Kuukuppi - hyvä vaihtoehto tamponeille

Oletko jo tutustunut kuukuppiin?
Kuukuppi - hyvä vaihtoehto tamponeille
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Kuukuppi eli kuukautiskuppi on suhteellisen uusi vaihtoehto tamponeille ja siteille. Tamponit luokitellaan useimmiten turvallisiksi käyttää, mutta joskus tamponit voivat aiheuttaa ärsytystä herkillä limakalvoilla, ne voivat jättää jälkeensä nukkajäämiä, eikä niitä voi käyttää jokaisena vuotopäivänä. Tamponien lisäksi käytetään siteitä, mutta usein ne voivat tuntua hiostavilta ja epämukavilta ja ohivuodot ovat arkipäivää.

Jatka lukemista ja kerromme sinulle lisää kuukupista. Kuukuppi on ekologinen, edullinen, mukava ja turvallinen vaihtoehto tamponeille.

Tamponien käytön riskit

Tamponit saattavat sisältää myrkyllisiä aineita kuten asbestia, joka lisää vuodon määrää ja johtaa lisääntyneeseen tamponien käytön tarpeeseen. Asbesti on tunnetusti karsinogeeninen aine, mutta tamponeissa sen käyttö sallitaan, sillä se ei päädy esimerkiksi vatsaan nielemisen kautta. Toisaalta tamponit ovat kosketuksissa limakalvojen ja kudosten kanssa, joista asbesti voi imeytyä verenkiertoon.

Toinen myrkyllinen aine, jota tamponeista voi löytyä on dioksiini, jota käytetään tamponien kuitujen valkaisuun. Dioksiini on karsinogeeninen aine, joka vaikuttaa kehon puolustusjärjestelmän toimintaan ja jopa hedelmällisyyteen. Dioksiinin arvellaan myös saattavan aiheuttaa kivuliasta endometrioosia. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että jatkuvat kontakti dioksiinin kanssa voi olla vaarallista terveydelle.

Tämän lisäksi tamponit sisältävät raionia, imukykyistä ainesta, joka voi pahimmillaan aiheuttaa toksisen shokkioireyhtymän eli TSS:n. 

Miksei tamponien käyttöä ole siis lopetettu?

Tamponien ei katsota aiheuttavan välitöntä vaaraa, sillä ne eivät ole tarkoitettu sisäisesti nautittaviksi, eivätkä ne päädy mahalaukkuun. Tamponien valmistajat kieltävät kilpaa tamponien negatiiviset vaikutukset, mutta kun asiaa miettii, ymmärtää, että kun käyttää tamponeita kerran kuussa vuosikymmenien ajan, voivat tamponien sisältämät haitalliset aineet kertyä vähitellen elimistöön.

Tamponien lisäksi myös terveyssiteet sisältävät dioksiinia, mutta koska siteet eivät ole suorassa kontaktissa emättimen limakalvojen kanssa, ei niiden käytön ei uskota olevan yhtä vaarallista kuin tamponien.

On olemassa myös täysin ekologisia ja pelkästä puuvillasta valmistettuja tamponeja, jotka eivät sisällä vaarallisia aineksia. Suosittelemme kokeilemaan näitä, vaikkakin ne saattavat olla huomattavasti kalliimpia kuin perinteiset kertakäyttöiset tamponit. Kuukuppi on kuitenkin ehdottomasti näistä kaikista turvallisin ja kestävin vaihtoehto.

Kuukuppi eli kuukautiskuppi

Kuukuppi valmistetaan kestävästä ja hygienisestä silikonista, joka muotoillaan pienen kupin muotoon. Silikoni on joustavaa ja antaa periksi paineen alaisena, joten se on helppo taittaa kokoon ja asettaa emättimeen. Kuukuppi kerää kuukautisveren imeyttämättä sitä itseensä – kuukuppi ei siis voi kuivattaa tai ärsyttää limakalvoja liiallisella imukyvyllä.

Kuukuppi tyhjennetään säännöllisesti pönttöön ja se kannattaa myös pesaista pikaisesti ennen uudelleenasettamista. Jos käytät kuukupin puhdistamiseen saippuaa, valitse sellainen saippua, joka ei sisällä hajusteita tai muita ärsyttäviä aineita, ja varmista, että huuhtelet kupin huolellisesti saippuasta ennen käyttöä.

Kuukautisten loputtua kuukuppi kannattaa steriloida keittämällä se pienessä kattilassa. Säilö kuukuppi pienessä pussukassa tai rasiassa, ja ota se esiin seuraavien kuukautisten alkaessa. Kuukupin voi myös puhdistaa vetyperoksidiliuoksella, etikalla tai luonnollisella saippualla.

kuukuppi

Kuukupin hyödyt

  • Kuukuppi on täysin ekologinen tuote, sillä se on valmistettu silikonista ja kestää käytössä ainakin 10 vuotta. Vähennät jätemäärää huomattavasti.
  • Edullinen vaihtoehto. Kuukuppia ei tarvitse heittää pois ja ostaa uutta tilalle jokaisen käyttökerran jälkeen. Säästät paljon rahaa vuosien saatossa kuukuppia käyttämällä.
  • Kuukuppi on turvallinen käyttää, sillä se ei sisällä mitään myrkyllisiä tai haitallisia aineita.
  • Kuukuppi on käytännöllinen, sillä voit käyttää sitä samalla tapaa kuin tamponia ilman että sinun tulee muuttaa mitään. Kuukupin asettaminen voi tuntua aluksi hankalalta, mutta siihen tottuu nopeasti.
  • Kuukuppi estää kuukautisiin liittyvien tulehduksien syntymistä, kuten rakkotulehdusta.
  • Kuukuppi vetää sisäänsä yleensä noin 30 millilitraa nestettä, joka on useimmiten noin kolmannes siitä määrästä, joka emättimestä poistuu kuukautisten aikana. Kuukuppia ei välttämättä tarvitse vaihtaa yhtä tiuhaan tahtiin kuin tamponia, sillä sen vetoisuus on huomattavasti korkeampi. Sinun ei siis tarvitse ravata vessassa muutaman tunnin välein.
  • Kuukuppia käyttäessä tulee tutummaksi omien kuukautisten kanssa, sillä kupissa näet konkreettisesti vuodon määrän. Joskus tuntuu siltä, että vuotoa on todella paljon, sillä tamponin vetoisuus on suhteellisen pieni. Kuukuppia käyttäessä tajuaa, ettei ehkä vuodakaan niin paljoa, mitä luuli.

Erilaiset kuppityypit

Markkinoilla on monen eri valmistajan kuukuppeja ja niitä voi tilata helposti netistä tai ostaa terveyskaupoista.

Yleensä kuukuppeja on kaksi eri kokoa. Pienempi koko on tarkoitettu nuoremmille naisille, jotka eivät ole synnyttäneet ja suurempi koko niille, jotka ovat synnyttäneet.

kuukupit

Miten kuukuppia käytetään?

Kun ostat kuukupin, tulee sen mukana tarkat ohjeet siitä, miten kuppia käytetään. Netistä löytyy myös esimerkkivideoita kuvituksineen. Kupin suu puristetaan sormien välissä pieneksi, kuppi asetetaan emättimeen ja päästetään irti kupin reunoista. Kuppi pysyy paikoillaan hyvin ja ohivuodot ovat harvinaisia, kunhan kupin oikeanlaisen asettamisen oppii. Kuppi poistetaan vetämällä pienestä nyppylästä, joka sijaitsee kupin alaosassa.

Kupin käyttäminen voi vaatia harjoittelua, ja kuukuppia kannattaa kokeilla vaikka ennen menkkojen alkamista. Näin hallitset sen jo ennen tositilannetta, eikä sinun tarvitse pähkäillä kupin kanssa vuodon jo alettua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.