Kesäajan päänsäryn lievittäminen
Ei ole epäilystäkään siitä, että kesäajan päänsärky häiritsee kaikkia jossakin vaiheessa elämää. Kesäkausi tulee monille lisääntyneiden päänsärkytapausten ja pahenevien migreenikausien kanssa.
Monissa maissa tehdyt tutkimukset paljastavat, että 85-90 % ihmisistä kertoi kärsineensä vähintään yhdestä päänsärystä viime vuonna. Päänsärkytapaukset ovat yleisimpiä valituksia melkein kaikissa terveyspalveluissa.
Tämä tila ei kuitenkaan vaikuta miehiin yhtä paljon kuin se vaikuttaa naisiin. 80 % miehistä on kärsinyt päänsärkykausista viime vuonna, mutta naisilla tämä luku on 95 %. Samoin myös migreenit vaikuttavat enemmän naisiin kuin miehiin vaikuttaen noin 15 % koko väestöstä.
Miksi kesä on riskitekijä päänsärkytapauksissa? Kesäajan pitäisi olla aikaa, jolloin rentoudutaan enemmän, tehdään ulkoaktiviteetteja, vältellään sisällä pysymistä ja – tietenkin – nautitaan paljon paremmasta säästä, eikö?
Nämä olosuhteet ja aktiviteetit ovat kuitenkin juuri niitä asioita, jotka voivat aiheuttaa päänsärkyä. Tarkastellaan joitakin monia kesäajan päänsäryn takana piileviä syitä.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Migreenin syyt, oireet, diagnosointi ja hoito
Kesäajan päänsäryn aiheuttajat
On useita syitä päänsäryn saamiseen. Tiettyjen sairauksien ja olosuhteiden lisäksi useimmiten päänsärkyä ei aiheuta vain yksi tekijä.
Kesäajan päänsärky ei ole poikkeus. Päätä ei koske vain siksi, että on kesä. Sitä koskee siksi, että siihen aikaan vuodesta voi esiintyä eri olosuhteita ja tilanteita. Kaikkien näiden kesäajan tilanteiden yhdistelmä voi melko usein johtaa inhottavaan päänsärkyyn. Yleinen yhdistelmä on esimerkiksi kun menet lomalle ja unitottumuksissasi tapahtuu muutoksia ja altistut auringonvalolle enemmän.
Lämpö
Lämpö on tietenkin yksi yleisimmistä päänsäryn aiheuttajista. Kesän aikana kehon verisuonet laajenevat usein ulkoilman korkeamman lämpötilan takia.
Tämä tarkoittaa sitä, että verisuonet kasvavat koossa vaihtaakseen lämpöenergian ulkoilman kanssa ja siten auttaakseen ehkäisemään lämpöhalvausta. Valitettavasti tämän verisuonen laajentumisen sivuvaikutuksena voi olla päänsärky.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Näin hoidat jännityspäänsärkyä luonnollisesti kotona
Alkoholin kulutus ja nestehukka
Kesän aikana keho vaatii enemmän nestettä kuin yleensä ulkoilman korkean lämpötilan vuoksi. Ihmiset yrittävät usein sammuttaa janonsa alkoholilla kuumien kuukausien aikana. Alkoholi ei kuitenkaan pidä nesteytystä kunnossa. Päinvastoin: saat vaan suuremman nestevajeen ja sen seurauksena päänsäryn.
Uniaikataulun muutokset
Unettomuuden on tapana pahentua kesäaikana ja se voi siten laukaista migreenin tai päänsäryn.
Päivä- ja yöajan muutokset voivat myös olla syynä migreenin pahenemiseen. Kun keho altistuu lisääntyneelle valolle päivän aikana, voivat unitottumukset ja -aikataulut muuttua sen myötä.
Tämän klassinen seuraus on se, että nukut kesällä vähemmän tai kärsit jopa unettomuudesta.
Ihmiset, jotka eivät kärsi unettomuudesta säännöllisesti, saattavat kokea sitä kesäaikana. Ehkä työ on rennompaa, lasten ei tarvitse herätä aikaisin koulua varten, puhelin- ja televisioruudut pysyvät päällä pidempään.
Myös sosiaalinen elämäsi kukoistaa, nautit enemmän alkoholia ja kofeiinia (diureetti) ja sen seurauksena saat päänsäryn.
Kesäajan päänsäryn ehkäisy
Tarkastellaan mitä toimenpiteitä voit suorittaa auttaaksesi ehkäisemään kesäajan päänsäryn syntymistä. Kaikki nämä ovat yksinkertaisia ohjeita, jotka voidaan jakaa kahteen ryhmään niiden päätavoitteen pohjalta:
- Lämmön lievennys.
- Epäterveellisten kesätottumusten ehkäisy.
Ohjeita kesäajan päänsäryn ehkäisyyn ja lämpöä vastaan taistelemiseen
- Ole varovainen auringon kanssa: Kesän aurinko on paljon voimakkaampi keholle, joten on tärkeää suojata itseään hatuilla ja pukeutua vaaleisiin vaatteisiin. Aurinkolasit ovat myös hyödylliset. Jos mahdollista, yritä tehdä ulkoaktiviteetteja muutamaa tuntia ennen iltapäivän aurinkoa tai sen jälkeen, sillä silloin aurinko on voimakkaimmillaan.
- Välttele voimakkaita muutoksia lämpötilassa: Kesällä on yleistä, että ihmiset laittavat ilmastointilaitteen täysille. Tällaiselle alueelle meneminen ja sieltä poistuminen, jossa lämpötila on korkea tai alhainen, voi kuitenkin olla päänsärkyä laukaiseva tekijä.
- Pidä kotisi viileänä – ei kylmänä: Yritä pitää lämpötila kotona ilmastointilaitteen avulla viileänä ennemmin kuin kylmänä. Tuuletin on siis paljon parempi vaihtoehto, jos haluat voittaa lämmön.
- Pidä nesteytys kunnossa: keho vaati kesäaikana tavallista enemmän vettä. Välttyäksesi nestehukalta, on tärkeää juoda nesteitä säännöllisesti ja vältellä juomia jotka kuivattavat nopeasti, kuten alkoholia.
Nesteytettynä pysyminen on välttämätöntä kesällä ja se voi auttaa myös ehkäisemään päänsärkyä. Huolehdi siis paremmin siitä, että juot tarpeeksi vettä!
Huonojen kesätottumusten ehkäisy
- Syö terveellisesti: Voit lisätä nesteiden juomista syömällä enemmän vettä sisältäviä ruokia, kuten hedelmiä ja vihanneksia. Migreenistä kärsivien ihmisten on tärkeää vältellä ruokia, jotka sisältävät päänsärkyä mahdollisesti laukaisevia aineita. Tällaisia ruokia ovat muun muassa makkarat ja suklaa.
- Pidä yllä säännöllistä uniaikataulua: Rutiinin muuttaminen vaikuttaa olevan tapana kesällä. Monet lääketieteen asiantuntijat ovat kuitenkin samaa mieltä siitä, että on paras yrittää pitää uniaikataulu melko samana läpi vuoden. Sen lisäksi, että menet nukkumaan ja heräät melkein aina samoihin aikoihin, sinun tulisi myös nukkua yhtä pitkään joka yö.
- Jos et pysty heräämään tai menemään nukkumaan ajallaan, voit kokeilla puolen tunnin päiväunien ottamista auringonvalon voimakkaimman tunnin aikana. Tämä estää sinua myös olemasta auringossa silloin, kun se on vahvimmillaan.
Yhteenveto
Kesän aikana altistumme suuremmalle määrälle tekijöitä, jotka voivat johtaa päänsäryn syntymiseen. Korkeampi lämpötila yhdessä nestehukan ja unettomuuden kanssa saattavat selittää sen, miksi useammat ihmiset kärsivät säännöllisistä päänsäryistä tämän vuodenajan aikana.
Onneksi on kuitenkin ohjeita, joita voit noudattaa huolehtiaksesi paremmin itsestäsi muokkaamalla joitakin tottumuksiasi. On olemassa tapoja, joiden avulla voit sekä ehkäistä kesäajan päänsärkyä että lievittää senhetkistä kipua.
Pidä artikkelin vinkit mielessä ja ehkäise kesäajan päänsärky!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Cid, J. María Loreto. Cefaleas, evaluación y manejo inicial. Revista Médica Clínica Las Condes 25.4 (2014): 651-657.
- Auber, Gregory J. Cómo eliminar el calor: tratamiento de los trastornos causados por el calor. Nursing (Ed. española) 23.6 (2005): 28-30.
- Visens, Laura S. Actualización en la prevención y tratamiento de la migraña. Medicina (Buenos Aires) 74.2 (2014).
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.