Jooga ja kalorinkulutus

Joogasta on tullut nopeasti niin miesten kuin naistenkin keskuudessa suosittu laji sekä fyysisen että psyykkisen tasapainon ja hyvinvoinnin saavuttamiseen. Joogan suosion kasvu on myös herättänyt monissa ihmisissä kysymyksiä, voiko joogasta olla apua myös painonpudotuksessa?
Jooga ja kalorinkulutus

Viimeisin päivitys: 02 maaliskuuta, 2019

Vastaus on kyllä, jooga voi todistetusti auttaa polttamaan kaloreita tehokkaasti ja kaiken lisäksi ilman loukkaantumisriskiä. Yhdistettynä terveelliseen ja tasapainoiseen ruokavalioon joogan avulla voidaan saavuttaa tehokkaitakin tuloksia.

Seuraavaksi tutustumme tarkemmin joogan vaikutukseen painonpudotuksessa ja jaamme muutamia varteenotettavia neuvoja siitä, millaisella joogalla kalorinkulutus saadaan maksimoitua mahdollisimman tehokkaasti.

Joogan hyödyt osana kuntotreeniä

Jooga voi toimia monille ihanteellisena kuntotreeninä, sillä sen harjoitukset kunnioittavat kehomme biologisia rajoituksia, eivätkä joogan eri asennot ylirasita niveliä tai lihaksia.

Edellä mainittujen seikkojen takia ei tulekaan yllätyksenä, että niin moni lähes jokaisesta ikäluokasta on valinnut joogan osaksi sekä fyysisen että psyykkisen hyvinvoinnin ylläpitoa, sillä henkisen tasapainon lisäksi jooga auttaa kiinteyttämään lihaksia sekä vahvistamaan niveliä.

Jooga parantaa monipuolisesti joustavuutta, fyysistä kuntoa, tasapainoa, keskittymiskykyä, kestävyyttä ja energiatasoa sekä auttaa rentoutumaan. Toisin kuin monissa muissa urheilulajeissa, joogassa loukkaantumisriski on hyvin pieni, sillä sen eri asennot perustuvat yksilölliseen venyvyyteen, eikä harjoituksissa käytetä liian rajuja tai äkillisiä liikkeitä.

Toisin sanoen jooga on erinomainen keino kalorinpolttoon ilman loukkaantumisriskiä. Joogan monipuoliset ominaisuudet ovat apuna siis niin painonpudotuksessa, fyysisen kunnon kohottamisessa kuin henkisen hyvinvoinnin parantamisessakin.

Jooga ja kalorinkulutus

Kalorinkulutus riippuu joogalajista

Kalorinkulutus pohjautuu pitkälti harjoitettavaan joogalajiin. Siinä missä toiset joogalajit ovat voimaperäisiä lajeja, joissa fyysisillä asennoilla ja liikkeillä haetaan parempaa venyvyyttä ja kestävyyttä, toiset joogalajit taas pohjautuvat enemmän hengitykseen, meditaatioon ja rentoutumiseen.

Jos joogan tarkoituksena on pääasiallisesti kalorinpoltto, kannattaa lajiksi valita fyysisempi jooga. Jos joogan tavoitteena on rauhoittuminen sekä stressin ja levottomuuden vähentäminen, introspektiivinen eli itsensä tutkiskelemiseen keskittyvä jooga on taas parempi vaihtoehto. Lisäksi on tärkeää osata määritellä yksitellen, mitkä seikat vaikeuttavat tai hidastavat eniten omaa painonpudotusta.

Yksi parhaimmista joogalajeista kalorinkulutukseen on Bikram-jooga. Tässä joogalajissa harjoitukset tehdään joogasalissa, jonka lämpötila on nostettu jopa 42ºC asteeseen. Korkea lämpötila lisää kehon hikoilua ja nostaa sykettä, jolloin myös kalorinkulutus kasvaa. Bikram-jooga ei kuitenkaan sovi aivan kaikille, joten onkin suositeltavaa kääntyä ensin omalääkärin puoleen ennen tämän fyysisen lajin aloitusta.

Sinua voi myös kiinnostaa: Kuinka jooga vahvistaa lihaksia?

Oikea ruokavalio osana kalorinkulutusta

Jos tavoitteenasi on kalorinkulutus, tulee sinun kiinnittää huomiota myös oikeanlaisen ruokavalion noudattamiseen säännöllisen liikunnan lisäksi. Kalorien laskeminen kannattaa tosin jo unohtaa – tänä päivänä se on varsin tehoton metodi ja kaiken lisäksi johtaa vain ylimääräiseen turhautumiseen ja ahdistumiseen.

Ravintoterapeutit kallistuvat yhä enemmän terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion puoleen apuna painonpudotuksessa, jolloin myös perinteisten “ihmedieettien” jälkeiseltä painonnousulta voidaan välttyä. Pelkkiin kaloreihin keskittymisen sijaan suosittelemme näitä seuraavia neuvoja:

  • Lisää ruokavalioosi enemmän kasviksia: salaatteja, luontaismehuja, smoothieita ja vihanneksia.
  • Suosi aina täysjyvää ja kuitupitoisia ruokia ja välttele valkoisia jauhoja.
  • Korvaa sokeri luonnollisilla makeutusaineilla kuten hunajalla, stevialla ja kookossokerilla.
  • Vähennä prosessoitujen ruokien osuutta ruokavaliossasi ja valmista ruoka-ateriasi itse aina, kun se vain on mahdollista.
  • Älä poista rasvoja ruokavaliostasi. Valitse kovien rasvojen sijasta pehmeitä ja hyvänlaatuisia rasvoja, kuten oliiviöljyä, kookosöljyä, kuivattuja hedelmiä, kalaa ja intialaista terveysherkkua gheetä.
Avokado sisältää paljon hyviä rasvoja

Neuvoja tehokkaampaan kalorinkulutukseen

Viimeisimpänä, esittelemme vielä muutamia hyviä vinkkejä aineenvaihdunnan tehostamiseen ja kalorinkulutuksen kasvattamiseen:

  • Juo niin paljon vettä kuin pystyt.
  • Yritä välttää istumasta liian pitkiä aikoja ja jaloittele vähintään tunnin välein.
  • Yhdistele ruokavalioosi tulisia mausteita, kuten cayennepippuria ja inkivääriä.
  • Nuku riittävästi.
  • Vähennä stressin määrää.
  • Älä jätä väliin yhtäkään päivän ateriaa, erityisesti aamiaista. Yritä noudattaa vähintään kolmen aterian sääntöä ja nälän yllättäessä, voit nauttia sekä aamupäivällä että iltapäivällä kevyen välipalan.
  • Lisää proteiinin määrää yhdistellen monipuolisesti sekä eläinkunnan että kasvikunnan proteiinin lähteitä.
  • Harrasta lihaksia kiinteyttävää liikuntaa.
  • Nauti vihreää teetä ja kahvia kohtuudella.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.