Haudukkeita anemiaan

Onko sinulla anemia etkä tiedä, kuinka hoitaisit sitä? Haudukkeet ja muutamat muut suositukset voivat auttaa rautatason nostamisessa.
Haudukkeita anemiaan

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Anemia on yleinen ongelma. Vaikka se voi johtua eri syistä, yleisin syy on raudan imeytymishäiriö. Tiesitkö, että on olemassa haudukkeita jotka tehoavat anemiaan?

Haudukkeilla on lukuisia hyötyjä. Ne auttavat esimerkiksi lievittämään vatsakipua tai parantamaan ruoansulatusta. Ne voivat myös auttaa rautaa imeytymään paremmin elimistöön. Tästä artikkelista löydät joitakin parhaita haudukkeita anemiaan.

Haudukkeita anemiaan

Tämän Chilen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan jotkut haudukkeet tehoavat toisia paremmin, koska ne sisältävät vähemmän tanniinihappoa (tämä estää raudan kunnollista imeytymistä). Asiantuntijat suosittelevat juomaan näitä haudukkeita aikaisintaan tunti aterian jälkeen, jotta ruoan rauta imeytyisi elimistöön hyvin. Yksi hauduke päivässä riittää.

Katsotaan nyt muutamia haudukkeita anemiaan.

1. Fenkolihauduke

Tämä ensimmäinen hauduke anemiaan valmistetaan fenkolista, tieteelliseltä nimeltään Foeniculum vulgare. Vaikka puhumme seuraavaksi sen käytöstä haudukkeena, voi sitä lisätä myös ruokiin.

Valmista hauduke seuraavalla tavalla:

  • Tarvitset 30 grammaa fenkolin lehtiä.
  • Lisää yksi litra vettä.
  • Valmista hauduke normaaliin tapaan.
Fenkolista voi valmistaa haudukkeita anemiaan

Fenkolin mukuloita voi käyttää erilaisissa ruoissa ja näin nauttia ravitsevista rautapitoisista aterioista.

2. Minttuhauduke

Minttu on laajalti käytetty kasvi, jota löytyy useimpien ihmisten keittiöstä. Se sopii täydellisesti nopeuttamaan ruoansulatusta ja vähentämään raskasta oloa isojen aterioiden jälkeen. Se auttaa myös anemian hoidossa.

Yksi mintun ominaisuuksista on sen runsas rautapitoisuus. Tästä syystä sitä kannattaakin nauttia (aikaisintaan tunti) aterian jälkeen. Voit juoda minttuhauduketta ainakin kaksi kertaa päivässä, mieluiten ostamalla mintunlehtiä ja valmistamalla niistä itse haudukkeen.

3. Kanelihauduke

Yksi anemian hoitoon sopivista haudukkeista on kanelihauduke (Cinnamomum verum). Tästä yleisesti käytetystä mausteesta voi valmistaa haudukkeen seuraavalla tavalla:

  • Tarvitset kaksi kanelitankoa ja kupillisen vettä.
  • Kiehauta vesi.
  • Kun vesi alkaa kiehua, lisää joukkoon kanelitangot.
  • Anna kiehua muutaman minuutin ajan ja ota lämpö pois päältä. Juo neste, kun se on jäähtynyt.

4. Rosmariinihauduke

Rosmariini (Rosmarinus officinalis) on myös hyvin rautapitoinen kasvi. Lisäksi sillä on sellaisia ominaisuuksia, joiden vuoksi se on erinomainen apu ilmavaivoihin ja vatsavaivoihin.

Rosmariinista voi valmistaa haudukkeita anemiaan

Rosmariinihauduke ei ainoastaan auta poistamaan ilmavaivoja, vaan siinä on myös runsaasti rautaa.

Kannattaa ostaa valmiiden teepussien sijaan mieluiten rosmariininlehtiä, sillä tällä tavalla valmistettu hauduke on paljon luonnollisempi ja tehokkaampi. Valmista sitten hauduke normaaliin tapaan.

Vinkkejä anemiaan

Näiden haudukkeiden juomisen lisäksi ruokavalioon kannattaa lisätä rautapitoisia ruokia. Asiantuntijoiden mukaan joitakin rautapitoisia ruokia ovat:

  • Liha, siipikarja ja kala
  • Täysjyvä ja palkokasvit
  • Juuret ja mukulat

Lisäksi lasillinen valkoviiniä aterian yhteydessä voi tehostaa viljojen ja muiden kasviperäisten ruokien sisältämän raudan imeytymistä elimistöön. Suositeltua yhtä lasillista ei kuitenkaan tule ylittää.

Nyt kun tiedät hyviä haudukkeita anemiaan, on tärkeää muistaa, että niitä ei tulisi juoda heti aterian perään (aikaisintaan tunti ennen), jotta ne eivät estä raudan kunnollista imeytymistä ruoasta.

Käy lukemassa myös tämä artikkeli: Syö näitä ruokia rautatasosi nostamiseksi

On myös ensiarvoisen tärkeää sisällyttää ruokavalioon rautapitoisia ruokia, kuten yllä mainittuja, ja noudattaa lääkärin suosituksia. Rautatason nostamiseksi saatat tarvita myös lisäravinteita.

Oletko kokeillut näitä haudukkeita anemiaan? Oliko niistä apua?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fernández-Palacios, Lorena, Ros-Berruezo, Gaspar, Barrientos-Augustinus, Elsa, Jirón-de-Caballero, Elizabeth, & Frontela-Saseta, Carmen. (2017). Aporte de hierro y zinc bioaccesible a la dieta de niños hondureños menores de 24 meses. Nutrición Hospitalaria34(2), 290-300. https://dx.doi.org/10.20960/nh.1161
  • Gallegos-Zurita, M. (2016, October). Las plantas medicinales: principal alternativa para el cuidado de la salud, en la población rural de Babahoyo, Ecuador. In Anales de la Facultad de Medicina (Vol. 77, No. 4, pp. 327-332). UNMSM. Facultad de Medicina.
  • Madaleno, I. M., & Montero, M. C. (2012). El cultivo urbano de plantas medicinales, su comercialización y usos eitoterapeuticos en la ciudad de Río Cuarto, provincia de Córdoba, Argentina. Cuadernos Geográficos, (50), 63-85.
  • Mercado-Mercado, Gilberto, Rosa Carrillo, Laura de la, Wall-Medrano, Abraham, López Díaz, José Alberto, & Álvarez-Parrilla, Emilio. (2013). Compuestos polifenólicos y capacidad antioxidante de especias típicas consumidas en México. Nutrición Hospitalaria28(1), 36-46. https://dx.doi.org/10.3305/nh.2013.28.1.6298

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.