Logo image
Logo image

Hidradenitis suppurativa: onko ruokavaliosta apua?

5 minuuttia
Mikäli sinulla on hidradenitis suppurativa, sinun on noudatettava erityistä ruokavaliota. Tässä on joitakin ehdotuksia, mitä voit ottaa osaksi ruokavaliota sairauden parantamiseksi tai helpottamiseksi.
Hidradenitis suppurativa: onko ruokavaliosta apua?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Terveellinen sekä tasapainoinen ruokavalio on paras liittolainen monien sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Hidradenitis suppurativa ei ole tässä mielessä mikään poikkeus.

Argentiinan dermatologian seuran mukaan tämän ihosairauden hoito perustuu terapeuttiseen oppaaseen, jossa potilaan ruokavalio on osa yleisiä ei-farmakologisia toimenpiteitä.

Tutkimukset eivät tarjoa paljon todisteita tämän hoitomuodon tehosta. Joidenkin maitotuotteiden, puhdistettujen elintarvikkeiden, sokerien ja hiivojen jättäminen pois voi kuitenkin lievittää oireita.

Tietyt lisäravinteet, kuten D-vitamiini, sinkki ja kurkuma, voivat olla myös hyödyllisiä sairauden hoidossa. Katsotaan siis tarkemmin, kuinka ruokavalion muuttamisesta on apua hidradenitis suppurativan hoidossa.

Mikä on hidradenitis suppurativa?

Hidradenitis suppurativa tai hidradeniitti (HS) on krooninen, toistuva, autoinflammatorinen ihosairaus, joka vaikuttaa negatiivisesti henkilön elämänlaatuun. Karvatuppi tukkeutuu ja muodostaa kuoppia, jotka tulehtuvat ja repeytyvät.

Se tunnetaan myös taiveaknena, sillä oireet ovat yleisiä erityisesti alueilla joihin kohdistuu paljon hankausta, kuten kainaloissa ja nivusissa.

Sitä esiintyy maailmanlaajuisesti 0,05–4 prosentilla väestöstä, ja 20–40-vuotiaat naiset kärsivät siitä eniten. Asiantuntijat eivät ole varmoja sairauden puhkeamisen syistä. Genetiikka, liikalihavuus, ihon hankaus ja tupakointi ovat kuitenkin riskitekijöitä.

Kuinka ruokavalio voi auttaa hidradenitis suppurativan hoidossa?

Tohtori Lawrence Gibson sanoo, että se mitä syöt voi vaikuttaa hidradenitis suppurativaan. Ravitseva, tasapainoinen ruokavalio voit hallita ylipainoa ja liikalihavuutta, jotka ovat molemmat riskitekijöitä.

Ei ole riittävästi todisteita siitä, että jokin erityinen ruokavalio parantaisi hidradenitis suppurativaa. Potilaat ja lääkärit tietävät kuitenkin ravitsemushoidon merkityksen tämänkaltaisten patologian hallinnassa. Tässä tarkastelemme joitain suosituksia.

Jätä pois maitotuotteet

Some figure
Maitotuotteiden poistaminen ruokavaliosta voi olla tehokas toimenpide taudin oireiden lievittämisessä.

Journal of the American Academic of Dermatology -lehdessä tutkijat korostavat, että yleensä maitotuotteet voivat vaikuttaa akneen ja hidradenitis suppurativaan. Soveltamalla maidotonta ruokavaliota 47 kyseistä tautia sairastavalle potilaalle, 83 % tapauksista parani. Jäljellä olevista 17 prosentista yhdenkään tila ei huonontunut.

Maitotuotteet sisältävät kaseiinia, heraa ja androgeeneinä tunnettuja hormoneja, jotka tukkivat karvatupen. Tutkijat päättelivät, että maidoton ruokavalio voi vähentää uusia vaurioita ja vähentää hidradenitis suppurativan oireita.

Siksi suosituksiin sisältyy maidon, tuorejuustojen, ricottan, raejuuston, kypsytetyn juuston, maitojäätelön ja jogurtin pois jättäminen ruokavaliosta. Sinun tulee myös välttää muun muassa kerman, piimän ja voin käyttöä.

Matalan glykeemisen kuormituksen ruokavalio

Asiantuntijaryhmä ilmoitti, että yksinkertaisia ​​hiilihydraatteja sisältävät elintarvikkeet, kuten virvoitusjuomat, makeiset ja jäätelö, lisäävät verensokeria ja näin ollen insuliinin eritystä. Tämä johtaa androgeenien lisääntymiseen ja hidradenitis suppurativan oireiden lisääntymiseen.

Ruokavalion glykeemisen kuormituksen vähentämiseksi sinun on poistettava ruokavaliosta useita tuotteita. Näitä ovat sokerit, jälkiruoat, sokerijuomat, makeiset, siirapit, maissisiirapit, suklaapatukat ja aamiaismurot. Samoin sinun pitäisi lisätä kuidun saantia nauttimalla vihanneksia, palkokasveja ja hedelmiä.

Vehnätön ja hiivaton ruokavalio

Asiantuntijat ovat yhdistäneet vehnän ja hiivan HS-oireiden lisääntymiseen. Oluen, viinin ja CO2-kaasujen valmistuksessa käytetään saccharomyces-hiivaa. Useat tutkijat havaitsivat, että tämä hiiva aiheuttaa reaktion ihmisen immuunijärjestelmässä ja aiheuttaa ongelmia.

Pieni 12 potilaan tutkimus, jossa kaikki tutkimukseen osallistuneet kärsivät hidradenitis suppurativasta, aloittivat vuoden kestävän hiivattoman ruokavalion. Tutkimuksen päätyttyä pystyttiin selkeästi osoittamaan, että ihovauriot hävisivät. Lisäksi heidän elämänlaatunsa parani. Kun potilaat nauttivat vehnää tai olutta sisältäviä elintarvikkeita uudelleen, heidän oireensa palasivat.

Valitettavasti otoksen koko ja kontrolliryhmän puuttuminen eivät salli tulosten yleistämistä. Ei ole myöskään selvää, esiintyykö hiivaongelmia vain potilailla, joilla on vehnäintoleranssi.

Samoin suosituksiin sisältyy fermentoitujen alkoholijuomien, kuten oluen ja viinin, poistaminen ruokavaliosta. Myös leipä, kakut, pizza, soijakastikkeet, kuivat keitot ja kaikki vehnää sekä hiivaa sisältävät elintarvikkeet, täytyy poistaa ruokavaliosta.

Välimeren ruokavalio

Nutrients -lehti ilmoittaa tutkimuksen tulokset 41:llä HS-potilaalla, jotka kuluttivat vain vähän Välimeren ruokavalioon tyypillisiä ruokia. Samaan aikaan toinen ryhmä potilaita, jotka kuluttivat tähän ruokavalioon kuuluvia aineksia, eivät kärsineet sairauden oireista.

Välimeren ruokavalio sisältää vihanneksia, tuoreita hedelmiä, täysjyvätuotteita, papuja, ekstra-neitsytoliiviöljyä, kalaa ja äyriäisiä. Samaan aikaan tämä ruokavalio vähentää jalostettujen elintarvikkeiden kulutusta. Välimeren ruokavaliolla on alhainen glykeeminen kuormitus ja korkea kuitupitoisuus.

Vähäkalorinen ruokavalio

Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että monet potilaat, joilla on hidradenitis suppurativa, ovat liikalihavia ja kehon massaindeksin sekä taudin vakavuuden välillä on suora yhteys. Tohtori Boerin julkaisun mukaan laihtumista edistävä vähäkalorinen ruokavalio vähentävät häiriön esiintymistä.

Bariatrisen tutkimuksen kohteena olevista liikalihavista potilaista tehdyssä retrospektiivisessä tutkimuksessa havaittiin, että ne henkilöt jotka onnistuivat laskemaan painoaan 15 %, vähensivät HS:n oireiden vakavuutta.

Toisaalta vähäkaloriset ruokavaliot sisältävät runsaasti kuitupitoisia ruokia, joten ne ylläpitävät kylläisyyden tunnetta. Tuotteet, joilla on korkea glykeeminen kuormitus, kuten sokerit ja puhdistetut sokerit, suljetaan myös pois tästä ruokavaliosta.

Vegaaninen ruokavalio

Useat tutkimukset yhdistävät ruoansulatuskanavan hyvän toiminnan ihon terveyteen. Tämä liittyy suolistossa kasvaviin mikro-organismeihin (suolen mikrobiota). Ihmiset, joilla on enemmän mikro-organismeja, syövät yleensä enemmän vihanneksia ja hedelmiä.

Pohjois-Amerikan Guidelinesin julkaisemien HS:n kliinisen hoidon ohjeiden mukaan potilaat, joilla on hidradenitis suppurativa ja vähäinen vihannesten saanti, suoliston mikrobiota on pienempi. Kontrolliryhmä, joka nautti vihanneksia runsaasti, erottui suuremmalla monimuotoisuudella.

Toisaalta näyttää siltä, ​​että solanaceae-perheeseen kuuluvien vihannesten poissulkeminen ruokavaliosta voisi lieventää oireita, kuten tapahtuu joissakin autoimmuunisairauksissa. Näitä ovat mm. peruna, munakoiso, tomaatti, paprika. Tiedon tueksi ei kuitenkaan ole tutkimuksia.

Mitkä lisäravinteet voivat auttaa tukemaan hidradenitis suppurativa -ruokavaliota?

Vaikka lisäravinteiden käytöstä hidradenitis suppurativan hoidossa ei ole juurikaan edistytty kliinisissä tutkimuksissa, jotkut asiantuntijat suosittelevat niitä kuitenkin adjuvanttina.

Sinkki

Brocard ja Dréno havaitsivat, että sinkkiglukonaatti annoksella 90 milligrammaa päivässä toimi palauttamaan synnynnäisen immuniteetin 22 potilaalla, joilla oli pitkälle edennyt HS. Muut ammattilaiset suosittelevat 30-60 milligrammaa päivässä aknen aiheuttaman ihon tulehduksen parantamiseksi.

D-vitamiini

Some figure
Mikäli kärsit ihosairauksista, sinun tulisi välttää auringossa oleilua D-vitamiinin vuoksi, ja saada D-vitamiini ravintolisien kautta.

D-vitamiinilla on myös tärkeä rooli tulehduksen vähentämisessä, ja asiantuntijat ovat keskustelleet sen käytöstä tähän sairauteen. Itse asiassa ryhmä tutkijoita havaitsi, että 63 prosentilla potilaista, joilla oli HS ja lisäksi D-vitamiinipuutos, tilassa tapahtui parannus lisäravinteiden ottamisen aloittamisen jälkeen.

Tutkijat suosittelevat D-vitamiinin saamista ruokavaliosta tai lisäravinteina. Auringonottoa tulisi välttää, koska se voi pahentaa taudin kliinistä kuvaa.

Kurkuma

Jotkut tutkimukset viittaavat kurkuman ominaisuuksiin antioksidanttina, anti-inflammatorisena ja immuunijärjestelmän säätelijänä. Sen aktiivinen yhdiste, kurkumiini, moduloi tulehdusta tuottavia yhdisteitä, jotka tunnetaan sytokiinina.

Siksi kurkuma voi parantaa hidradenitis suppurativan aiheuttamaa ihotulehdusta. Vaikka annostuksesta ja formulaatiosta ei ole olemassa tarkkoja johtopäätöksiä, asiantuntijat tunnustavat sen positiivisen vaikutuksen.

Hidradenitis suppurativan hoitoon ei ole vain yhtä ruokavaliota

Yhteenvetona voidaan todeta, että jos sinulla on hydradenitis suppurativa ja aiot muuttaa ruokavaliotasi, on parasta ottaa välittömästi yhteyttä ihotautilääkäriin. Ammattilainen voi neuvoa sinua valitsemaan sellaisen ruokavalion, joka sopii parhaiten sinun sairaudenkuvaasi.

On myös hyvä neuvotella ravitsemusterapeutin kanssa ravintoarvoista ja sopivien elintarvikkeiden valitsemiseksi ruoka-intoleranssin yhteydessä. Samalla ammattilaisen tulisi harkita erityisiä valmistemuotoja kuidun ja sinkin lisäämiseksi ruokavalioon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Danby FW. Diet in the prevention of hidradenitis suppurativa (acne inversa). J Am Acad Dermatol. 2015 Nov;73(5 Suppl 1):S52-4.
  • Barrea L, Fabbrocini G, Annunziata G, Muscogiuri G, Donnarumma M, Marasca C, Colao A, Savastano S. Role of Nutrition and Adherence to the Mediterranean Diet in the Multidisciplinary Approach of Hidradenitis Suppurativa: Evaluation of Nutritional Status and Its Association with Severity of Disease. Nutrients. 2018 Dec 28;11(1):57.
  • Choi F, Lehmer L, Ekelem C, Mesinkovska NA. Dietary and metabolic factors in the pathogenesis of hidradenitis suppurativa: a systematic review. Int J Dermatol. 2020 Feb;59(2):143-153.
  • Danby FW, Margesson LJ. Hidradenitis suppurativa. Dermatol Clin. 2010 Oct;28(4):779-93.
  • Rinaldi M, Perricone R, Blank M, Perricone C, Shoenfeld Y. Anti-Saccharomyces cerevisiae autoantibodies in autoimmune diseases: from bread baking to autoimmunity. Clin Rev Allergy Immunol. 2013 Oct;45(2):152-61.
  • Kim Y, Chen J, Wirth MD, Shivappa N, Hebert JR. Lower Dietary Inflammatory Index Scores Are Associated with Lower Glycemic Index Scores among College Students. Nutrients. 2018;10(2):182.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.