Logo image
Logo image

Herkullinen hernekeitto pekonilla

2 minuuttia
Herkullinen hernekeitto pekonilla
Anna Vilarrasa

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Anna Vilarrasa

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kokeile tämän herkullisen ja täyteläisen keiton valmistamista vaikkapa illalliseksi perheen tai ystävien kesken – hernekeitto pekonilla on loistava makuelämys milloin vain!

Lue tämäkin: Opi valmistamaan kevyt kurpitsakeitto

Herneiden hyödyt terveydelle

Herneet ovat palkokasveja, kuten soija ja linssitkin. Palkokasvit ovat erittäin hyviä kasviproteiinien ja monimutkaisten hiilihydraattien lähteitä, joten niitä kannattaa ehdottomasti sisällyttää ruokavalioon.

Lisäksi herneissä on runsaasti kuitua, ja ne säätelevät niin kutsuttua huonoa kolesterolia. 150 g herneitä sisältää jopa 2/3 päivittäisestä suositellusta C- ja K-vitamiinimäärästä.

Palkokasvit ovat todella täyttäviä, ja ne auttavat pitämään verensokeritasot kunnossa, mikä tarkoittaa sitä, että ne sopivat loistavasti esimerkiksi diabeetikoille, aineenvaihduntahäiriöiden kanssa kamppaileville sekä yleisesti ottaen kaikille niille, jotka pyrkivät pudottamaan painoa.

Muutama fakta pekonista

Pekoniin liittyen on syytä varoittaa, että vaikka se olisikin hyvälaatuista, se on joka tapauksessa teollisesti käsiteltyä lihaa, ja siksi sitä ei tulisi syödä paljoa eikä missään nimessä päivittäin. Kohtuudella, silloin tällöin voit kyllä nauttia pekonistakin!

Näin valmistetaan hernekeitto pekonilla

Some figure

Lue aiheesta lisää: Herkullinen soseutettu linssikeitto

Ainekset

 • 480 g herneitä (pakasteherneet käyvät)
 • 1 purjo
 • 1 suuri sipuli
 • 120 ml kermaa
 • 2 rkl oliiviöljyä
 • 1 tl suolaa
 • 1 hyppysellinen jauhettua mustapippuria
 • 8 pekonisuikaletta
 • 500 ml vettä

Valmistus

 1. Viipaloi pekonisuikaleet ja laita ne paistinpannulle alhaiselle lämmölle. Niistä tulee rapeampia ja hiukan pienempiä, kun ne paistuvat pannulla.
 2. Kun pekonit ovat riittävän rapeita, ota ne pannulta ja valuta liika rasva pois. Älä laita lämpöä pois.
 3. Paloittele purjo ja sipuli ja paista niitä samalla pannulla jossa paistoit pekonin, jotta saat ne ruskistumaan pekonin omassa rasvassa.
 4. Lisää vesi, suola ja pippuri erilliseen kattilaan. Laita tämä sitten alhaiselle lämmölle ja kaada sekaan herneet.
 5. Anna ainesten kypsyä noin 15 minuutin ajan tai kunnes herneet ovat pehmeitä.
 6. Anna herneiden viilentyä hiukan ja soseuta ne sitten tehosekoittimessa. Voit käyttää kaiken veden tai jos pidät paksummasta keitosta, lisää vettä tehosekoittimeen vähitellen niin näet kuinka paksua se on.
 7. Kun koostumus on mielestäsi mukava, laita hernesose ja kerma kattilaan ja lämmitä alhaisella lämmöllä koko ajan sekoittaen.
 8. Kun keitto on taas kuumaa, annostele sitä kulhoihin ja laita vielä pekonipaloja jokaisen annoksen päälle.

Oletko jo kokeillut hernekeittoa pekonilla höystettynä? Tämä ruoka on helppo ja makoisa, ja se sopii sekä arkeen että juhlavampiin tilaisuuksiin – joko alku- tai pääruokana!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bouchenak M, Lamri-Senhadji M. Nutritional quality of legumes, and their role in cardiometabolic risk prevention: a review. J Med Food. 2013 Mar;16(3):185-98.
 • Delgado C, Olías R, Jiménez J, Clemente A. Aspectos de las legumbres nutricionales y beneficiosos para la salud humana. Arbor. 2016;192(779):a313.
 • Robles C. Las legumbres y su efecto hipocolesterolémico. llegums secs botànica i salut. Universidad de Barcelona. 2013.
 • Dahl WJ, Foster LM, Tyler RT. Review of the health benefits of peas (Pisum sativum L.). Br J Nutr. 2012 Aug;108 Suppl 1:S3-10.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.