Logo image
Logo image

Haluatko pitää huolta terveydestäsi? Aloita suolistosta

3 minuuttia
Suoliston mikro-organismien vaikutus suoliston terveyteen on ollut tiedossa jo vuosikausia.
Haluatko pitää huolta terveydestäsi? Aloita suolistosta
Nelton Abdon Ramos Rojas

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Hiljattaisten tutkimusten mukaan suolisto vaikuttaa koko elimistön terveyteen ja suolistolla on oma osansa ylipainon kehittymisessä ja aineenvaihdunnan toimivuudessa. Hyväkuntoinen suolisto on yleensä syy ja seuraus hyvään yleiseen terveydentilaan.

Satojen vuosien ajan ajateltiin suoliston vaikuttavan pelkästään paikallisesti ruuansulatukseen, mutta nykyisen tutkimustiedon mukaan terve suolisto pitää koko kehon terveenä.

Suolisto ja terveys

Some figure

 

Suoliston mikro-organismit ovat tärkeitä ruuansulatuksen toiminnalle ja terveydelle, ja lisäksi ne vaikuttavat kehon vastustuskykyyn ja terveyteen. Jopa 60-80 % vastustuskyvystä syntyy suolistossa ja suoliston vaikutuksesta. Tästä syystä suolistolla onkin tärkeä osa elimistön terveenä pysymisessä ja sairauksien ehkäisyssä. Suoliston seinämissä sijaitsevat vastustuskykyyn vaikuttavat kudokset ovat suurin ja monimutkaisin vastustuskyvyn keskittymä ihmiskehossa.

Suoliston pieneliöt pitävät huolta kehosta ja vaikuttavat suoraan siihen, miten hyvin vastustuskyky toimii. Suolistossa keho tuottaa tauteja, viruksia ja bakteereja tappavia vasta-aineita, jotka tunkeutuvat kehoon limakalvoilta tai ihon kautta.

Tämän lisäksi suolistoa kutsutaan elimistön toisiksi aivoiksi, sillä suolisto vaikuttaa suoraan aivojen toimintaan ja suolisto on vastuussa jopa 90 prosentista kehon välittäjäaineiden muodostumisesta, jotka vaikuttavat suoraan mielialaan ja kognitiiviseen kyvykkyyteen. Kun ihminen kärsii suoliston ongelmista, kärsivät he yleensä muista liitännäisongelmista, kuten:

  • Nivelreuma
  • Hashimoton tyreoidiitti
  • Diabetes
  • Krooninen väsymys
  • Fibromyalgia
  • Ahdistus
  • Masennus
  • Ihottuma ja muut iho-ongelmat

On erittäin tärkeää pitää suolistosta hyvää huolta, sillä samalla vaikutat koko elimistön toimintaan.

Naturopaatti Amy Myers, joka on erikoistunut vaihtoehtoiseen lääketieteeseen, on luonut suolistoa parantavan ohjelman nimeltään 4 R.

4 R -ohjelma

 

Some figure

Korjaa vauriot (Repair)

Ensimmäinen askel kohti tervettä ja hyvin toimivaa suolistoa on poistaa ruokavaliosta kaikki haitalliset ruoka-aineet, jotka aiheuttavat ärsytystä ja tulehdusta. Aivan aluksi sinun tuleekin tarkastella syömiäsi ruokia ja poistaa vahinkoa aiheuttavat aineet, kuten alkoholi, kofeiini, huumeet ja lääkkeet.

Seuraavaksi poistetaan tulehdusta aiheuttavat ainekset. Usein suolisto reagoi voimakkaasti seuraaviin aineksiin, joten ne kannattaa poistaa:

  • Gluteeni
  • Maitotuotteet
  • Maissi
  • Soija
  • Kananmuna
  • Sokeri

Jos mahdollista, varaa aika allergiatesteihin, joissa voidaan tutkia, onko sinulla esimerkiksi laktoosi-intoleranssi tai muita ruoka-allergioita, jotka vaikuttavat suoliston toimintaan. Näin voit vältellä ärsyttäviä ruoka-aineita.

Tulehdukset suolessa voivat aiheutua loiseläimistä, bakteereista tai hiivasta. Ulostenäytteestä näkee hyvien bakteerien määrän ja siitä voidaan tutkia myös mahdolliset tulehdukset.

Poistaaksesi tulehduksen voit käyttää suolistolle sopivia yrttejä, loiseläimiä tappavia lääkkeitä ja antibiootteja, mikäli kyseessä on vakava tulehdus. On kuitenkin syytä muistaa, että antibioottikuuri on suolistolle erityisen rankka kokemus ja se vähentää huomattavasti hyvien bakteerien määrää suolessa. Antibioottikuurin aikana ja jälkeen on tärkeää nauttia maitohappobakteereja. Vältä peräkkäisiä ja toistuvia antibioottikuureja.

Korvaa (Replace)

 

Some figure

Keho kaipaa käyttöönsä tiettyjä aineita hyvän ruuansulatuksen takaamiseksi ja ravintoaineiden kunnollisen imeytymisen vuoksi. Huumausaineiden käyttö, huono ruokavalio, sairaudet ja ikääntyminen voivat heikentää suoliston normaalia toimintaa. Lisäämällä tiettyjä aineksia ruokavalioosi pidät suolesta huolta ja ehkäiset haitallisia vaikutuksia. Erityisen tärkeitä ruuansulatuksen kannalta ovat:

  • Ruuansulatusta edistävät entsyymit
  • Hapot
  • Sappineste

Palauta suoliston bakteerikanta (Re-inoculate)

Suolistossa elää tuhansia eri bakteereja, joilla kaikilla on oma tärkeä osansa suoliston terveellisessä toiminnassa. Jos suolistossa on bakteerikato, voi se johtaa ruuansulatusvaivoihin ja pidempiaikaisiin ongelmiin. Lisää siis maitohappobakteereita ruokavalioosi syömällä maustamatonta kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia ja muita hapatettuja maitotuotteita. Voit nauttia maitohappobakteerit myös kapselimuodossa. Muista lisätä myös kuidun nauttimista, syö ruis- ja täysjyvätuotteita.

Korjaa (Repair)

 

Some figure

Viimeinen vaihe 4 R-ohjelmassa keskittyy suoliston korjaamiseen terveellisellä ruokavaliolla. Nauttimalla monipuolista, terveellistä ravintoa pidät huolta suolistosta ja saat tarpeeksi kaikkia tärkeitä ravintoaineita, vitamiineja ja mineraaleja.

Korjataksesi suoliston vaurioita, voit nauttia ravintolisänä L-glutamiinia, joka on tärkeä aminohappo. L-glutamiini auttaa uudistamaan ja korjaamaan suoliston seinämiä. Lisäksi on tärkeää syödä sellaisia ruokia, joista saat sinkkiä (siemenet), Omega-3 -rasvahappoa (rasvainen kala), A-, C- ja E-vitamiinia (hedelmät ja kasvikset), ja voit syödä myös aloe veraa ja jalavaa ravintolisinä.

Vältä epäterveellisiä ja huonosti sulavia ruokia, kuten punaista lihaa, rasvaa ja prosessoituja ruokia. Älä ärsytä suolistoa nauttimalla suuria määriä alkoholia tai kofeiinia, vaihda esimerkiksi kahvi teehen.

4 R -ohjelman tarkoitus on korjata ja parantaa suolisto, niin että se toimii normaalisti ja ehkäisee ja hoitaa sairauksia. Jos olet kiinnostunut elimistösi toiminnan kohentamisesta, on tärkeää keskittyä ensimmäiseksi suolistoon, sillä hyvinvoiva suolisto vaikuttaa kaikkialla kehossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Icaza-Chávez, M. E. (2013). Microbiota intestinal en la salud y la enfermedad. Revista de Gastroenterología de México78(4), 240-248.
  • Alarcón, P., González, M., & Castro, É. (2016). Rol de la microbiota gastrointestinal en la regulación de la respuesta inmune. Revista médica de Chile144(7), 910-916.
  • Eguílaz, M. G., Trapero, J. L. R., Martínez, L. P., & Blanco, J. R. (2019). El eje microbiota-intestino-cerebro y sus grandes proyecciones. Revista de neurología68(3), 111-117.
  • Aceves, M., de Jesús, R., Izeta Gutiérrez, A. C., Torres Alarcón, G., Izeta, M., & Margarita, A. C. (2018). La microbiota y el microbioma intestinal humano.(Entre las llaves del reino y una nueva caja de Pandora). Revista de Sanidad Militar71(5), 443-448.
  • De, P. L. a, & De, S. (1997). Magnitud del problema. European Journal of Cancer.
  • Carlos, M. E., Ezequiel, M. O., Federico, B., Fernando, M. L., & José, M. F. (2010). Tratamiento quirúrgico de la obesidad mórbida. Prensa Medica Argentina. https://doi.org/10.1016/S0304-4858(05)74488-7
  • Osorio Arce, M., & Segura Correa, J. (2013). Digestión Anaerobia. Livestock Research for Rural Development. https://doi.org/10.1097/CIN.0000000000000364
  • Ferrer, Y., & Pérez, H. (2010). Los microorganismos en la digestion anaerobia y la produccion de biogas. Consideraciones en la eleccion del inóculo para el mejoramiento de la calidad y el rendimiento. ICIDCA.
  • Bonet, A., & Grau, T.. (2007). La glutamina, un aminoácido casi indispensable en el enfermo crítico. Medicina Intensiva31(7), 402-406.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.