Furoshiki, sosiaalisissa verkostoissa ihastuttava ympäristöystävällinen lahjojen paketointitekniikka
On olemassa tekniikka, jolla voit paketoida lahjat kuluttamatta rahaa kertakäyttöiseen paperiin tai rusetteihin. Se tunnetaan nimellä furoshiki, ja se on kotoisin Japanista. Siinä otetaan neliön tai suorakaiteen muotoinen kangas, jota käytetään pullojen, laatikoiden, kodinkoneiden tai minkä tahansa pienen tai keskikokoisen esineen paketoimiseksi.
Se on jo pitkään saavuttanut suosiota sosiaalisissa verkostoissa etujensa vuoksi. Kyseessä on menetelmä, jossa yhdistyvät ympäristöystävällisyys sekä japanilaiselle taiteelle ominainen hienous ja koristeellinen estetiikka. Lisäksi sitä voidaan soveltaa eri muodoissa ja esitystavoissa. Tutustutaanpa tarkemmin.
Mitä furoshiki on ja mistä se tulee?
Furoshiki voi viitata kahteen asiaan: toisaalta itämaiseen tekniikkaan, jota käytetään esineiden käärimiseen niiden kuljettamiseksi tai lahjaksi antamiseksi. Toisaalta se viittaa tässä tekniikassa käytettyyn kankaaseen, joka on alun perin valmistettu silkistä.
Nykyään löytyy kuitenkin eri kankaista, kuten puuvillasta tai nailonista, tehtyjä kääreitä, kunhan ne ovat kestäviä tekstiilejä. Lisäksi furoshiki käsittää joukon käärintätekniikoita, jotka sopivat erinomaisesti syntymäpäivä- tai joululahjojen antamiseen.
Tämä tekniikka säästää käärepaperin ja pussien kustannuksissa. Etenkin muovipussit ovat yksi ympäristöä eniten saastuttavista esineistä. Tästä syystä Japanin hallitus on itse toteuttanut kampanjan perinteisen furoshiki-tekniikan palauttamiseksi muotiin.
Siihen riittää, että otetaan mikä tahansa kangas, olipa kyseessä sitten nenäliina, pöytäliina tai paita. Kun sille on annettu suorakulmainen muoto, se vain kääritään seuraavien vaiheiden avulla tällä japanilaisella tekniikalla.
Furoshikin alkuperä
Furoshikilla on muinaiset juuret, jotka juontavat juurensa ainakin 800-luvulle jKr. Tuolloin sitä käytettiin buddhalaisten pyhäinjäännösten säilyttämiseen. Myöhemmin aatelisto alkoi käyttää sitä vaatteiden säilytykseen. Se oli erityisen suosittu Heian-kaudella (794-1185), jota pidetään Japanin historian viimeisenä klassisena kautena.
Suurimman suosionsa se saavutti kuitenkin Muromachi-kaudella, eli vuosien 1333 ja 1573 välillä, sekä Edo-kaudella, joka kesti vuodesta 1603 vuoteen 1868. Kyseessä on siis käytäntö, jolla on vuosisatojen historia. Termi levisi yhdessä japanilaisten onsen-kylpylöiden kanssa.
Furoshikiksi kutsutulla nenäliinalla ihmiset käärivät vaatteensa ennen kuumaan lähteeseen pulahtamista, jotta vaatteet eivät menisi sekaisin. Tämä selittää termin kirjaimellisen käännöksen, joka on “kylpyläliina”. Vuosikymmeniä myöhemmin kauppiaat käyttivät sitä tavaroiden kuljettamiseen, ja sittemmin se on siirtynyt nykyiseen käyttöön.
Tekniikan merkitys
Kuten monet japanilaista alkuperää olevat termit ja käytännöt, myös furoshiki kätkee syvällisiä merkityksiä. Yleisesti ottaen pakkaamisen taito merkitsee elettä vastaanottajaa kohtaan. Tämän lisäksi se ilmaisee kunnioitusta, omistautumista ja rakkautta, joka sisältyy termiin tsutsumu.
Kun esine pakataan kankaalla, se on lisäksi suljettava solmulla. Tämä solmiminen tuo mukanaan ilmauksen ihmisten välisestä liitosta eli japanilaisittain musubu.
Saatat olla kiinnostunut lukemaan tämänkin: 7 kaunista japanilaista sanaa, jotka ovat avuksi henkilökohtaisessa kasvussa
6 ideaa furoshikin kokeilemiseen
Tämä tekniikka toimii minkä tahansa värin ja painatuksen kanssa, eikä siihen tarvitse hankkia mitään tiettyä kangasta. Furoshikin muoto riippuu henkilökohtaisesta mausta ja siitä, mitä pidetään vastaanottajalle sopivana. Japanilaiset kääreet ovat kukkakuvioisia, pistemäisiä tai sydämiä, ja ne koristavat lahjat hienovaraisesti ja esteettisesti.
Niillä voi kääriä vaatteita, leluja, laatikoita, elektronisia laitteita ja jopa lasipulloja. Niistä on hyötyä muuttolaukun luomisessa. Ideoita ja muotoja niiden soveltamiseen on kymmeniä. Tässä on muutamia suosituimpia, joita on nähty sosiaalisissa verkostoissa.
1. Lahjapussi
Jos olet ostanut lahjan kaupasta, on hyvin todennäköistä, että se tulee paperipussissa. Tätä tyypillistä pakkausta voi koristella furoshikin periaatteita noudattaen. Aseta se yksinkertaisesti neliönmuotoisen nenäliinan tai huivin keskelle.
Nosta ja sido sitten saman puolen kaksi päätä kahvaksi. Tee sama toiselle puolelle. Jätä loput kankaasta vapaaksi, jotta voit solmia loppusolmun ja toimittaa lahjan kauniimmin.
2. Yleinen furoshiki
Yleisin tapa soveltaa tätä tekniikkaa on asettaa esine johonkin liinan tai kankaan kärkipisteistä. Sitten otetaan vastakkainen pää ja peitetään koko esine antamalla sille täydellinen peittävyys.
Liinan kaksi muuta päätä jäävät vapaiksi, ja ne voidaan nostaa ylös ja tehdä solmu, jolla kääre suljetaan. Tämä toimii erinomaisesti muistikirjojen, kirjojen ja pienten tarvikkeiden kanssa.
3. Pullojen kääriminen
Yksi furoshikin käytännöllisimmistä tehtävistä on kääriä mitä tahansa materiaalia olevia pulloja, jopa lasia. Japanilaiset kutsuvat tätä bin Tsutsumiksi, ja se koostuu pullon asettamisesta seisaaltaan kankaan keskelle.
Seuraavaksi otetaan kaksi päätä vastakkain ja yhdistetään ne solmulla pullon kärjen yli. Kaksi muuta päätä yhdistetään ja solmitaan keskelle, jolloin ne reunustavat pulloa ja antavat lisäsuojaa.
4. Furoshiki-tyyliset laatikot
Myös laatikko voidaan koristella tällä tekniikalla. Asetetaan esine kankaan keskelle, sidotaan kaksi päätä sen päälle ja solmitaan yläsolmu jäljellä olevilla päillä.
Tämä on samanlainen tekniikka kuin numero 2, mutta esine asetetaan keskelle. Se sopii myös isompiin lahjoihin, kunhan tekstiili peittää sen kokonaan.
Piditkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea: Tämä japanilainen tekniikka rikkinäisen keramiikan korjaamiseen antaa ajattelemisen aihetta
5. Kahvallinen kassi
Jos haluat muuttaa kankaan kannettavaksi kassiksi, ota kaksi suurta rengasta ja aseta ne kankaan vastakkaisiin päihin. Sitten lävistät kaksi päätä toisen renkaan ympäri ja sidot ne solmulla.
Sitten teet saman toimenpiteen toiselle puolelle. Tuloksena on kassi, jossa on kahvat ja säilytystila.
Furoshiki: käytännöllisyys, kierrätys ja merkitys
Millä tahansa näistä furoshikin periaatteiden mukaisista esineiden käärimismenetelmistä saat lopputuloksen, joka erottuu omaperäisyydellään. Samaan aikaan ilmaiset sillä syvää yhteenkuuluvuuden ja kunnioituksen tunnetta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Compromiso mundial para reducir los plásticos de un solo uso. (2019). United Nations News. Recuperado de: https://news.un.org/es/story/2019/03/1452961
- Gómez, S. B. (2013). Redes de asociaciones y umbrales en la construcción identitaria en la comunidad Japonesa de Argentina. Redes. Revista Hispana para el Análisis de Redes Sociales, 24(2),156-187. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=93129550007
- Hinchman, M. (2022). furoshiki. In The Fairchild Books Dictionary of Interior Design. Fairchild Books. https://doi.org/10.5040/9781501365171.1747
- Nasution, R. S. (2015). Berbagai Cara Penanggulangan Limbah Plastik. Elkawnie: Journal of Islamic Science and Technology, 1(1), 97–104. Retrieved from https://jurnal.ar-raniry.ac.id/index.php/elkawnie/article/view/522
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.