Kefir parantaa vastustuskykyä
Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Carlos Fabián Avila
Kefir on nykyään jo hyvin suosittu tuote ja se on erityisen pidetty niiden ihmisten keskuudessa, jotka haluavat parantaa terveyttään luonnollisella tavalla.
Tämä trendikäs juoma auttaa kohentamaan suoliston bakteerien tasapainoa, ja on muutenkin hyväksi ruoansulatukselle.
Yksi kefiriin liittyvä kiinnostava fakta on se, että tästä tuotteesta voivat nauttia myös laktoosi-introleranssin kanssa kamppailevat ihmiset, toisin kuin on monien muiden maitotuotteiden kohdalla.
Miksi kefir sitten sopii myös laktoosi-intoleranssista kärsiville ihmisille? Laktoosi voi aiheuttaa tulehtuneisuutta ja ruoansulatuksen ongelmia, sillä se sokeria, joka on peräisin eläimistä. Kefirin valmistusprosessin aikana laktoosi muunnetaan kuitenkin maitohapoksi, joka itse asiassa parantaa ruoansulatusta.
Tällä kertaa kerromme siis kefirin hyödyistä terveydelle sekä annamme tarkempaa tietoa tästä mahtavasta probiootista. Viittaamme tässä artikkelissa tutkimuksiin, jotka on tehty ravitsemuksen asiantuntijoiden toimesta ja julkaistu Nutrition Authority -lehdessä.
Lue miksi sinunkin kannattaa ottaa kefir osaksi omaa ruokavaliotas!
Mutta mitä kefir oikein on?
Kefir on käynyttä lehmän- tai vuohenmaitoa ja sen ominaispiirteenä on happoisuus, joka aiheutuu sokerien muuntumisesta käymisprosessin aikana.Käymisprosessin aikana – joka toteutetaan erittäin tarkkojen turvallisuussääntöjen puitteissa – luodaan hiivaa ja bakteereja, jotka parantavat vastustuskykyä. Ne edistävät tervettä bakteerien kasvua suolistossa.
Mitä kefir sitten tarkemmin ottaen on? Onko se jogurttia?
- Kefirillä on aina hiukan kirpeä maku, kun taas jogurtti on vähemmän kirpeää, sillä siinä on enemmän laktoosia.
- Kefir on lähes aina nestemäisessä muodossa, ja jogurtti taas on useimmiten paksumpaa ja kermaisempaa koostumukseltaan.
- Käymisprosessin aikana kefirissä säilyvät ainoastaan maidon perustavanlaatuiset ainesosat, kun taas laktoosin määrä vähenee olennaisesti valmistuksessa.
- Kefiristä löytyvien mikro-organismien ansiosta suolistosi kasvusto hyötyy paljon enemmän kefiristä kuin jogurtista, ja kaikki haitalliset bakteerit (jotka usein johtavat sellaisiin ongelmiin kuten suolistotulehdukseen) häviävät usein hyvin tehokkaasti.
Kefir on yksi parhaista probioottien lähteistä
Kun puhutaan probiooteista, sinulle tulee ehkä ensimmäisenä mieleen kulhollinen maustamatonta luonnonjogurttia.Itse asiassa yksi kaikkein tehokkaimmista probiooteista, joita nykyisin kaupoissa on tarjolla, on kuitenkin juuri kefir. Center for Cooperative Research in Biosciences -keskus Espanjassa on selvittänyt kefirin vaikutuksia kehossa, joista kerromme seuraavaksi.
Kefir, torjuu bakteereja ja sieniä
Kefir on hyvin tehokas monen tyyppisiä bakteereja vastaan, ja näihin kuuluvat muun muassa salmonella, H. pylori, shigella ja E. coli. Lisäksi se on tehokas tiettyjä sieniä torjuttaessa, joihin kuuluvat esimerkiksi candida albicans.
Tämä vaikutus johtuu siitä, että kefir sisältää aktiivisia polysakkaridi-yhdisteitä, jotka taistelevat mikrobeja ja tulehtuneisuutta vastaan, ja lisäksi ne auttavat parantamaan monen tyyppisiä tulehduksia kehossa.
Kuinka kefir auttaa parantamaan vastustuskykyä?
Kefir suojaa ihmisen suoliston limakalvoa bakteereilta. Kefir sisältää enemmän kuin 30 terveyttä edistävää bakteeria sekä hiivaa. Nämä parantavat terveyttä yleisesti sekä ovat suureksi avuksi ruoansulatuksen kannalta.
Voit nauttia kefiriä joka päivä vaikkapa tuoreiden hedelmien kanssa tai smoothieiden osana, jotta voisit parantaa vastustuskykyäsi maukkaalla tavalla.
Ravintoalan asiantuntijat tietävät, että tämä käyneestä maidosta johdettu tuote sisältää kyvykästä ja ainutlaatuista probioottia, joka tunnetaan nimellä Lactobacillus kefiri. Se on yksi parhaista markkinoilla olevista avuista haitallisilta bakteereilta suojautumiseksi.
Kefir parantaa luiden terveyttä sekä torjuu osteoporoosia
Kuten jo epäilemättä tiedätkin, osteoporoosi on hyvin tavallinen ongelma naisilla. Se on sairaus, joka aiheuttaa kipua sekä kohonneen riskin luiden rikkoutumisesta.
Yksi tehokas tapa vahvistaa luiden kudosta on lisätä kalsiumin saantia maidosta. On kuitenkin monia ihmisiä, joiden elimistö ei siedä lehmänmaitoa sen sisältämän laktoosin vuoksi.
Kefir on tällaisessa tapauksessa loistovalinta, sillä siinä on runsaasti kalsiumia ja K2-vitamiinia, jotka auttavat edistämään kalsiumin aineenvaihduntaa kehossa.
Lisää siis kefiriä ruokavalioosi, mutta tee se vähitellen, jotta voisit nähdä kuinka elimistösi reagoi. Jos pystyt käsittelemään kefiriä hyvin eikä seurauksena ole epämukavuutta, voit nauttia tätä tuotetta joka päivä aamiaisen aikaan.
Kuinka kefiriä kannattaa nauttia?
Ensinnäkin, mistä ja missä muodossa kefiriä voi ostaa?
- Tavallisista ruokakaupoista maitotuotteiden tai terveystuotteiden osastoilta
- Luontaistuotekaupoista
- Kefiriä on sekä nestemäisessä että kuivatussa muodossa
Kuinka kefiriä tulisi käyttää?
- Jos ostat sitä kuivatussa muodossa eli jyväsinä, kannattaa nauttia noin 100 grammaa päivittäin, ja tämä määrä kannattaa yhdistää pieneen annokseen hunajaa.
- On hyvä idea lisätä kefiriä aamiaiseen, ja sitä kannattaa yhdistää sellaisiin hedelmiin kuten papaija, tai sitten hiutaleisiin, kuten kauraan.
- Nestemäisessä muodossa olevaa kefiriä kannattaa nauttia pieniä määriä (desin verran) päivän pääaterian yhteydessä. Näin pystyt parantamaan ruoansulatusta, ja lisäksi kefirin säännöllinen nauttiminen auttaa sinua parantamaan suolistosi luonnollista kasvustoa sekä kohentaa vastustuskykyä.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka kefirissä on vain hyvin vähän laktoosia käymisprosessin seurauksena, tuote on silti luokiteltavissa maitotuotteeksi, joten kannattaa ensin tarkkailla kuinka hyvin elimistösi sitä sietää.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Lopitz-Otsoa, F., Rementeria, A., Elguezabal, N., & Garaizar, J. (2006). Kefir: una comunidad simbiótica de bacterias y levaduras con propiedades saludables. Revista Iberoamericana de Micología. https://doi.org/10.1016/S1130-1406(06)70016-X
- Gallego Bellón, A. B., Ortega Morente, E., & Pérez Pulido, R. (2017). Análisis microbiológico de productos lácteos. Repositorio Trabajos Academicos de la Universidad de Jaén.
- Pedraza Guevara, S. (2015). Cultivo de gránulo de kéfir en zumo de uvas tintas Kefir culture pellet red grape juice. Revista ECIPerú.
- Kim, D. H., Jeong, D., Kim, H., & Seo, K. H. (2019). Modern perspectives on the health benefits of kefir in next generation sequencing era: Improvement of the host gut microbiota. In Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2018.1428168
- Leite, A. M. de O., Miguel, M. A. L., Peixoto, R. S., Rosado, A. S., Silva, J. T., & Paschoalin, V. M. F. (2013). Microbiological, technological and therapeutic properties of kefir: A natural probiotic beverage. In Brazilian Journal of Microbiology. https://doi.org/10.1590/S1517-83822013000200001
-
Ohio State University. (2003, May 30). Kefir May Bolster Lactose Tolerance In Intolerant People. ScienceDaily. Retrieved March 14, 2020 from www.sciencedaily.com/releases/2003/05/030530081555.htm
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.