Intrakraniaalinen hematooma
Intrakraniaalinen hematooma on usein hengenvaarallinen lääketieteellinen tila. Vaikka monet hematoomat ovat pieniä, niiden kehitystä on seurattava. Hematooma ei ole leikin asia. Mikäli havaitset hematooman oireita, hakeudu välittömästi lääkäriin.
Tämä ongelma kehittyy, kun verta kerääntyy kallon sisään. Kohta, johon veri kerääntyy, vaihtelee tapauksen mukaan. Näin ollen myös kliininen kuva muuttuu paikan mukaan.
Yksi näiden hematoomien aiheuttamista ongelmista on aivoihin kohdistuva paine. Tämä lisääntynyt jännitys vahingoittaa aivojen hermosoluja ja vaikeuttaa niiden toimintaa.
Kallonsisäisen hematooman lievä muoto ilmenee aivotärähdyksenä. Toisin sanoen lyhytaikaisena tajunnan menetyksenä, josta henkilö toipuu täysin. On kuitenkin myös tapauksia, jotka voivat johtaa potilaan kuolemaan.
Veren kerääntyminen johtuu kallon sisällä olevan verisuonen repeytymisestä. Tämä voi repeytyä trauman tai valtimon spontaanin repeämän seurauksena, esimerkiksi synnynnäisten epämuodostumien tapauksessa.
Kallonsisäisten hematoomien tyypit
Kallonsisäisiä hematoomia on kolmea eri tyyppiä ja ne luokitellaan sijainnin mukaan.
Subduraalinen hematooma
Subduraalinen hematooma sijaitsee kovakalvon alapuolella, joka on yksi aivokalvon kerroksista. Prosessin aikana yksi tai useampi verisuoni repeytyy, mikä johtaa hematoomaan tällä alueella. Suuri hematooma voi olla hengenvaarallinen.
Akuuteissa tapauksissa riski on suurempi. Tämä hematoomatyyppi on yleinen alueelle kohdistuneen trauman jälkeen. Oireet ilmaantuvat varsin nopeasti ja ovat yleensä melko ilmeisiä, ja niihin liittyy tajunnan menetystä, pahoinvointia, kouristuksia ja kipua.
Toinen luokka on subakuutti subduraalinen hematooma. Se kehittyy progressiivisesti ja ilmenee oireina päivien tai viikkojen kuluessa. Ja lopuksi krooninen subduraalinen hematooma, jonka kehittyminen voi viedä kuukausia. Jälkimmäinen etenee usein huomaamatta.
Lue myös: Aivotärähdys: oireet, diagnoosi ja hoito
Epiduraalinen hematooma
Tämä intrakraniaalinen hematooma sijaitsee kovakalvon ja kallon välissä, aivojen uloimmassa osassa. Tämä on hematooma, joka sijaitsee kallon uloimmassa kerroksessa.
Klassinen syy on trauma, ja komplikaatio on hematooman aiheuttama kallonsisäinen paine. On hyvin yleistä, että potilas käy läpi tajunnan menetyksen eri vaiheita.
Aivojen sisäinen hematooma
Tunnetaan myös intraparenkymaalisena hematoomana. Se sijaitsee aivokudoksessa, hermosolujen keskellä, mistä johtuu sen nimi. Se voi syntyä traumasta, mutta myös silloin, kun aivohalvaus tapahtuu valtimon repeämien tai synnynnäisen epämuodostuman vuoksi.
Jotkut aivokasvaimet ovat myös vastuussa tästä kliinisestä kuvasta. Niiden hoito on monimutkaisempaa, koska niihin liittyy vakavien jäkiseuraamusten riski.
Intrakraniaalisen hematooman hoito
Kun lääkärit havaitsevat kallonsisäisen hematooman, määritetään ensin sen koko ja sijainti. Tämä tavoite saavutetaan kuvantamistekniikoilla, kuten tietokonetomografialla tai magneettikuvauksella.
Jos kallonsisäinen hematooma on pieni, eikä se muodosta painetta aivoihin ja potilaan elintoiminnot ovat vakaat, erityistä hoitoa ei tarvita. Potilaalle annetaan hälytysohjeet ja potilaan tilaa seurataan tietyn aikaa.
Suuremmissa, henkeä uhkaavissa tapauksissa lääkärit suunnittelevat leikkausta. Leikkaukseen on olemassa kaksi lähestymistapaa: paikallinen hematooman tyhjennys tai kraniotomia. Paikallisessa hematooman tyhjennyksessä on tarkoitus vaikuttaa kalloon mahdollisimman vähän.
Tätä tarkoitusta varten kirurgi tekee kalloon minimaalisen reiän, jota kautta hän voi työntää anturin kallon sisään ja tyhjentää hematooman. Kun kyseessä on suuri kallonsisäinen hematooma, tämä lähestymistapa ei ole mahdollinen. Suurien hematoomien tyhjentämiseen lääkärit käyttävät kraniotomiaa, jossa kallon luut avataan.
Lue myös: Millaisia rasvoja aivot tarvitsevat?
Mitä tehdä, jos epäilet kallonsisäistä hematoomaa?
Jos olet kokenut päävamman tai jos sinulla esiintyy oireita, jotka saavat sinut epäilemään ongelmia pään alueella, sinun tulisi hakeutua välittömästi lääkäriin. Kuten aikaisemmin mainitsimme, tämä on vakava terveysongelma, joka voi olla myös hengenvaarallinen.
Terveydenhuollon ammattilaiset suorittavat täydentäviä testejä määrittääkseen kallonsisäisen hematooman, sen koon ja sijainnin. Tämän perusteella he voivat suunnitella leikkausta ja muita hoitomuotoja.
Antikoagulanttilääkkeitä käyttävien potilaiden tulee kiinnittää erityisen varovaisia, koska nämä lääkkeet voivat pahentaa tilannetta. Lääkärin tulee tietää ensimmäisestä hetkestä lähtien, että potilas käyttää näitä lääkkeitä.
Yhteenvetona voidaan todeta, että kallonsisäinen hematooma on lääketieteellinen hätätilanne, jossa nopea toiminta voi pelastaa hengen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Iglesias, Román, et al. “Concausality in a clinical case of subdural hematoma.” Medicina Legal de Costa Rica 34.2 (2017): 113-117.
- Quintana, E. Murias, et al. “Tratamiento combinado, mediante embolización y cirugía, de los aneurismas cerebrales rotos con hematoma cerebral e hipertensión intracraneal: Análisis retrospectivo y revisión de la bibliografía.” Radiología 61.1 (2019): 42-50.
- Ortega Santiesteban, Orlando, et al. “Diagnosing a subdural hematoma: a clinical-imaging dynamic process.” Revista Médica Electrónica 41.2 (2019).
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.