Isotretinoiini: käyttö ja vaikutukset

Isotretinoiini on kystisen ja vakavan aknen hoitoon määrätty lääke. Kuinka se toimii? Missä tapauksissa se on haitallista? Kerromme nyt kaiken tästä aiheesta.
Isotretinoiini: käyttö ja vaikutukset
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Isotretinoiini on retinoideihin, A-vitamiinin johdannaisiin tai retinoiinihappoihin kuuluva lääke.

Se on kystiseen ja vakavaan akneen määrätty lääkehoito. Siksi siihen siis sovelletaan lääkemääräystä ja erityistä lääketieteellistä valvontaa.

Kuinka isotretinoiini toimii

Isotretinoiini on lääke aknen hoitoon.
Isotretinoiini on vakavimpiin aknetapauksiin käytetty lääke. Se auttaa yleisesti ottaen ehkäisemään liiallista talin tuotantoa.

Akne on monista tekijöistä johtuva sairaus. Se ilmenee pilosebaceous-ihohuokosen kroonisen tulehduksen ja tukkeutumisen yhteydessä. Sen puhkeamisen sekä lieventymisen väliset ajanjaksot vaihtelevat.

Vaikka tämän lääkkeen toimintamekanismi ei olekaan täysin tunnettu, tietävät asiantuntijat, että se tukahduttaa talia tuottavien rakkuloiden aktiivisuutta ja pienentää niiden kokoa.

Isotretinoiini estää talia tuottavien solujen lisääntymistä. Se siis alentaa talin tuotantoa ja ehkäisee bakteereita asettumasta huokosiin.

Isotretinoiinin käyttö

Isotretinoiini on vakavaan, kystiseen ja tulehdukselliseen akneen valittava lääke silloin, kun muut hoitokeinot ovat epäonnistuneet. Kyseessä on systeeminen lääke, jota lääkärit määräävät myös rosacean, märkäisen hikirauhastulehduksen ja psoriaasin hoitoon.

Kuinka tätä lääkettä otetaan

Isotretinoiini tulee erilaisissa suun kautta otettavissa muodoissa. Lääkärit suosittelevat sen ottamista ruoan kanssa.

Suun kautta otettavia lääkkeitä saa eri muodoissa. Ne koostuvat pehmeistä kapseleista, jotka sisältävät isotretinoiinia yksittäisenä aktiivisena ainesosana ja ne vaihtelevat annoksien sekä apuaineiden mukaan.

On suositeltavaa ottaa kapselit ruoan kanssa. Lääkärit mukauttavat annoksen potilaasta riippuen, sillä potilaan tapa reagoida hoitoon sekä sivuvaikutuksien mahdollinen ilmaantuminen ovat aina tapauskohtaisia.

Suositeltu annos aikuisen hoidon aloittamiseen on 0,5 mg/painokilo päivässä. Lääkäri määrää alhaisemman annoksen vakavasta munuaisen vajaatoiminnasta kärsivien potilaiden kohdalla.

Pitkäaikainen lieventyminen ja sairauden uusiutuminen ovat yhteydessä toisiinsa, varsinkin koko määrätyn annoksen suhteen hoidon keston sijaan. 16-24 viikon hoito on kuitenkin kaiken kaikkiaan riittävä aika aknen lievennyksen saavuttamiseksi.

Useimmissa tapauksissa akne katoaa täysin yhdellä hoitokerralla. Jos uusiutuminen kuitenkin tapahtuu, voi potilas valita toisen hoitokerran samalla annostelulla.

Jos hoidon toistaminen on tarpeen, tulee potilaan odottaa vähintään kahdeksan viikon ajan, sillä tämä on aika, joka aknen parantumiseen voi joka tapauksessa mennä hoidon jälkeen.

Haittavaikutukset

Isotretinoiini voi aiheuttaa haittavaikutuksia.
Isotretinoiini on haitallista maksavaurioista kärsiville potilaille.

Isotretinoiini on haitallista seuraavissa tapauksissa:

 • Raskaana olevien tai hedelmällisessä iässä olevien naisten kohdalla. Tutkimukset osoittavat retinoiinihapon ja joidenkin sen vastineiden aiheuttaman teratogeenisen vaikutuksen.
 • Imettävien naisten kohdalla. Isotretinoiini siirtyy helposti äidinmaitoon. Tällaisessa tapauksessa sen käyttö on haitallista, koska se voi aiheuttaa haittavaikutuksia äidille ja vauvalle.
 • Maksasairauksien kohdalla.
 • Hyperlipidemiaa sairastavilla.
 • Tetrasykliinin kanssa samanaikaisen hoidon kohdalla. Tällaisissa tapauksissa on riskinä kärsiä hyvänlaatuisesta kallon sisäisestä kohonneesta verenpaineesta. Oireina voivat olla päänsärky, pahoinvointi, oksentelu ja näköhäiriöt.
 • A-hypervitaminoosi.
 • Yliherkkyys isotretinoiinille.

Jos käytät hoitomuotona isotretinoiinia, tulee sinun vältellä auringolle altistumista ja käyttää aina aurinkovoidetta korkealla aurinkosuojakertoimella.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 6 luontaishoitoa kystiseen akneen

Sivuvaikutukset

Tällä lääkkeellä on monia mahdollisia sivuvaikutuksia, jotka riippuvat annoksen määrästä. Ne saattavat ilmaantua muutaman päivän kuluttua hoidon aloittamisesta ja niihin voi liittyä:

 • Äärimmäistä ihon kuivumista
 • Suun, huulten ja silmien limakalvojen kuivumista
 • Ihon punaisuutta ja kuoriutumista
 • Lihas- ja nivelkipua
 • Verensokeri- ja kolesterolitason kohoamista
 • Virtsan veri- tai proteiinipitoisuutta
 • Trombosytopeniaa, trombosytoosia ja neutropeniaa
 • Triglyseridiarvojen ja maksan entsyymiarvojen kohoamista
 • Päänsärkyä, vatsakipua ja kipua luissa

Hoidon aikana ei ole suositeltavaa käyttää ihoa kuorivia hoitoja, sillä ne voivat ärsyttää ihoa entisestään sekä aiheuttaa jonkinlaisen vaurion.

Yhteenveto

Lääkärit suosittelevat isotretinoiinin käyttämistä aknen vakaviin muotoihin, sillä isotretinoiini auttaa vähentämään talin tuotantoa. Tästä syystä sen tulokset ylittävät suurelta osin sen mahdollisesti aiheuttavat sivuvaikutukset.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Vihreä tee aknen hoidossa: toimiiko se?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Vihreä tee aknen hoidossa: toimiiko se?

Vihreä tee voi auttaa aknen hoidossa ehkäisemällä sitä. Se auttaa säätelemään talin tuotantoa sekä sisäisesti nautittuna että ulkoisesti käytettynä...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Brenner, F. M., Rosas, F. M. B., Gadens, G. A., Sulzbach, M. L., Carvalho, V. G., & Tamashiro, V. (2006). Acne: um tratamento para cada paciente. Revista de Ciências Médicas.
 • Caballero Jerez, D. M., & Moreno Moreno, A. M. (2016). Ojo seco en pacientes tratados con isotretinoína oral: revisión sistemática. https://repository.usta.edu.co/handle/11634/9482
 • Gómez-Flores, M. (2011). Uso de isotretinoína en acné común. Revista Medica de México Seguro.
 • Gricel, K., & Ortega, G. (2022). Trastornos psiquiátricos asociados al uso de isotretinoína en acné severo. Instituto Ecuatoriano de Seguridad Social Hospital. Riobamba, 2014-2019 (Tesis de licenciatura, Universidad Nocional de Chimborazo).  http://dspace.unach.edu.ec/handle/51000/8906
 • Ganceviciene, R. y Zouboulis, CC (2010). Isotretinoína: tratamiento de última generación para el acné vulgar. JDDG: Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft , 8 , S47-S59. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1610-0387.2009.07238.x
 • Partera, J. A. (2012). Depresión y crisis de pánico en acné tratado con isotretinoína. SEMERGEN-Medicina de Familia, 38(3), 188-191. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1138359311002887
 • Vieira, A. S., Beijamini, V., & Melchiors, A. C. (2012). The effect of isotretinoin on triglycerides and liver aminotransferases. Anais Brasileiros de Dermatologia. https://doi.org/10.1590/s0365-05962012000300005

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.