Logo image
Logo image

Ihonhoito ja ihon terveys: totuudet ja myytit

3 minuuttia
Ihonhoitoon ja ihon terveyteen liittyy joitakin myyttejä, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti tähän tärkeään elimeen. Et välttämättä tiedä kaikkia ihon suojaamisen kannalta tärkeitä asioita. Lue alta lisää!
Ihonhoito ja ihon terveys: totuudet ja myytit
Kirjoittanut Carmen Martín
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ihonhoito ja ihon terveys eivät aina saa ansaitsemaansa huomiota. Vaikka iho on yksi isoimmista ja tärkeimmistä elimistämme, meillä on taipumus jättää se huomiotta. Itse asiassa useimmat ihmiset kiinnittävät siihen huomiota vain esteettisistä syistä.

Iholla on kuitenkin paljon muitakin tehtäviä kuin vain näyttää hyvältä. Se on vastuussa kehon suojaamisesta ulkoisilta tekijöiltä; se toimii suojana muun muassa lämpötilan muutoksia, ilmaa ja bakteereita vastaan. Ihon terveys voi kuvastaa myös muutoksia muissa kehonosissa. Tiesitkö esimerkiksi sitä, että tietyt kasvaimet, kuten keuhkoissa olevat, voivat aiheuttaa nokkosihottumaa? Monet elimistön häiriöt näkyvät itse asiassa ensin iholla. Lisäksi ihon kautta pystymme tuntemaan kosketuksen ja iho vaikuttaa ulkonäköömme, seksuaalisuuteemme ja itsetuntoomme.

Tämän päivän artikkelissa kerromme myytit ja faktat ihonhoidosta ja ihon terveydestä.

Onko veden juominen tärkeää ihon terveydelle?

Tämä laajalle levinnyt uskomus pitää paikkansa. Veden juominen on todella tarpeellista koko elimistön hyvälle toiminnalle ja tasapainolle. Myös iho on pidettävä kosteutettuna ja kimmoisana.

Sen sijaan neuvo, jonka mukaan vettä tulisi juoda noin 8 lasillista päivässä pitääkseen ihon terveenä, on myytti. Kyllä, vettä tulisi juoda noin 1,52 litraa (68 isoa lasillista) päivittäin, mutta se on vain keskimääräinen arvio. Veden tarve riippuu monista eri tekijöistä; liikunnan määrä, ilman lämpötila ja ruokavalio voivat kaikki lisätä tarvittavan veden määrää. Juotu vesi ei myöskään suoraan vaikuta ihon kuntoon.

Some figure

Veden juominen on tarpeellista ihon terveydelle, mutta ei pidä täysin paikkaansa, että jokaisen tulisi juoda sitä 8 lasillista päivässä. Jotkut tarvitsevat enemmän vettä, toiset vähemmän, riippuen monista eri tekijöistä.

Parantaako aurinko aknen?

Tämä on laajalle levinnyt myytti. Useimmat ihmiset uskovat auringon parantavan aknen, mutta näin ei todellisuudessa ole.

Ensinnäkin on tärkeää tietää, että suurin osa akneen tarkoitetuista lääkkeistä aiheuttaa valoherkkyyttä. Tämä tarkoittaa siis sitä, että jos syöt akneen mitään lääkettä, auringolle altistuminen saattaa johtaa ihoreaktioihin. Lisäksi jos auringolle altistuu ilman riittävää suojaa, iho voi palaa. Tämä sitten pahentaa aknea.

Samoin jos ihollasi on tuoreita finniarpia, aurinko tekee niistä entistä näkyvämpiä. Pyri siis välttämään auringonottoa päivän kuumimpina ja kirkkaimpina tunteina ja käytä aina asianmukaista suojaa auringossa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: 8 ihonhoitovinkkiä vaihdevuosiin

Uudistuuko iho jatkuvasti?

Tämä pitää paikkansa. Iholla on tietty uudistumissyklinsä. Solumme uusiutuvat itse asiassa jatkuvasti ihon syvimmässä kerroksessa, josta ne kulkeutuvat sitten epidermikseen (ihon kaikkein uloimpaan kerrokseen) ja korvaavat vanhat solut.

Iholta kestää arviolta 28 päivää uusiutua. Tämä tahti kuitenkin hidastuu iän myötä. Uudistumisnopeuteen vaikuttavat myös esimerkiksi auringolle altistuminen, stressi, unettomuus ja kehno ruokavalio.

Some figure

Iholla on oma uudistumissyklinsä, joka riippuu iästä ja elämäntavoista.

Ihonhoito ja ihon terveys: poistaako kuorinta selluliittia?

Moni nainen uskoo, että reisien ja pakaroiden kuoriminen voi auttaa poistamaan niistä selluliittia (selluliitti johtuu rasvan kertymisestä ihon syvempiin kerroksiin). Valitettavasti tämä on vain myytti. Todellisuudessa kuorinta ainoastaan stimuloi ihon ulointa kerrosta. Tästä syystä selluliitista ei voi päästä eroon pelkästään ihoa kuorimalla.

Sen sijaan tärkein asia selluliitin vähentämisessä on noudattaa terveellistä ruokavaliota ja harrastaa säännöllistä liikuntaa. Kysy asiasta lääkäriltäsi ja treenivalmentajaltasi, jos tämä on tavoitteenasi.

Saatat pitää myös: 5 syytä käyttää aloe veraa ihonhoitoon

Vaikuttaako stressi ihon terveyteen?

Kyllä, stressi vaikuttaa ihon terveyteen haitallisesti. Kuten Clinical and Experimental Dermatology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, jatkuva stressi vaikuttaa haitallisesti sekä ihon terveyteen että koko muun kehon hyvinvointiin. Tutkimus paljastaa, että stressi vaikuttaa joihinkin ihon sairauksiin.

Esimerkiksi psoriaasi on krooninen ihosairaus, jolle on ominaista punavalkoiset, hilseilevät ja joskus kivuliaat ja pistelevät läiskät iholla. Tämä sairaus pahenee stressin aikana.

Stressi vaikuttaa samalla tavalla myös alopecia areataan (pälvikaljuun). Kyseessä on autoimmuunisairaus, jossa oma immuunijärjestelmä aiheuttaa hiustenlähtöä tietyillä alueilla. Se on yhdistetty ahdistukseen ja stressiin.

Some figure

Jatkuva altistuminen stressaaville tilanteille voi vaikuttaa haitallisesti ihon terveyteen. Itse asiassa stressillä on suuri vaikutus lukuisiin eri ihosairauksiin.

Vielä lopuksi ihonhoidosta ja ihon terveydestä

Tässä oli vain muutamia esimerkkejä siitä, että kaikki mitä ehkä uskoit aiemmin ihonhoidosta ei välttämättä pidä paikkaansa. Käänny lääkärin puoleen, jos sinulla on kysyttävää tai kärsit iho-ongelmista.

Ihosta voi pitää huolta kokonaisuudessaan joillakin yksinkertaisilla konsteilla. Juo ja nuku riittävästi, sillä tämä parantaa koko elimistön toimintaa. Tiedät jo luultavasti myös sen, että pitkäaikainen altistus auringolle voi olla haitallista iholle ja vaaraksi terveydelle. Iholla kannattaa myös aina käyttää sopivaa aurinkosuojaa.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hunter, H. J. A., Momen, S. E., & Kleyn, C. E. (2015). The impact of psychosocial stress on healthy skin. Clinical and Experimental Dermatology, 40(5), 540–546.
  • ¿Cómo hidratar la piel? – Parc de Salut Mar. (n.d.). Retrieved July 30, 2019, from https://www.parcdesalutmar.cat/es/dermatologia/consells-practics/hidratar-pell/
  • Haluza D, Simic S, Moshammer H. Sun Exposure Prevalence and Associated Skin Health Habits: Results from the Austrian Population-Based UVSkinRisk Survey. Int J Environ Res Public Health. 2016;13(1):141. Published 2016 Jan 19.
  • Basavaraj, K. H., Navya, M. A., & Rashmi, R. (2011, July). Stress and quality of life in psoriasis: An update. International Journal of Dermatology.
  • Rousset, L., & Halioua, B. (2018, October 1). Stress and psoriasis. International Journal of Dermatology. Blackwell Publishing Ltd.
  • Gupta, M. A., Gupta, A. K., & Watteel, G. N. (1997). Stress and alopecia areata: A psychodermatologic study. Acta Dermato-Venereologica77(4), 296–298.
  • Hosoi, J. (2006, August). Stress and the skin. International Journal of Cosmetic Science.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.