Itsehieronta ummetukseen
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira
Itsehieronta ummetukseen on hyvin vanha tekniikka, joka on tekemässä taas paluuta. Ummetus vaikuttaa lähes 27 prosenttiin väestöstä, ja koska farmakologisilla toimenpiteillä, kuten laksatiiveilla tai peräruiskeilla, voi olla haitallisia vaikutuksia, ihmiset ovat alkaneet etsiä luonnollisempia vaihtoehtoja.
Tämäntyyppisessä hieronnassa keskitytään stimuloimaan suolen liikkuvuutta. Näin ulosteet saadaan kulkemaan ja jatkamaan matkaansa ulos.
On kuitenkin tärkeää tietää, miten itsehieronta tehdään oikein. Selitämme sen alla.
Milloin itsehierontaa käytetään ummetukseen?
Ennen kuin kerromme, miten itsehieronta ummetukseen suoritetaan, on tärkeää tietää, mitä ummetus on. Ensinnäkin, ummetus voi olla satunnaista tai kroonista. Ensin mainittu on lyhytkestoista ja liittyy muutoksiin ruokavaliossa, stressiin, lääkitykseen jne.
Krooninen ummetus taas ilmenee, kun tilanne pitkittyy yli kolmen kuukauden ajan. On olemassa kriteerejä, joita kutsutaan nimellä Rooma -kriteerit, jotka määrittelevät kroonisen ummetuksen tiivistetysti seuraavasti:
- Kovaa ulostetta esiintyy 25 prosentissa suolen liikkeistä
- Epätäydellisen tyhjennyksen tai tukkeutumisen tunne 25 prosentissa ulostamisyrityksistä
- Tarve ponnistaa voimakkaasti ulosteen poistamiseksi
Kroonisessa ummetuksessa laksatiivit tai peräruiskeet menettävät tehonsa. Lisäksi ne voivat aiheuttaa sivuvaikutuksia. Siksi on tärkeää etsiä vaihtoehtoisia toimenpiteitä näille hoidoille. Yksi niistä on itsehieronta.
Lue tämäkin: Miten ummetuslääkkeet toimivat?
Miten itsehieronta ummetukseen tehdään?
Tätä tekniikkaa on käytetty jo antiikin ajoista lähtien, ja on olemassa erilaisia tyyppejä ja tapoja tehdä sitä. Eräässä saksalaisessa tutkimuksessa todettiin, että tehokkain on klassinen itsehieronta, jota seuraa Mayr Kur -hieronta.
Menetelmän tavoitteena on helpottaa peristalttista liikettä eli ruoansulatuskanavassa tapahtuvien supistusten sarjaa, joka työntää ruoansulatuskanavan sisältöä ulospäin. Kerromme, mitä vaiheita on noudatettava.
Valmistelu
Ennen aloittamista on suositeltavaa juoda lasillinen vettä. Ihannetapauksessa edellisestä ateriasta pitäisi olla kulunut kaksi tuntia. Sinulla pitäisi olla hyvä käsitys siitä, missä suoli sijaitsee, jotta voit keskittyä ulosteen normaaliin kulkuun.
Etsi mukava paikka, jossa voit maata selälläsi, jalat ojennettuina. Voit käyttää sänkyä tai sohvaa.
Yritä löytää mukava ja rauhallinen paikka, jotta voit keskittyä prosessiin. Itsehieronnan tulisi kestää enintään 25 minuuttia.
Aloita hieronta
Keskity hengitykseesi. Hengitä syvään ja ota vatsasi mukaan prosessiin. Älä hengitä vain rintakehälläsi. Aseta sitten kätesi vatsan päälle ja silitä ihoa kevyesti.
Ala sitten lisätä painetta vatsaan käsien avulla. Tee käsilläsi ympyrää myötäpäivään. Tee tämä hitaasti, niin monta kertaa kuin on tarvetta.
Lue lisää: Laiskan suolen aiheuttama ummetus
Muita itsehierontatapoja
Jatkuvien ympyröiden tekemisen sijaan voit kokeilla paineen kohdistamista eri kohtiin. Aseta ensin kätesi oikeaan yläkulmaan ja “piirrä” vaakasuora viiva vasemmalle. Paina sitten vasenta ylävatsaa ja siirry alaspäin vastaavan suoliluun kohdalle. Tämä stimuloi myös paksusuolen eri osia.
Vinkkejä ummetuksen ehkäisyyn
Itsehieronta on turvallinen tekniikka, jolla ei yleensä ole haittavaikutuksia ja jota voidaan tehdä niin usein kuin on tarpeen. Raskaana olevien naisten ei kuitenkaan pidä tehdä sitä, eikä myöskään silloin, kun esiintyy vatsakipuja.
Tällaisessa tilanteessa on aina otettava yhteys lääkäriin. Ummetuksen syyn tunteminen auttaa ohjaamaan hoitoa. Lisäksi patologia riippuu suurelta osin muista tekijöistä, kuten ruokavaliosta ja liikunnasta.
Jotta ulostaminen onnistuisi oikein, tarvitaan terveellisiä elintapoja. Syöminen samoihin aikoihin joka päivä ja vessarutiini voivat auttaa.
Aterioiden tulisi koostua runsaskuituisista elintarvikkeista. Toisaalta yritä vähentää erittäin prosessoituja elintarvikkeita.
Runsas vedenjuonti päivän mittaan on myös tärkeää. On suositeltavaa juoda 1,5-2 litraa päivässä. Jos tämä on vaikeaa, voit kokeilla yrttiteetä.
Ei pidä unohtaa, että liikunta on yksi tärkeimmistä tekijöistä. Kun kävelemme tai juoksemme, aktivoimme suoliston kulkua. Lisäksi vatsalihasten pitäminen vahvoina voi auttaa sinua saamaan suolen toimintaa paremmaksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Baran, A., & Ates, S. (2019). The effects of abdominal massage in the management of constipation in elderly people: a randomized controlled study. Topics in geriatric rehabilitation, 35(2), 134-140. https://journals.lww.com/topicsingeriatricrehabilitation/Fulltext/2019/04000/The_Effects_of_Abdominal_Massage_in_the_Management.9.aspx
- Dehghan, M., Malakoutikhah, A., Heidari, F. G., & Zakeri, M. A. (2020). The effect of abdominal massage on gastrointestinal functions: a systematic review. Complementary therapies in medicine, 54, 102553. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229920318203
- Ernst, E. (1999). Abdominal massage therapy for chronic constipation: A systematic review of controlled clinical trials. Forschende Komplementarmedizin Und Klassische Naturheilkunde. Forsch Komplementarmed. https://doi.org/10.1159/000021240
- Lämås K., Lindholm L., Engström B., Jacobsson C. (2010). Abdominal massage for people with constipation: a cost utility analysis. Journal of Advanced Nursing, 66(8), 1719–1729. https://doi.org/10.1111/j.1365-2648.2010.05339.x.
- Mir Gort, A., Casanova Gonzalvo, C. (2014). Efectividad de la educación para la salud del masaje abdominal en Atención Primaria en adultos mayores de 65 años con estreñimiento y no institucionalizados. Universitat de Lleida. https://repositori.udl.cat/handle/10459.1/47419
- Rodríguez, T., Moreno, N., Bocic, G., Abedrapo, M., Azolas, R., Sanguineti, A., … & Díaz, M. (2019). Prevalencia y perfil epidemiológico de la constipación funcional en población adulta sana con los nuevos criterios ROMA IV. Revista de cirugía, 71(5), 425-432. https://www.scielo.cl/scielo.php?pid=S2452-45492019000500425&script=sci_arttext
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.