen käsienpesu tulevatkin aina olemaan tärkeässä roolissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.