Logo image
Logo image

Käsittele kipu ja aloita uudelleen

3 minuuttia
Älä jää pysähdyksiin surullisiin tai negatiivisiin ajatuksiisi, sillä tällöin et voi edetä tavoitteitasi kohti, ja terveytesi tulee kärsimään. Yritä päästä kivustasi ylitse positiivisella asenteella.
Käsittele kipu ja aloita uudelleen
Kirjoittanut Solimar Cedeño
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Elämä on täynnä tunteita, ja surullista kyllä, myös kipua. On hetkiä, jotka voivat saada sinut musertumaan ja halvaantumaan, mutta kipu tulee jättää taakse, jotta ihminen voisi aloittaa uudestaan.

Tunteet, jotka liittyvät kipuun, ovat etenkin pelko ja suru. Tunne on psyko-fysiologinen reaktio tilanteeseen, jossa ihminen on. Onhan niin, että me olemme ihmisinä tunteellisia olentoja, ja koemme tunne-elämässämme muutoksia joka ikinen päivä.

Kipu luo fysiologisia, kognitiivisia ja käytösmallien muutoksia, jotka voivat saada aikaan ahdistusta ja masennusta. Jos jäät kiinni kipuusi, mielialasi muuttuu. Siksi on muistettava, että jos olet masentunut, kaikki ympärilläsi saa sinut tuntemaan surua, nostalgiaa ja masennusta.

On suuria tunteita herättäviä tilanteita, kuten perheenjäsenen menetys, sairaudet, taloudelliset kriisit ja muut vastaavat asiat, ja nämä voivat aiheuttaa kipua. Kuten mikä tahansa muukin tunne, kipu tai suru tulee tuntea, mutta jos et etene ylitse tästä kivusta, tuloksena voi olla tunne-elämän epävakautta ja masennusta.

On olemassa työkaluja kivusta ylitse pääsemiseksi, kuten tunneäly. Se koostuu joukosta tunteisiin liittyviä taitoja, jotta ihminen voisi hallita perustavia fysiologisia toimintojaan, kuten esimerkiksi havaitsemista sekä fysiologisten tai ilmaisullisten seikkojen huomiointia.

Tunne-elämän taitoihin kuuluvat seuraavat:

  • Tunteiden havaitseminen, arviointi ja ilmaisu sopivalla tavalla.
  • Sellaisten tunteiden luominen, jotka helpottavat ajattelua.
  • Tunteiden ymmärtäminen ja itsetuntemus tunteita koskien.
  • Tunteiden sääteleminen tunne-elämän ja älyllisen kasvun edistämiseksi.

Jos hallitset omia tunteitasi, pystyt etenemään ja päästämään irti kaikesta, mistä sinun tarvitsee.

Jos olet hyvin surullisessa tilanteessa, kannattaa ottaa avuksi eräät ohjeet, joista kerromme nyt tarkemmin.

Katso tunteitasi tarkemmin ja anna itsesi tuntea ne

Some figure

Jokin tilanne voi luoda useita reaktioita, ja tunteet määrittävät sen, kuinka sinä käyttäydyt. Jos tunnet kipua, ensimmäiseksi sinun tarvitsee tunnistaa se mikä sinuun vaikuttaa, ja antaa itsellesi lupa hyväksyä kyseinen tunne.

Joskus saatat pitää tunteet sisälläsi ja olla itkemättä. Saatat myös olla ilmaisematta tunteitasi pelon vuoksi. Tämä kaikki on kuitenkin haitaksi, sillä jos et anna itsesi tuntea omia tunteitasi, saattaa tuloksena olla masennus.

Tunne tunteesi – älä sulje niitä sisällesi!

Älä painosta tai tuomitse itseäsi siitä, että tunnet tietyllä tavalla. Täytyy ymmärtää, että kyseessä on tilapäinen asia, joka on osa elämää. Meillä ei ole kykyä hallita ulkoisia asioita, ja on asioita jotka voivat vaikuttaa meihin, sillä emme ole täydellisiä. Muista, että kipu ei kestä koko loppuelämää.

Lue aiheesta lisää: Myrkyllinen perhe – mitä siitä seuraa lapselle?

Käsittele kipu, anna sen mennä ja luota ihmisverkostoosi

Älä ajattele itseäsi uhrina. Jos haluat oikeasti aloittaa alusta, kun olet tuntenut kipusi, on aika unohtaa se.

Olemme kaikki alttiita asioille jotka haastavat meidät ja vievät ihmisen katkeamispisteeseen. Et ole ainoa, joka elää surullisuuden ja pelon kanssa. Ajattele siis niin, että sinun tulee kohdata tunteesi ja käyttää tahdonvoimaa päästäksesi kivustasi ylitse.

Kipu voi saada sinut yksinäiseksi, ja kenties koet, että maailma on kääntänyt sinulle selkänsä. Et kuitenkaan ole yksin – luota perheeseesi, ystäviisi tai kumppaniisi, jotta pääsisit eteenpäin. He pystyvät tukemaan sinua.

Hae turvaa läheisistäsi viettämällä aikaa heidän kanssaan ja nauti hetkestä. Päästä kaikki pois sisältäsi, mutta yritä olla olematta liiaksi taakkana muille ongelmiesi kanssa, sillä et tiedä, mitä sinua kuunteleva läheinen juuri nyt itse tuntee.

Puhdista mielesi virkistävillä asioilla

Some figure

Kävelylle meneminen, urheilun harrastaminen, matkustelu tai mikä tahansa sellainen asia josta pidät, tulee olemaan avuksi kivun unohtamisessa. Mielen pitäminen kiireisenä on parasta mitä voit tehdä saadaksesi surullisuuden katoamaan.

Määritä mikä saa olosi hyväksi, ja sitten tee näitä asioita!

Älä salli pelkosi halvaannuttaa sinua. Hyvinvointisi riippuu paljon itsestäsi, joten nauti pienistä hetkistä, joita elämä sinulle tarjoaa.

Lue aiheesta lisää: Hoida masennusta luonnollisesti näillä kuudella kotikonstilla

Aloita uudelleen: uusi suunnitelma elämälle

Kivun jättäminen taakse on lopulta ihmisen oma päätös, joten on sinun oma asiasi päästä siitä ylitse ja käsitellä tilannetta rohkeasti. Tällä tavalla pystyt miettimään uudelleen tavoitteitasi ja näkemään vaivaa unelmiesi saavuttamiseksi. Älä anna kivun rikkoa sinua tai saada sinua etääntymään tavoitteistasi.

Ensin on vaikeaa laittaa elämä takaisin oikealle raiteelle, sillä tilanne tuottaa tuskaa, mutta elämä jatkuu ja ihmisen pitää jatkaa. Jos kaadut, nouse ylös ja jatka eteenpäin.

Jatkuvan kivun tilassa eläminen tulee masentamaan sinua, ja se saattaa vahingoittaa henkistä ja fyysistä terveyttäsi. Masennus ja ahdistus voivat muuttua psykologiseksi sairaudeksi. Lisäksi tunteesi voivat aiheuttaa somaattisia oireita, mikä saattaa vaikuttaa ihmisen fyysiseen terveyteen.

Mene siis kipusi ylitse. Jatka elämääsi ja ole onnellinen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Goleman, D. (1996). Inteligencia Emocional. Kairós. https://doi.org/10.1590/S0034-75901996000400008

  • Puerta, E. (2009). Psicopedagogía de las emociones. Revista de La Asociación de Inspectores de Educación de España PSICOPEDAGOGÍA. https://doi.org/10.1177/205684601261

  • Sánchez-López, D., León-Hernández, S. R., & Barragán-Velásquez, C. (2015). Correlación de inteligencia emocional con bienestar psicológico y rendimiento académico en alumnos de licenciatura. Investigación En Educación Médica. https://doi.org/10.1016/j.riem.2015.04.002


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.