Herkkusienten syöminen hyödyttää terveyttä

Herkkusienten syöminen on terveydelle hyödyllistä siksi, että niissä on paljon kivennäisaineita kuten sinkkiä, seleeniä, fosforia ja kaliumia.
Herkkusienten syöminen hyödyttää terveyttä
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Herkkusienet ovat hyvin ravinteikasta ruokaa, jota kannattaisi syödä useamminkin. Lihaa välttelevät ihmiset käyttävät usein herkkusieniä aterioidensa rikastamisessa ja nauttiakseen ruoasta, jonka suutuntuma muistuttaa kanaa. Kuinka herkkusienten syöminen hyödyttää terveyttä?

Herkkusieniä lisätään usein esimerkiksi risottoihin ja munakkaisiin. Niitä voidaan syödä monella muullakin tavalla ja yhdistää useisiin erityyppisiin ruoka-aineisiin. Itse asiassa niihin sopivat erinomaisesti kaikenlaiset mausteet, ja niitä voidaan syödä joko kuumana tai kylmänä reseptistä riippuen.

Kuinka herkkusienten syöminen hyödyttää terveyttä

Pidätkö herkkusienistä? Arvioisitko syöväsi niitä riittävän usein? Jos et ole varma, kuinka herkkusienten syöminen hyödyttää terveyttä, tutustu alta niiden ominaisuuksiin. Useiden tutkimusten mukaan sienet ovat poikkeuksellista ravintoa.

Kun herkkusienten syömisen hyödyt ovat selvillä, et enää epäröi sisällyttää niitä ruokavalioosi vähän useammin!

1. Ne ovat loistava antioksidanttien lähde

Herkkusienissä on monia välttämättömiä ravintoaineita, joista yksi on seleeni. Tällä hivenaineella on antioksidanttisia ominaisuuksia, jotka auttavat säilyttämään ihon kimmoisuuden, vahvistamaan immuunijärjestelmää ja kumoamaan elimistössä raskasmetallien myrkyllisyyttä. Raskasmetalleja esiintyy ympäristössä saastumisesta johtuen.

Yleisesti ottaen voidaan siis sanoa, että herkkusienten syöminen auttaa pitämään ihon terveenä, erityisesti mitä tulee ennenaikaisen ikääntymisen ehkäisemiseen.

2. Ne sisältävät kaliumia ja fosforia

Herkkusienissä on runsaasti myös kahta välttämätöntä mineraalia: kaliumia ja fosforia. Ensimmäinen auttaa elimistöä säätelemään hermoston ja lihasten toimintaa, ylläpitämään normaalia verenpainetta ja johtamaan sähköä (mikä on oleellista sydämen toiminnan ja lihasten supistumisen kannalta). Se osallistuu myös osmoottisen tasapainon ylläpitoon ja proteiinintuotantoon (aminohapoista).

Fosforia keho puolestaan tarvitsee tuottaakseen proteiinia solujen ja kudosten kasvua, ylläpitoa ja korjausta varten. Näin sillä on tehtävä luiden ja hampaiden muodostumisessa sekä hiusten ja ihon pitämisessä terveinä. Lisäksi fosfori vaikuttaa osaltaan munuaisten ja hermosignaalien toimintaan sekä lihasten supistumiseen.

Herkkusienet ovat terveellistä ravintoa

3. Herkkusienissä on runsaasti B-vitamiineja

Herkkusienissä on paljon B-vitamiineja. Näillä aineilla on oma tehtävänsä solujen aineenvaihdunnassa, jotta elimistö saa tarvitsemansa energian.

Herkkusienissä on paljon myös niasiinia (B3-vitamiinia), B6-vitamiinia (pyridoksiinia) ja kobalamiinia (B12-vitamiinia).

4. Ne auttavat pitämään kylläisenä

Herkkusienten syöminen hyödyttää terveyttä myös siten, että niistä saa runsaasti kuitua ja näin ne voivat auttaa hillitsemään nälkää. Hyvä konsti olla syömättä liikaa tai napostelematta aterioiden välillä, näkemättä nälkää, on lisätä pieni annos kuitupitoisia ruokia aterioihin.

Hyvä vaihtoehto tämän tekemiseksi ovat salaatit. Pyri yhdistämään herkkusienet vihreisiin vihanneksiin ja täysjyvään. Jo pieninä määrinä tämä auttaa ehkäisemään ahmimista.

Nauti herkkusienten syömisen hyödyistä

Kaiken kaikkiaan herkkusienten syöminen auttaa täydentämään tasapainoista ruokavaliota ja myös ehkäisemään napostelua aterioiden välillä. Ne ovat terveellisiä, helppoja valmistaa ja hyvin monipuolisia. Niitä voidaan syödä yhdessä lihan kanssa tai sen korvikkeena.

Syö herkkusieniä mahdollisimman paljon eri resepteissä ja nauti näiden luonnonantimien hyödyistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Wasser SP. Medicinal Mushrooms in Human Clinical Studies. Part I. Anticancer, Oncoimmunological, and Immunomodulatory Activities: A Review. Int J Med Mushrooms. 2017;19(4):279-317.
  • Fernández Falcón L, Figueras Savón A, Carnet García C, Valls Alvarez M, Rodríguez Carballo A. Niacina. Aspectos esenciales. Rev Inf Cient [Internet]. 2015 [citado 29 Ene 2021];, 90(2):[aprox. 13 p.].
  • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.