Giardiaasin oireet ja hoito

Giardiaasi aiheuttaa yleensä ripulia, väsymystä, pahoinvointia ja ruokahaluttomuutta. Koska sen hoito riippuu oikeasta diagnoosista, haluamme käydä läpi sen pääasialliset piirteet tässä artikkelissa.
Giardiaasin oireet ja hoito

Viimeisin päivitys: 28 marraskuuta, 2020

Oireet kuten väsymys, pahoinvointi, ripuli ja oksentelu voivat olla merkki sairaudesta nimeltä giardiaasi. Sairaus johtaa suolistohäiriöihin ja sitä aiheuttavat alkueläimet. Yhdysvaltain tautien hallinta- ja ehkäisykeskuksen mukaan giardiaasi on yleisempi lämpimän ilmaston maissa ja sitä esiintyy enemmän lapsilla. Tässä artikkelissa esittelemme giardiaasin oireet ja hoitotavat.

Koska giardiaasin hoito riippuu oikeasta diagnoosista, on tärkeää olla perillä sen piirteistä. Tiedätkö, mikä patogeeni tätä infektiota aiheuttaa ja kuinka se leviää? Tunnetko sen oireet? Kun tiedät vastaukset näihin kysymyksiin, sinun on helpompi ehkäistä sitä. Tästä syystä haluamme seuraavaksi kertoa giardiaasin merkittävimmistä piirteistä ihmisillä.

Tietoa giardiasta

Ennen kuin käymme läpi giardiaasin oireet ja hoidon, on tärkeää tietää enemmän kyseisestä patogeenista. Kyseessä on hyvin erikoinen tauti, sillä sitä ei aiheuta virus eikä bakteeri, vaan alkueläin.

Alkueläimet ovat yksisoluisia eliöitä, jotka elävät kosteissa tai vetisissä ympäristöissä. Nämä mikro-organismit ovat rakenteeltaan monimutkaisia ja ne ovat virusten ja bakteerien kokoluokkaa.

Giardiaasia aiheuttaa Giardia lamblia -laji, Diplomonadida-lahkoon kuuluva siimaeläin. Tämä parasiitti voi tarttua useisiin eri nisäkkäisiin, mukaan lukien ihmisiin. Se elää tarkemmin ottaen ohutsuolessa, jossa se aiheuttaa yllä mainittua sairautta.

Tämä alkueläin on kooltaan vain alle 20 mikrometriä. On myös kiintoisaa, että siltä puuttuu tiettyjä soluelimiä (kuten mitokondrio), jotka normaalisti ovat erittäin tärkeitä eliöiden solujen toiminnalle.

Giardiaasin oireet aiheuttaa alkueläin

Giardia lamblian monimutkainen elinkierto

Toisin kuin joillakin muilla parasiiteilla, Giardialla on vain yksi isäntä (tässä tapauksessa ihminen) koko elinkiertonsa ajan. Vaikka kyseessä on varsin alkeellinen eliö, sillä on kaksi erillistä muotoa kehityksensä aikana.

  • Trofotsoiitti: Liikkuva ja siimainen muoto. Kliinisten mikrobiologisten tutkimusten mukaan sillä on imukupin muotoinen kiekko vatsapuolella. Tämän avulla se tarttuu suolen epiteeliin.
  • Kysta: Liikkumaton ja siimaton muoto. Tämän rakenteen se ottaa selviytyäkseen isännän ulkopuolella, ja sillä on tartuttamiskyky.

Giardiaasin oireet ja hoito

Ihminen saa giardiaasin nielemällä kystia saastuneen veden tai ruoan välityksellä. Näitä kystia poistuu tartunnan saaneiden ihmisten ulosteiden mukana ja ne jäävät ympäristöön pitkäksi aikaa.

Näin ollen kehno vedenpuhdistus voi altistaa kokonaisen väestön tälle sairaudelle.

Giardiaasin oireet

Giardiaasin oireet vaihtelevat potilaiden kesken. Oireita ovat kuitenkin yleensä seuraavat:

  • Väsymys
  • Pahoinvointi
  • Ruokahaluttomuus
  • Ripuli ja rasvaiset ulosteet
  • Oksentelu
  • Vatsan turpoaminen ja kipu
  • Laihtuminen
  • Voimakkaat ilmavaivat
  • Päänsärky

Useimmat näistä oireista johtuvat Giardian tarttumisesta suolen epiteeliin. Tämä ulkoinen taudinaiheuttaja saa suolinukan surkastumaan, mikä aiheuttaa imeytymishäiriöitä. Tämän seurauksena syntyy useita fysiologisia häiriöitä, jotka ovat voimakkuudeltaan eriasteisia.

Giardiaasin hoito

Jotkut tieteelliset tutkimukset osoittavat, että tietyt Giardia-kannat ovat vastustuskykyisiä yleisimmin käytetyille lääkkeille. Tavallisesti giardiaasista kärsiville potilaille määrätään seuraavia lääkkeitä:

  • Metronidatsoli: Antibiootti, jota potilaiden on syötävä viikon ajan infektion kukistamiseksi. Tämän lääkkeen syöminen on epämiellyttävää, sillä se voi aiheuttaa pahoinvointia ja jättää metallisen maun suuhun.
  • Tinidatsoli: Tämä hoito on aivan yhtä tehokas kuin yllä olevakin, ja yleensä se tappaa taudinaiheuttajan kerta-annoksella.
  • Nitatsoksanidi: Tämä on hyvä vaihtoehto lapsille, sillä se hoitaa tehokkaasti ripulia. Sitä on saatavilla myös nestemäisessä muodossa, ja hoitoon kuuluu vain kolme annosta.
  • Paromomysiini: Tämä on yksi vaihtoehtoinen antibiootti giardiaasin hoitoon sekä ihmisillä että eläimillä.
Giardiaasin oireet ovat yleensä erilaisia vatsavaivoja
Lääkäri saattaa ehdottaa giardiaasiin erilaisia hoitoja. Niiden tarkoituksena on pysäyttää vakavat oireet.

Riskiryhmät

Kuten missä tahansa sairaudessa, tietyillä väestöryhmillä on suurempi alttius saada giardiaasi.

  • Lapset. Lapset ovat suuremmalla todennäköisyydellä kosketuksissa ulosteisiin kuin aikuiset, sillä he usein leikkivät epäpuhtaissa ympäristöissä tai ikätoverien kanssa, jotka ovat olleet kontaktissa omiin ulosteisiinsa. Näin ollen giardiaasilla on epäsymmetrinen epidemiologinen esiintyvyys iän mukaan.
  • Köyhien maiden ihmiset, joilla ei ole puhdasta vettä. Kuten jo mainittiin, kystat voivat säilyä ympäristössä pitkän aikaa. Vesi on erittäin tehokas levitys- ja kuljetuskeino, minkä vuoksi puhdistamaton vesi voi sisältää tätä taudinaiheuttajaa.
  • Anaaliseksiä harrastavat ihmiset: Tämä on ilmiselvää, sillä tällainen seksi lisää riskiä joutua kontaktiin ulosteen kanssa.

Mitä giardiaasista tulee muistaa

Giardiaasi on oirekuvaltaan moninainen tauti, joka leviää pääosin epähygieenisissä ympäristöissä. Tästä syystä ruoka tulee desinfioida kunnolla ja juoda vain kunnolla puhdistettua vettä. Tämä on erityisen tärkeää muistaa lämpimissä maissa maaseuduilla.

Jos epäilet ruoansulatuskanavan sairautta, on aina parasta hakeutua lääkäriin. Lääkäri voi määrätä lääkkeet, joilla giardiaasi saadaan häviämään muutamassa päivässä.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Centers for Disease Control and Prevention (CDC). (December 9, 2017). Giardiasis.
    Available in https://www.cdc.gov/dpdx/giardiasis/
  • Adam RD. Biology of Giardia lamblia. Clin Microbiol Rev. 2001;14(3):447-475. doi:10.1128/CMR.14.3.447-475.2001
  • Petri WA Jr. Therapy of intestinal protozoa. Trends Parasitol. 2003;19(11):523-526. doi:10.1016/j.pt.2003.09.003
  • Beer KD, Collier SA, Du F, Gargano JW. Giardiasis Diagnosis and Treatment Practices Among Commercially Insured Persons in the United States. Clin Infect Dis. 2017;64(9):1244-1250. doi:10.1093/cid/cix138
  • Hooshyar H, Rostamkhani P, Arbabi M, Delavari M. Giardia lamblia infection: review of current diagnostic strategies. Gastroenterol Hepatol Bed Bench. 2019;12(1):3-12.
  • Choy SH, Al-Mekhlafi HM, Mahdy MA, et al. Prevalence and associated risk factors of Giardia infection among indigenous communities in rural Malaysia. Sci Rep. 2014;4:6909. Published 2014 Nov 4. doi:10.1038/srep06909

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.