Kausittainen hiustenlähtö: miksi se tapahtuu syksyisin?
Tiesitkö, että kausittainen hiustenlähtö on tavallisempaa syksyisin? Sen ei kuitenkaan pitäisi olla aihe huoleen; tällainen hiustenlähtö on täysin normaalia. Aivan kuin puiden lehdet, hiuksemme käyvät läpi uudistumisprosessin syksyisin.
Jos sinulta lähtee enemmän hiuksia syksyisin, se johtuu todennäköisesti nisäkäsesi-isiltämme saadusta perinnöstä. Itse asiassa kaikilta nisäkkäiltä lähtee karvoja tähän vuodenaikaan, ja sitten kaikki palaa normaaliksi.
Prosessi, jossa menetämme enemmän hiuksia syksyisin, on nimeltään “kausittainen hiustenlähtö”. Sitä on kaikilla ihmisillä, mutta se näkyy selkeimmin pitkähiuksisilla. Jotkut ihmiset huolestuvat hiusten putoillessa ja yrittävät syödä enemmän vitamiineja ja muita ravintoaineita. Tämä ei kuitenkaan ole tarpeellista eikä se tehoa.
Kausittainen hiustenlähtö
Vuodenajasta riippumatta kaikilta ihmisiltä – sekä miehiltä että naisilta – putoilee jatkuvasti hiuksia. Normaaleissa olosuhteissa 12-15 % hiuksistamme uudistuu päivittäin. Menetämme siis noin 80-100 hiusta päivässä.
Tämä merkitsee sitä, että kaikki hiuksemme uudistuvat neljässä vuodessa. Toisinaan hiustenlähtö on kuitenkin suurempaa – näin on tavallisesti syksyisin, vaikkakaan se ei ole epätavanomaista keväälläkään.
Tässä uudistumisprosessissa on vain yksi poikkeus: vastasyntyneet. Vauvoilla on syntyessään eräänlaista haituvaa, joka häviää kokonaan elämän kolmannen tai neljännen kuukauden jälkeen. Tämän jälkeen “oikeat” hiukset alkavat kasvaa.
Mistä kausittainen hiustenlähtö johtuu?
Periaatteessa kaikki nisäkkäät on evolutiivisesti ehdollistettu vaihtamaan turkkinsa talven varalle, sillä kylmä sää vaatii uutta karvaa, joka selviää matalissa lämpötiloissa. Tämä on siis ensimmäinen syy siihen, miksi meiltä lähtee enemmän hiuksia syksyisin.
Hiustenlähtö on lisäksi osa luonnollista fysiologista uudistumisprosessia, ja siihen vaikuttaa vuodenaika. Hiukset tyypillisesti kuolevat keväisin, mutta niiltä kestää jopa kolme kuukautta pudota, mikä sattuu osumaan syksylle. Tästä syystä hiustenlähtö on voimakkainta tähän vuodenaikaan.
Samoin valon muuttuminen ja auringonpaisteen tuntimäärä vaikuttavat hiustenlähtöön. Nämä tekijät johtavat melatoniinin ja prolaktiinin erityksen muuttumiseen. Seurauksena on lepovaiheessa olevien hiusten muutos, joka johtaa hiustenlähtöön.
Lue lisää: Hiustenlähdön ehkäisy: terve päänahka viidellä vinkillä
Myytit ja faktat
Kausittaisesta hiustenlähdöstä esiintyy joitakin myyttejä. Jotkut esimerkiksi sanovat, että se vaikuttaa naisiin enemmän kuin miehiin. Tämä ei kuitenkaan ole totta; kyseessä on vain se, että naisilla on tyypillisesti pidemmät hiukset ja näin ollen hiustenlähtö näkyy heillä enemmän.
Toiset väittävät, että pehmeimmät hiukset tulee harjata hiustenlähdön ehkäisemiseksi tai että hiustenlähtö lakkaa, jos hiuksissa ei käytä tiukkoja kampauksia. Kumpikin väite on valheellinen, sillä hius putoaa kun se on jo käytännöllisesti katsoen irtonainen. Niillä hiuksilla, jotka eivät kuulu tähän “karistusprosessiin”, on noin puolen sentin juuret päänahan alla, eikä niitä ole näin ollen helppo vetää irti.
Jotkut taas väittävät, että vitamiinilisäravinteiden syöminen ehkäisisi hiustenlähtöä syksyisin. Tämäkään ei pidä paikkaansa, sillä tämä prosessi ei johdu vitamiinipuutoksesta, vaan se on täysin luonnollinen fysiologinen muutos.
Tutustu: 10 yleistä syytä hiustenlähtöön
Milloin hiustenlähdöstä tulee huolestua?
Kausittainen hiustenlähtö ei siis ole oikeastaan niiden lähtöä, vaan uudistumista. Syksyllä lähteneet hiukset kasvavat takaisin noin kolmessa tai neljässä kuukaudessa ihan itsestään. Mitään hoitoja tai elämäntapamuutoksia ei siis tarvita. Kun hius putoaa, se johtuu ainoastaan siitä, että toinen hius työntää sitä jo ulos.
Parasta on pestä hiukset usein ja harjata ne päivittäin. Näin ne irtoavat vähitellen. Jos harjaat hiuksesi vain silloin tällöin, päässä on paljon kertyneitä irtohiuksia ja tämä näyttää siltä, että hiuksia lähtisi paljon normaalia enemmän.
Syksyisen hiustenlähdön tulisi olla aihe huoleen vain silloin, jos se on äärimmäisen voimakasta tai jatkuu syksyn jälkeenkin. Näissä ääritapauksissa kannattaa mennä ihotautilääkärille, joka voi arvioida tilanteen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Guerrero, A. R., & Ch, M. K. (2011). Alopecias. Revista Médica Clínica Las Condes, 22(6), 775-783.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.