Logo image
Logo image

Hammaskudoksen korjaaminen täyteaineella

7 minuuttia
Reikien paikkaamiseksi on tavallista, että hammaslääkäri suorittaa reiän täytön. Tutustu eri täyteaineisiin ja siihen, miten hampaiden paikkaaminen suoritetaan.
Hammaskudoksen korjaaminen täyteaineella
Viimeisin päivitys: 28 joulukuuta, 2022

Hammaskudoksen korjaaminen täyteaineella on yksi yleisimmistä hammaslääkärin suorittamista toimenpiteistä. Se on toimenpide, joka suoritetaan hampaiden kovan kudoksen menetyksen palauttamiseksi, kun kudos on tuhoutunut reikiintymisen tai muiden olosuhteiden vuoksi.

Reikien esiintyminen hammaskudoksessa aiheuttaa esteettisiä ja toiminnallisia ongelmia suussa. Lisäksi nämä vaikeasti puhdistettavat vauriot edistävät bakteerien kertymistä, jotka jatkuvat hampaiden tuhoutuessa.

Hampaiden kovan kudoksen katoamisen estämiseksi, tautien eliminoimiseksi ja hampaiden anatomian, toiminnan  sekä ulkonäön palauttamiseksi on välttämätöntä täyttää mahdolliset hammaskudokseen syntyneet reiät. Tässä artikkelissa kerromme sinulle, mikä tämä menettely on, milloin se suoritetaan ja mitä materiaaleja siinä käytetään.

Mitä hammaskudoksen korjaaminen täyteaineella tarkoittaa?

Hammaskudokseen syntyneiden reikien täyttäminen tunnetaan yksinkertaisesti “reikien paikkaamisena”. Se on hoito, jota käytetään hampaisiin, kun niissä on reikiä tai muita sairauksia, jotka aiheuttavat kovan hammaskudoksen menetystä.

Reikiintymisen myötä kovaan hammaskudokseen syntyy reikä. Tässä toimenpiteessä ontelo täytetään tietyllä materiaalilla, joka eheyttää vaurioituneen hampaan pinnan. Kuitenkin ennen tätä hammas puhdistetaan perusteellisesti ja vaurioituneet alueet poistetaan.

Hampaiden paikkaamisen tavoitteena on palauttaa hampaan anatomia. Siten se voi palauttaa muotonsa, ulkonäkönsä ja jopa tietyt menetetyt toiminnot. Tulemme kertomaan myöhemmin erilaisista täytemateriaaleista, joita käytetään eri tilanteissa. Hammaslääkäri valitsee kussakin tapaukselle sopivimman.

Hampaiden paikkaaminen on melko yksinkertainen ja nopea toimenpide. Yleensä se kestää enintään 20-30 minuuttia.

Some figure
Hammastäytteitä käytetään korjaamaan hammaskudokseen syntyneitä reikiä.

Lue myös: Luonnollisia keinoja ehkäistä hampaiden reikiintyminen

Milloin hampaiden paikkaaminen on tarpeen?

Yleisin syy on reikä hampaan pinnassa. Tämä on yleinen ongelma maailmanlaajuisesti ja kaikissa ikäryhmissä.

Se johtuu siitä, että suun bakteerit metaboloivat ruokavaliossa olevia hiilihydraatteja ja tuottavat happoja, jotka puolestaan kuluttavat hampaan pintaa. Tämä johtaa hampaiden kovien kudosten demineralisaatioon ja tuhoutumiseen.

Pysyvien hampaiden reikiintyminen on yleinen ongelma; on arvioitu, että noin 2 miljardia ihmistä kärsii siitä. Lisäksi noin 520 miljoonaa lasta kärsii maitohampaiden reikiintymisestä. (Maailman terveysjärjestö.)

Jos reikiä ei paikata ajoissa, ne syvenevät, mikä voi vaikuttaa hampaan käyttöön. Näissä tapauksissa pelkkä täyttö ei enää riitä, vaan tarvitaan endodontia.

On kuitenkin olemassa muita tilanteita, jotka vaativat täyteaineen käyttöä. Esimerkiksi seuraavat:

  • Hampaiden murtumat.
  • Vanhat täytteet ovat huonossa kunnossa. Niiden alla voi olla reikiä tai ne ovat voineet päästä liikkumaan, jolloin ne kannattaa vaihtaa.
  • Halkeama, hankauma tai hampaan kuluma, joka on korjattava.
  • Esteettiset muodon, värin tai sijainnin muutokset etu- tai takahampaissa. Täyte voi korjata nämä viat ja parantaa hampaiden ulkonäköä.

Erilaiset täyteaineet

Hammastäytteen valintaan vaikuttavat monet tekijät. Hammaslääkärin tulee tarkastella tilannetta monelta kannalta valitakseen potilaan tilanteeseen sopivan täyteaineen. Täyteaineen valintaan vaikuttavat esimerkiksi seuraavat tekijät:

  • Hampaan sijainti
  • Korjauksen tarpeen laajuus
  • Reiän sijainti
  • Käytettävät materiaalit
  • Potilaan mieltymykset
  • Hinta

Näistä näkökohdista riippuen ammattilainen valitsee kullekin potilaalle sopivimman menettelytavan. Hampaiden rakenteen palauttamiseen voidaan käyttää erilaisia ​​tekniikoita ja materiaaleja.

Hampaisiin syntyneiden vaurioiden korjaaminen täyteaineella voi olla vaurion koosta riippuen suoraa tai epäsuoraa.

  • Suora obturaatio: Tämä suoritetaan yksinkertaisissa vaurioissa, joissa hampaiden kuluminen on vähäistä ja suurin osa hampaan anatomiasta on säilynyt. Se suoritetaan yhdellä käynnillä hammaslääkärin vastaanotolla, jossa hammaslääkäri suorittaa koko hoidon.
  • Epäsuora obturaatio: Tämä on valittu menetelmä suurempien vaurioiden hoitoon, joissa hammaskudoksen menetys on suuri. Tässä tapauksessa tarvitaan useampi kuin yksi konsultaatio, koska jäljennökset otetaan ja osa restauroinnista tehdään hammaslaboratoriossa.

Täyteaineet voidaan myös jakaa eri tyyppeihin riippuen siitä, mitä materiaalia reiän täyttämiseen käytetään. Tässä ovat yleisimmin käytetyt tuotteet.

Komposiittihartsitäytteet tai “komposiitit”

Komposiittihartsit ovat yksi nykyään yleisimmin käytetyistä materiaaleista. Tällä tuotteella on hyvin samanlainen ulkonäkö kuin hampaalla. Lisäksi se on riittävän luja, kestävä ja se tarttuu hyvin hampaaseen.

Komposiitteja käytetään pääasiassa silloin, kun täyttö on tehtävä etusektoriin, näkyvämpiin etuhampaisiin. Tätä materiaalia on kuitenkin mahdollista käyttää myös poskihampaissa, koska se kestää hyvin puremista.

Hartsitäytteet kiinnittyvät kemiallisesti hampaan rakenteeseen ja antavat niille hyvän tuen. Lisäksi, kun hampaat ovat kuluneet, ylimääräistä kudosta ei tarvitse poistaa kiinnitystä varten, kuten amalgaamien tapauksessa.

Tätä materiaalia on erittäin helppo käsitellä ja hammaslääkärillä menee yleensä enintään 20 minuuttia toimenpiteen suorittamiseen. Se asetetaan pienin kerroksin, jotka kovetetaan erityisellä valolla, kunnes täyte on valmis.

Hartseja voidaan siis käyttää sekä suoraan että epäsuoraan korjaukseen. Lisäksi niitä ei käytetä vain reikien täyttämiseen, vaan ne ovat hyödyllisiä myös kuluneiden, lohkenneiden tai murtuneiden hampaiden korjaamiseen.

Hartsitäytteiden haittana on, että ne ovat vähemmän kestäviä kuin amalgaamitäytteet. Ne eivät myöskään ole yhtä vahvoja kuin amalgaami ja ne voivat värjäytyä sekä pigmentoitua ajan myötä. Niitä käytetään nykyään kuitenkin laajalti, ja tulokset ovat erittäin lupaavia.

Sementtitäytteet

Hammassementtejä käytetään laajalti hammaslääketieteessä. Usein näitä komposiitteja käytetään täyttämään reikiä ja ne toimivat väliaikaisina tai lopullisina täytteinä.

  • Väliaikainen täyttösementti: Näitä käytetään onteloiden tilapäiseen täyttämiseen. Siksi ne pysyvät hampaassa muutaman päivän tai kuukauden. Niille on ominaista nopea kovettuminen ja se, että ne on helppo poistaa, kun ne korvataan lopullisella.
  • Lopulliset sementit: Nämä ovat samanlaisia ​​kuin väliaikaiset täytteet, mutta paljon kestävämpiä. Lasiaisen ionomeerejä käytetään tiettyjen onteloiden täyttämiseen, erityisesti lasten tilapäisissä poskihampaissa.

Hopeiset amalgaamitäytteet

Amalgaamihammastäytte on kestävä ja vahva täyte. Se on myös varsin edullinen vaihtoehto. Tämä materiaali kestää hyvin pureskelua, minkä vuoksi sitä käytetään vain suun takaosassa.

Tumman värinsä vuoksi se ei ole materiaali, jota käytetään näkyvillä alueilla, kuten etuhampaissa. Lisäksi materiaali voi ajan myötä värjätä hampaiden pintoja.

Kuten edellä mainittiin, amalgaamien sijoittaminen vaatii enemmän hampaiden kulumista. Tästä syystä ja esteettisten etujen vuoksi se on tällä hetkellä korvattu hartsilla.

Amalgaami on hopean ja elohopean seos. Jälkimmäisen komponentin ominaisuudet ovat johtaneet sen käytön vähenemiseen hammaslääketieteessä.

Kulta

Kulta on ikivanha hampaiden täytemateriaali, joka on joissain tapauksissa edelleen käytössä. Sen kestävyys sekä lujuus ovat erittäin korkeat, mutta niin ovat myös sen kustannukset.

Hampaissa oleva kulta ei syövy ja se kestää pureskelua. Lisäksi jotkut potilaat pitävät kultaa esteettisesti miellyttävänä vaihtoehtona.

Tämän tyyppisen hammastäytteen valmistaminen vaatii useita käyntejä. Hampaiden kulumisen jälkeen on tarpeen ottaa muotti ja lähettää täyte valmistettaviksi hammaslaboratorioon.

Niiden aiheuttama yleinen ongelma on, että jos henkilöllä on amalgaamitäytteitä suussa, syntyy galvaaninen isku. Tämä on fysikaalinen ilmiö, jossa kaksi erilaista metallia ja sylki ovat vuorovaikutuksessa, mikä johtaa sähkövirtaan, joka aiheuttaa kipua.

Posliini

Posliini on erinomainen vaihtoehto hampaiden täyttöön. Tämäntyyppinen täyte tehdään hammaslaboratoriossa kunkin potilaan hampaiden mittojen perusteella. Saatu pala sementoidaan sitten veistettyyn hampaaseen.

Niiden etuna on, että ne ovat erittäin kestäviä, esteettisiä ja tahroja kestäviä. Niiden haittana on kuitenkin korkea hinta.

Hampaiden täytemateriaalien ominaisuudet

Olemme jo kertoneet sinulle tärkeimmistä hampaiden täyttämiseen käytetyistä materiaaleista. Jotta niitä voidaan käyttää hampaisiin syntyneiden vaurioiden korjaamiseen, niiden on täytettävä tietyt kriteerit:

  • Materiaalin tulee kestää kulutusta: Täytemateriaalin tulee kestää kitkaa ja hampaiden purentavoimaa, erityisesti tämä koskee poskihampaita. Jos näin ei ole, täyte voi kulua nopeasti.
  • Suun nesteiden vastustuskyky: Täytteen tulee kestää kosteutta, entsyymejä ja muita syljen komponentteja.
  • Alhainen lämmönjohtavuus: Hampaat altistuvat jatkuvasti kuumalle ja kylmälle ruoalle. Täytemateriaalien on kestettävä lämpömuutoksia, jotta ne eivät aiheuta ikenissä herkkyyttä.
  • Reikien tiivistäminen: Näin vältetään tilat, joiden läpi roskat ja bakteerit voivat suodattua.
  • Helppo käsitellä: Hammaslääkärin on kyettävä käsittelemään täytemateriaalia helposti. Tällä tavalla on mahdollista täyttää koko ontelo ja saada aikaan luonnollisia hampaita muistuttavia esteettisiä rekonstruktioita.

Mikäli täytemateriaali täyttää yllä mainitsemamme vaatimukset, sitä voidaan pitää hyvänä täyteaineena.

Some figure
Hammastäytteitä käytetään reikien korjaamiseen. Ne voidaan valmistaa eri materiaaleista.

Lue myös: Hammaskaries: mikä hampaiden reikiintymistä aiheuttaa?

Miten hampaiden täyttö suoritetaan?

Hampaiden täyttöä tehtäessä toimenpide vaihtelee sen mukaan, onko kyseessä suora tai epäsuora toimenpide.

Suora täyttö

Tämä toimenpide on yksi nopeimmin ja helpoimmin suoritettavia toimenpiteitä. Hammaslääkäri suorittaa koko toimenpiteen hammaslääkärin vastaanotolla yhdellä käynnillä.

  • Ensimmäiseksi hammaslääkäri puuduttaa käsiteltävän alueen paikallispuudutuksen avulla, jotta potilas ei tunne kipua. Sitten hammas ja reikä puhdistetaan hammasporaa käyttäen.
  • Kun alue on puhdas, reikä tiivistetään valitulla täytemateriaalilla. Joissakin tapauksissa on tarpeen sijoittaa liimajärjestelmiä, jotka kiinnittävät tuotteen hampaan pintaan.
  • Hartsitäytteet on kovetettava erityisellä valolla. Amalgaamitäytteitä sen sijaan painetaan hampaan pintaa vasten erikoisinstrumenteilla.
  • Kun täyttö on valmis, potilaan purenta on testattava ja ylimääräinen materiaali on hiottava pois. Lopuksi täyte kiillotetaan sileäksi ja kiiltäväksi.

Epäsuora täyttö

Epäsuorat täytteet vaativat vähintään kaksi hammaslääkärikäyntiä. Täyte valmistetaan hammaslaboratoriossa.

  • Ensimmäisellä käynnillä hammaslääkäri puuduttaa koko suun ja puhdistaa hampaan. Sitten hän ottaa muotin hampaista ja tallentaa hoidettavan hampaan muodon sekä sitä ympäröivät elementit.
  • Tämä jäljennös lähetetään proteesilaboratorioon, joka tekee täytteen valitulla materiaalilla. Ennen potilaan poistumista hampaaseen asetetaan väliaikainen täyte, joka suojaa hammasta, kunnes lopullinen restaurointi on valmis.
  • Toisella käynnillä väliaikainen täyte poistetaan ja laboratorion lähettämä täyte asetetaan paikalleen. Sen oikea säätö ja sovitus varmistetaan, ja se sementoituu pysyvästi hampaan sisään.

Hampaista huolehtiminen

Hammaskudoksen korjaaminen täyteaineella on yksinkertainen ja nopea toimenpide. Paras vaihtoehto on kuitenkin aina välttää tilanteita, jotka johtavat tämäntyyppisen hoidon tarpeeseen.

Tätä varten sinun tulee ylläpitää joitain yksinkertaisia ​​tapoja, jotka edistävät suun ja hampaiden terveyttä. Hampaiden harjaus vähintään kahdesti päivässä fluorihammastahnalla ja hammaslangan säännöllinen käyttö auttaa hallitsemaan suuhun kertyvää plakkia.

Myös ruokavaliosta huolehtiminen ja säännöllinen hammaslääkärissä käynti kuuden kuukauden välein ovat tärkeitä. Tällä perushoidolla voit pitää hampaasi hyvässä kunnossa, jolloin et tarvitse täyteaineita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Valdiviezo Falcones, R. A. (2022). Restauraciones estéticas en sector anterior con sistemas resinosos (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Perdigão, J., Araujo, E., Ramos, R. Q., Gomes, G., & Pizzolotto, L. (2021). Adhesive dentistry: Current concepts and clinical considerations. Journal of Esthetic and Restorative Dentistry33(1), 51-68.
  • MERINO, G. J. L. (2019). Fundamentos para elegir una resina dental. Odontología Activa Revista Científica4(Esp), 57-64.
  • Mourelle, P. M., Hernándezº, P. S., Vallejo, M. Z., & Meneses, D. R. (2016). Materiales y técnicas para incrustaciones dentales. Revista internacional de prótesis estomatológica18(1), 15-23.
  • Raúl, C. R., Lina, M. R., & Andrés, G. B. (2020, October). INCRUSTACIONES METÁLICAS, UNA ALTERNATIVA PARA DIENTES CON GRAN PÉRDIDA CORONARIA. A PROPÓSITO DE 3 PACIENTES. In Estomatologia2020.
  • Villamar Coello, E. J. (2018). Incrustaciones a base de resina compuesta como solución práctica a la escasa estética de una restauración de amalgama (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • García Garcés, J. E. (2020). Amalgama dental uso y seguridad (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Lozano Diaz, C. I. (2021). Estudio de la microfiltración coronal utilizando tres materiales de obturación temporal. Revisión sistemática.
  • Torres Yupanqui, J. C. (2022). Incrustación Inlay en paciente adulto con tratamiento de conductos.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.