Kärsitkö kuivista silmistä?
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira
Kuivien silmien aiheuttamat oireet ovat ärsyttäviä. Kuivista silmistä kärsivät yhä useammat ihmiset, koska digitaalisten näyttöjen käyttö on yleistynyt. Kuten voit kuvitella, kuivat silmät ovat siis maailmanlaajuisesti iso ongelma. Lue eteenpäin!
Normaalisti ihmiset räpäyttävät silmiään viiden sekunnin välein. Tiesitkö, että ihmiset räpäyttävät silmiään viisi kertaa vähemmän, kun he katsovat näyttöä. Tämän seurauksena kyynelneste haihtuu nopeammin, mikä johtaa silmien kuivumiseen.
Silmien kuivumisesta kärsivien ihmisten määrä ympäri maailmaa on noin 344 miljoonaa. Yli puolta niistä jotka kärsivät kuivista silmistä, ei kuitenkaan ole diagnosoitu.
Tiedätkö silmien kuivumisen syyt ja oireet?
Tämä on tila, jossa silmän pintaa ei ole enää kostea. Tärkein syy on siis riittämätön kyynelnesteen tuotanto, huono kyynelnesteen laatu tai molempien yhdistelmä.
Kyynelneste koostuu kolmesta kerroksesta ja sen laatu riippuu sen koostumuksesta. Silmäluomen toiminta on kuitenkin välttämätön, jotta kyynelneste jakautuu tasaisesti kaikkialle silmässä ja poistaa mahdolliset epäpuhtaudet.
Syyt
Alla on lueteltu joitain syitä:
- Digitaalisten näyttöjen käyttö
- Jotkut lääkkeet
- Piilolinssien käyttö
- Silmätippojen käyttö säilöntäaineiden kanssa
- Hormonaaliset muutokset, kuten ne, jotka tapahtuvat raskauden tai vaihdevuosien aikana
- Ikääntyminen
- Ympäristötekijät, kuten saastuminen, lämpö ja tuuli
- Epätasapainoinen ruokavalio tai vitamiinien puute
- Stressi
Piilolinssit hydratoituvat kyynelistäsi ja vähentävät silmän herkkyyttä, mikä vaikuttaa kyynelnesteen tuotantorefleksiin. Myös piilolinssituotteiden säilöntäaineet ja keinotekoiset kyynelnesteet pahentavat kuivia silmiä.
Oireet
Digitaalisten näyttöjen käyttö voi johtaa:
- Silmien väsymiseen
- Silmien valoherkkyyteen
- Ärsytykseen
- Punoitukseen
- Näön hämärtymiseen
Piilolinssejä käyttävät voivat kokea silmien ärsytystä, kutinaa, näön heikkenemistä, punasilmäisyyttä ja jopa kipua. Muitakin kuivien silmien oireita, kuten tunne siitä että silmässä on pölyä tai likaa, tai silmäluomet ovat raskaat, voi myös esiintyä.
Miten välttää silmien kuivumista
Alta löydät joitakin vinkkejä kuivien silmien välttämiseksi:
- Ensinnäkin, pidä optimaalinen valaistus säätämällä käyttämäsi näytön laatua ja kirkkautta.
- Käytä hyvälaatuisia näyttöjä tai suodattimia heijastusten vähentämiseksi.
- Yritä myös lyhentää näytön valotusaikaa pitämällä säännöllisiä taukoja.
- Pakota itsesi räpyttelemään silmiäsi säännöllisesti.
- Suorita myös silmäharjoituksia: katso lähelle, vasemmalta oikealta ja tee ympyröitä.
- Pidä oikea asento näytön edessä, pidä oikea katselukulma ja pidä taukoja 20 minuutin välein.
- Lopuksi, käytä säännöllisesti keinotekoisia silmätippoja kosteuttamaan silmiäsi.
Muita suosituksia
Piilolinssejä käyttävien tulee pitää hyvää huolta silmien hygieniasta ja puhdistaa sekä ylläpitää piilolinssien kuntoa. Piilolinssien asianmukainen käsittely auttaa estämään sidekalvotulehdusta ja muita silmien infektioita.
Pese kätesi ennen piilolinssien käsittelyä ja sen jälkeen. Älä myöskään käytä niitä pitkiä aikoja. Älä nuku niiden kanssa, ja pyyhi silmäluomet säännöllisesti ilman säilöntäaineita tai fosfaatteja.
Käytä matalaviskositeettisia, säilöntäaineettomia silmätippoja, jotka sopivat käytettäväksi piilolinssien kanssa. Käytä aurinkolaseja silmiesi suojaamiseksi äärimmäisissä sääolosuhteissa.
Vältä myös savuista, pölyistä tai paljon kemikaaleja sisältävää ympäristöä sekä vältä silmien valkaisuun tarkoitettujen tuotteiden käyttöä. Myös ilmankostuttimien käytöstä voi olla apua.
Yhteenveto
On tärkeää muistaa, että silmien kuivuminen on krooninen tila, jota voit hallita. Kuivista silmistä kärsivät henkilöt voivat käyttää kosteuttavia silmätippoja, jotka helpottavat oloa.
Ota yhteyttä apteekkiin tai lääkäriin saadaksesi selville, onko mahdollista että käyttämäsi lääkkeet aiheuttavat silmien kuivumista.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Pinto Fraga, F., Garrote Rodriguez, J. I., Vela Abengózar, A., Calonge Cano, M., & Gonzalez Garcia, M. J. (2011). Técnicas diagnósticas para el síndrome de ojo seco (I). Ocular Surface.
-
M., F. D. G., R., M. P., & N., P. I. N. (2018). Síndrome de ojo seco y uso de dispositivos electrónicos en estudiantes de maestría de la Universidad de los Andes. Revista Sociedad Colombiana de Oftalmología.
-
Subcomité de Epidemiologia de DEWS I. (2007). Epidemiología de ojo seco. The Ocular Surface.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.