Logo image
Logo image

Flunssa vai influenssa? Nämä ovat tärkeimmät erot

3 minuuttia
Vaikka flunssa ja influenssa ovat hyvin saman tyyppisiä tauteja, niillä on omat selkeät eronsa. Näitä ovat esimerkiksi viruksen tyyppi, diagnoosin yksityiskohdat sekä suositellut hoitomenetelmät.
Flunssa vai influenssa? Nämä ovat tärkeimmät erot
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Kun tunnet epämukavuutta hengitysteissä, ajattelet luultavasti, että kyseessä on tavallinen flunssa. Mutta onko sinulla flunssa vai sittenkin influenssa?

Molemmat näistä ovat virustauteja, eli ne leviävät virusten välityksellä. Tiedätkö, mikä flunssan ja influenssan tarkemmin ottaen erottaa toisistaan, ja miten influenssaa tulisi hoitaa?

Nyt kerromme näiden kahden erittäin tavallisen taudin eroista. Jatka lukemista, jotta osaisit seuraavalla kerralla arvioida omaa vointiasi tarkemmin!

Flunssa vai influenssa: mitä näillä tarkoitetaan?

Vilustuminen tai flunssa voi johtua yli 200 erilaisesta viruksesta, mutta influenssan kohdalla aiheuttajana on influenssavirus.

Mitä tulee näihin kaikkiin viruksiin, Maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut eräitä merkittävimpiä kausiflunssien kategoriaan. Nämä virukset voivat levitä melko helposti, sillä niitä on ympäristössä ja kaikenlaisilla pinnoilla, ja ne voivat elää näin jopa 24 tunnin ajan. Jos ihminen on jo saanut tartunnan, hän voi tartuttaa muita yskimällä, sylkensä kautta sekä aivastamalla.

Rokotteita on yleisesti ottaen tarjolla A- ja B-tyypin influenssaan, sillä näitä pidetään vaarallisimpina tyyppeinä. Lääkärit suosittelevat, että haavoittuvimmassa tilanteessa olevat ihmiset ottaisivat rokotteen kerran vuodessa ennen talvea. Vanhukset, raskaana olevat naiset, sairaat, terveydenhoitoalalla työskentelevät sekä lapset kuuluvat näihin erityisen haavoittuvaisina pidettyihin ryhmiin.

Flunssan ja influenssan kehittyminen sekä vuodenaikojen vaikutus

Kylmä sää aiheuttaa lievää nenän ja kurkun epämukavaa oloa, ja influenssa voi vaikuttaa hengitysteihin yleisesti ottaen, mutta se aiheuttaa myös väsymystä ja kehon särkyä.

Some figure

Mitä tulee säähän, ihminen voi vilustua mihin aikaan vuodesta tahansa, mutta kuten tiedätkin, flunssa ei ole yhtä yleinen vaiva kesällä kuin kylminä vuodenaikoina. Influenssa on yleensä kausiluonteinen, ja se leviää laajemmin talvisin.

Lue aiheesta lisää: Flunssan lievittäminen 7 ruoka-aineella

Flunssa vai influenssa? Erilaiset oireet

Flunssan yleisimmät oireet ovat nenän tukkoisuus ja vuotaminen, aivastelu sekä yskiminen. Voit myös huomata, että kurkkusi on tällöin kipeämpi ja kehon lämpötila nousee hiukan, mutta sinulla ei kuitenkaan ole kuumetta.

Influenssan oireisiin kuuluvat nenän lievempi tukkoisuus, kurkkukipu, yskä, uupumus (väsymys), lihaskivut, päänsäryt sekä kuume (selkeä kuume).

Nämä oireet vaihtelevat vakavuudeltaan, mutta influenssa on yleisesti ottaen uuvuttavampi tauti kuin flunssa. Molemmat voivat kuitenkin aiheuttaa potilaalle vakavia ongelmia hyvinvoinnin suhteen.

Erilaiset hoitomuodot

Some figure

Koska molemmat sairaudet aiheutuvat viruksista, hoidon tavoitteena on ainoastaan oireiden lievittäminen. Influenssa kestää pidempään kuin flunssa, eikä sen keston lyhentämiseksi ole olemassa hoitoa.

  • Koska sairauden aiheuttaja ei ole bakteeri, ei antibiootteja tulisi käyttää, ellei potilaalla ilmene komplikaatioita. Antibiootteja tulisi aina käyttää ainoastaan lääkärin määräysten mukaan.
  • Omatoiminen lääkitseminen ei ole suositeltua flunssan tai influenssan hoitamiseksi. Vain terveydenhuollon ammattilaiset ovat päteviä antamaan tällaisia hoitoja.
  • Hoito käsittää tukkoisuuden lievittäjät, yskänlääkkeet, antihistamiinit, limaa irrottavat lääkkeet, kipulääkkeet sekä vilustumiseen tarkoitetut erilaiset hoitotuotteet. Taudin hoito vaihtelee tilanteesta riippuen.

Flunssan ja influenssan diagnosointi ja sairauden kesto

Useimmat ihmiset eivät tiedä kovin tarkkaan, mikä on normaali flunssan tai influenssan kesto.

Yleensä oireiden kuvaaminen lääkärille on jo riittävän selkeää, jotta potilaalle voitaisiin saada diagnoosi. Sitten lääkäri saattaa määrätä vielä verikokeet ja nielun eritteiden tutkimuksen.

Flunssa tai vilustuminen voi yleisesti ottaen kestää viisi päivää oireiden ilmaantumisesta lähtien, ja oireet etenevät asteittain. Influenssan tapauksessa epämukava olo taas pahenee vähitellen, ja tämä sairaus voi kestää 7-15 päivää.

Jos jompi kumpi tauti kestää pidempään kuin on normaalia, kannattaa käydä välittömästi lääkärissä, jotta se ei johda lisätauteihin.

Lue aiheesta lisää: Torju flunssa vuorokaudessa

Mahdolliset komplikaatiot

Some figure

Mahdollisia komplikaatioita molemmissa taudeissa ovat korvatulehdus, keuhkokuume, keuhkoputkentulehdus sekä poskiontelotulehdus.

Näillä mainituilla taudeilla on toisaalta oma kliininen menettelytapansa sekä diagnoosia että hoitoa koskien, ja ne voivat johtua bakteeritartunnoista.

Kotihoidot flunssan ja influenssan aikana

Vaikka ainoastaan lääkärit saavat antaa näihin sairauksiin hoitoa, eräät kotona tehtävät asiat voivat olla avuksi niiden hoidossa.

Kun flunssa tai influenssa on pahimmassa vaiheessaan, etenkin seuraavat asiat on tärkeää muistaa:

  • Lepo: Keho yrittää täydellä teholla torjua sairautta, mikä vaatii hyvin paljon energiaa.
  • Runsas nesteiden juonti: Tämä auttaa tekemään limasta nestemäisempää, ja näin pystytään vähentämään tukkoisuutta hengitysteissä.
  • Ilmankosteuttajia kannattaa ehdottomasti käyttää flunssan tai influenssan aikana siksi, että kuiva ympäristö edistää bakteerien lisääntymistä hengitysteissä.
  • Mitä tulee henkilökohtaisen hygienian hoitoon, kädet kannattaa pestä usein, jotta flunssan tai influenssan tarttumisen riskiä voidaan vähentää. Samoin hygieniasta yleisemmin ottaen on syytä pitää tarkkaa huolta.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.