Inverttisokeri: mitä se on ja mihin sitä käytetään?

Oletko koskaan valmistanut inverttisokeria itse? Tässä artikkelissa kerromme, kuinka se tehdään ja mihin tätä hyvin yleistä ainesosaa käytetään.
Inverttisokeri: mitä se on ja mihin sitä käytetään?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Yksi monista teollisten tuotteiden sisältämistä makeutusaineista on inverttisokeri. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin, mitä se on ja kuinka sitä voidaan hyödyntää parhaalla tavalla.

Liika inverttisokerin syöminen ei ole terveellistä. Sitä tulisi nauttia korkeintaan silloin tällöin, sillä se saa aikaan haitallisia insuliinipiikkejä. Ruokavaliossa voi siis olla inverttisokeria sisältäviä tuotteita aika ajoin, mutta sen säännöllistä kulutusta tulisi välttää.

Kuinka inverttisokeria valmistetaan?

Inverttisokerin valmistamiseksi pöytäsokeri tulee altistaa kemialliselle reaktiolle nimeltä hydrolyysiTässä prosessissa sukroosi pilkkoutuu glukoosin ja fruktoosin seokseksi.

Tämä mekanismi voi tapahtua spontaanisti – esimerkiksi hillon valmistuksessa. Sitruunan lisääminen hedelmään ja sokeriin saa aikaan kyseisen pilkkoutumisen, josta syntyy inverttisokeria. Inverttisokeria löytyy jopa luonnosta, esimerkiksi vaahterasiirapista.

Inverttisokeria voi valmistaa myös itse. Tätä varten tarvitaan kaasutusaineita, jotka ovat yleisiä leivonnassa. Näitä aineita tuotetaan ruokasoodasta ja viinihaposta.

Ruokasoodaa tulee sekoittaa pöytäsokerin kanssa lämmittäen seosta vedessä, kunnes se kiehuu. Lisää joukkoon sitten viinihappo ja jäähdytä seos, niin saat inverttisokeria.

Inverttisokeri on tyypillinen ruokateollisuuden käyttämä makeuttaja
Elintarviketeollisuudessa inverttisokeria käytetään tuotteen rakenteen ja maun parantamiseen.

Inverttisokeri: käyttötarkoitukset

Inverttisokeria käytetään teollisissa tuotteissa niiden maukkauden lisäämiseksi. Tämän aineen avulla voidaan myös vaikuttaa muihin aistinvaraisiin ominaisuuksiin, kuten tuotteen rakenteeseen. Koska inverttisokerilla on tehtävänsä myös hapatusprosessissa, sitä käytetään tavallisesti leipomotuotteissa nostatusaineiden ohessa.

Toisaalta inverttisokeria lisätään tuotteisiin myös siksi, että ne eivät kuivuisi tai härskiintyisi liian nopeasti. Toisin sanoen se auttaa pidentämään niiden käyttöikää.

Inverttisokerilla on erittäin tärkeä tehtävä jäätelössä. Tämä ainesosa estää isojen jääkiteiden muodostumista, mikä parantaa jäätelön koostumusta ja helpottaa sen muovaamista.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: 8 luonnollista sokerin korviketta

Inverttisokeria ei tule syödä säännöllisesti

Vaikka inverttisokerilla onkin kyky parantaa elintarvikkeiden makua, meidän tulee muistaa, että se on yksinkertainen hiilihydraatti. Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences -julkaisun tutkimuksen mukaan näiden makroravintoaineiden säännöllinen syönti on yhdistetty kohonneeseen metabolisten sairauksien riskiin.

Lisäksi runsaasti fruktoosia sisältävien ruokien syöminen voi aiheuttaa maksasairauksia. On saatu tieteellistä näyttöä siitä, että tämän aineen kulutus nostaa rasvamaksan riskiä.

Toisaalta sokeri voi asiantuntijoiden mukaan aiheuttaa myös tietynlaisen riippuvuuden. Tämän vuoksi minkäänlaista sokeria ei suositella syötävän säännöllisesti. Sokeria voi kyllä nauttia silloin tällöin; sitä ei tarvitse täysin tai lopullisesti poistaa ruokavaliosta.

Inverttisokerin korvikkeet

Makeannälän tyydyttämiseksi on parempi turvautua sellaisiin tuotteisiin, jotka sisältävät tietyn verran fruktoosia mutta joissa on myös muita, laadukkaita ravintoaineita.

Tarkoitamme hedelmiä, joita voi sisällyttää ruokavalioon monin eri tavoin. Suositeltavinta on syödä niitä sellaisenaan. Niitä voi toisinaan myös muussata ja nauttia soseen muodossa tai sekoittaa muihin ainesosiin ja valmistaa terveellisiä leivonnaisia.

Näin vähennät sitä vaikutusta ja haiman kuormitusta, joka on liitetty pöytäsokerin syömiseen sellaisenaan. Lisäksi annat kehollesi kasviravinteita, joilla on antioksidoivia ominaisuuksia. Tämä on myös loistava tapa tarjota elimistölle vitamiineja, joita tarvitaan solujen normaaliin toimintaan.

Makeannälkä kannattaa taltuttaa hedelmillä
Terveellinen tapa ottaa sokeri osaksi ruokavaliota on hedelmien fruktoosin kautta.

Inverttisokeri, vahva makeuttaja

Inverttisokeri on ainesosa, jota saadaan pöytäsokerista. Sen käyttö on rajoitettu teollisten tuotteiden valmistukseen.

Yksi inverttisokerin tärkeimmistä ominaisuuksista on sen kyky parantaa ruoan makua ja rakennetta. Sen ravintoarvo on kuitenkin kehno, sillä siitä saa ainoastaan korkean glykeemisen indeksin hiilihydraatteja. Tällaisten ravintoaineiden kulutus voi vaikuttaa terveyteen haitallisesti keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö inverttisokeriakin voisi nauttia aina silloin tällöin. Sitä voi itse asiassa valmistaa itsekin kotona ja lisätä leivoksiin niiden maun ja rakenteen parantamiseksi.

Jos mielesi tekee jotain makeaa, suosittelemme syömään ensisijaisesti hedelmiä sellaisenaan, ennen kuin turvaudut pöytäsokeriin tai mihinkään sen johdannaisiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Stanhope KL., Sugar consumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016.53 (1): 52-67.
  • Casado Pérez, Iker Yeray. “Hidratos de carbono: salud y medioambiente.” (2020).
  • Horst KW., Serlie MJ., Fructose consumption, lipogenesis, and non alcoholic fatty liver disease. Nutrients, 2017.
  • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? A narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52 (14): 910-913.
  • Cabezas-Zabala, Claudia Constanza, Blanca Cecilia Hernández-Torres, and Melier Vargas-Zárate. “Azúcares adicionados a los alimentos: efectos en la salud y regulación mundial. Revisión de la literatura.” Revista de la Facultad de Medicina 64.2 (2016): 319-329.
  • Esquivel-Solís, Viviana, and Georgina Gómez-Salas. “Implicaciones metabólicas del consumo exesivo de fructosa.” Acta Médica Costarricense 49.4 (2007): 198-202.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.