Logo image
Logo image

Kaurajuoma apuna vatsan turvotukseen

3 minuuttia
Voit lisätä kauraa aamupalahetkeen tai välipalaksi, mutta tiesitkö, että kaurasta voi valmistaa myös herkullisen juoman, jota voi nauttia ennen ruokailua? Kaurajuoman nauttiminen ehkäisee ruokailun jälkeistä turvotusta ja ilmavaivoja.
Kaurajuoma apuna vatsan turvotukseen
Viimeisin päivitys: 22 helmikuuta, 2019

Kuinka monta kertaa viikossa tunnet olosi turvonneeksi syömisen jälkeen? Ruokailun jälkeinen turvotus on yleinen vaiva etenkin naisilla.

Turvotus johtuu yleensä nesteiden kertymisestä ja heikosti toimivasta ruuansulatuksesta. Turvotus voi vaivata ketä tahansa, riippumatta siitä, minkä painoinen olet tai miten hyvässä kunnossa olet. Turvonnut vatsa vaivaa monia etenkin iltaa kohden.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle helposta keinosta vähentää vatsan turpoamista ja pinkeää oloa: se on kaurajuoma.

Miten kaura vähentää vatsan turvotusta?

 

Monet ihmiset uskovat, että kaura ei sovi heille. Jotkut kokevat, että kaura ei sula hyvin, vaan saa olon raskaaksi ja epämukavaksi. Heidän mukaansa kauralla on siis päinvastainen vaikutus, kuin mitä tässä artikkelissa kerrotaan.

Jokainen ravitsemusalan ammattilainen kertoo kuitenkin, että kaura on yksi terveellisimmistä ruoka-aineista, ja jos kärsit inhottavista oireista kauran nauttimisen jälkeen, voi kyseessä olla allerginen reaktio. Kaura on vatsaystävällinen kuitu, joka helpottaa suoliston toimintaa ja pitää huolta myös sydämestä.

Jos koet reagoivasi kauraan aina negatiivisesti, juttele asiasta lääkärisi kanssa ja hakeudu allergiatesteihin. Kaura ei välttämättä sovi kaikille, vaikka suurin osa ihmisistä nauttiikin kauran tuomista terveysvaikutuksista.

Lue lisää: 3 ruuansulatusta edistävää ruokaa ja uutetta

Tutustutaan tarkemmin kauran suotuisaan vaikutukseen ja etenkin siihen, miten kauralla voi ehkäistä vatsan turpoaminen.

1. Kaura, hitaasti vaikuttava vilja

Aivan aluksi tutustumme siihen, miksi kauraa pidetään superruokana. Kaura sisältää runsaasti vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja ja hyvälaatuisia hiilihydraatteja. Kaura pitää sisällään myös runsaasti kuitua. Kaura vapauttaa energiaa hitaasti, pitää olon kylläisenä ja verensokerin tasaisena, se myös tehostaa ruuansulatuksen toimintaa ja ehkäisee ummetusta – tästä syystä kauraa suositellaankin nautittavaksi etenkin aamuisin. Lisäksi kaura tehostaa ravintoaineiden imeytymistä.

  • Kun nautit kaurasta valmistettua juomaa ennen ateriointia, tunnet olosi kylläisemmäksi ja ruuansulatuksesi toimii tehokkaammin. Juoma imeytyy hitaasti ja lievittää aterioinnin jälkeistä turvotusta.
  • Kaurasta valmistettu juoma on myös diureettinen juoma, joka ehkäisee ylimääräisten nesteiden kertymistä. Kiitos tästä kuuluu kauran sisältämälle natriumille ja kaliumille.
  • Ruuan hidas imeytyminen kiihdyttää aineenvaihduntaa. Tämä ehkäisee suolikaasujen muodostumista sulatusprosessin aikana, ja ruoka sulaa kunnollisesti ja liikkuu suoliston läpi hyvässä tahdissa.
  • Kaura on hyvä ruokavaihtoehto ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville, sillä kauralla on tulehdusta ja ärsytystä hillitsevä vaikutus.

Lue lisää kauran vaikutuksista: 11 kauran hyötyä ja aamiaisohje

2.  Kaurajuoma vähentää stressiä

Kauralla on ahdistusta ja stressiä vähentävä vaikutus. Nykyihmisen elämä on täynnä kiirettä, stressiä ja paineita, kun tasapainotellaan kodin ja työn välillä, vapaa-ajan ja velvollisuuksien välimaastossa. Aika ei tunnu riittävän kaikkeen ja tämä aiheuttaa ahdistusta ja stressiä, mikä kuormittaa sekä mieltä että kehoa. Kun ihminen stressaantuu, kertyy elimistöön suuri määrä stressihormoni kortisolia, joka voi johtaa negatiivisiin vaikutuksiin pitkällä aikavälillä. Stressaantunut keho voi kärsiä ruuansulatusongelmista ja turvotuksesta.

Olet saattanut lihoa stressaantuneena ollessasi. Tämä on täysin luonnollista. Kyseessä voi olla nesteiden kertymisen aiheuttama painonnousu, ruoansulatushäiriöt, ärtyvän suolen oireyhtymä tai muut vaivat, jotka ilmenevät usein stressin yhteydessä.

Kaura, ja varsinkin kaurajuoma, auttaa säätelemään aivojen välittäjäaineiden määrää, ja auttaa kehoa rentoutumaan. Tämän lisäksi kauran sisältämät vitamiinit, kuten A-, E-, B1-, B2-, B3- ja B6-vitamiinit, sekä sinkki, magnesium, rauta, kalsium ja fosfori auttavat säätelemään verenpainetta ja lievittämään stressin oireita.

Kaurajuoman valmistus

Some figure

Ainekset

  • 600 ml vettä
  • 100 grammaa kaurahiutaleita
  • 1 kanelitanko
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 litran tyhjä lasipullo
  • siivilä

Lue lisää kauran vaikutuksista: Kaura ja vihreät omenat – miksi niitä kannattaa syödä?

Valmistus

  • Etsi käsiisi luomukauraa. Jos olet herkkä gluteenille, voit etsiä gluteenitonta kauraa, jota ei ole käsitelty samassa paikassa kuin muita viljoja. Suosi luomutuotettua kauraa, sillä se kasvatetaan ilman haitallisia myrkkyjä ja kemikaaleja.
  • Kiehauta vesi, lisää kaurahiutaleet, kanelitanko ja hunaja.
  • Anna juoman poreilla muutaman minuutin ajan. Peitä kannella, katkaise virta ja anna hautua vähintään tunnin ajan. Voit vaikka valmistaa juoman illalla ja antaa sen hautua yön yli.
  • Siivilöi neste ja kaada lasipulloon. Säilytä huoneenlämmössä.

Näin otat kaurajuomaa turvotuksen ehkäisyyn

  • Juo kupillinen juomaa ennen jokaista pääateriaa. Nauti yksi lasillinen ennen aamiaista, toinen lasi 15 minuuttia ennen lounasta ja kolmas lasi 15 minuuttia ennen illallista.
  • Kaurajuoma saa olosi kylläiseksi, etkä ahmi ruokaasi tai syö liikaa. Ruoka sulaa paremmin ja sen sisältämät ravintoaineet imeytyvät tehokkaammin ilman suolikaasujen ja turvotuksen muodostumista.
  • Huomaat, että kaura saa mielesi tyynemmäksi ja rauhallisemmaksi, saat paremmin unenpäästä kiinni ja nukut levollisemmin.

Nauri kaurajuomaa kolmena päivänä viikossa ja tarkkaile vointiasi. Tunnet kehosi paremmin kuin kukaan muu, joten vain sinä itse pystyt määrittelemään, onko juomasta hyötyä itsellesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Peterson, D. M. (2001). Oat antioxidants. Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1006/jcrs.2000.0349

  • Butt, M. S., Tahir-Nadeem, M., Khan, M. K. I., Shabir, R., & Butt, M. S. (2008). Oat: Unique among the cereals. European Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1007/s00394-008-0698-7

  • Singh, R., De, S., & Belkheir, A. (2013). Avena sativa (Oat), A Potential Neutraceutical and Therapeutic Agent: An Overview. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2010.526725


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.