Logo image
Logo image

Eutanasian tyypit

3 minuuttia
Vaikka eutanasiasta on olemassa erilaisia tyyppejä, niillä on joitakin yhteisiä piirteitä. Olipa kyseessä tyyppi mikä tahansa, eutanasiaa koskevia asioita tulee käsitellä ymmärtäväisesti ja myötätuntoisesti.
Eutanasian tyypit
Mariel Mendoza

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Mariel Mendoza

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tällä hetkellä tunnemme eutanasian toimenpiteenä, jonka tarkoituksena on päättää parantumattomasti sairaiden potilaiden elämä kivuttomalla tavalla.

Eutanasia määritellään yllä mainitulla tavalla, koska sen suorittaa terveydenhoidon ammattilaiset ja se tehdään potilaan tahtoa kunnioittaen. Sen tarkoituksena on vapauttaa henkilö sairauden tuomasta kärsimyksestä mahdollisimman inhimillisellä tavalla.

Eutanasiaa kutsutaan myös armokuolemaksi, koska se on tapa vapauttaa potilas kivusta, fyysisistä rajoitteista tai tuskallisesta vanhuudesta.

Mikäli sairaan henkilön kuoleman tarkoituksena on vapauttaa perhe tai yhteiskunta taakasta, sitä kutsutaan eugeeniseksi eli taloudelliseksi tai sosiaaliseksi eutanasiaksi.

Tässä artikkelissa tutustumme siihen, mitkä ovat eutanasian eri tyypit. Lue eteenpäin niin saat tietää enemmän!

Eutanasian tyypit

Some figure

Menetelmiä eutanasian toteuttamiseksi

  • Aktiivinen eutanasia: Tarkoituksellinen toiminta elämän päättämiseksi. Henkilö toimii tietoisesti, tarkoituksenaan elämänsä päättäminen.
  • Passiivinen eutanasia: Hoidon keskeyttäminen, mikä johtaa kuolemaan ennemmin tai myöhemmin.

Eutanasia voidaan myös luokitella vapaaehtoiseksi tai ei-vapaaehtoiseksi, riippuen siitä haluako potilas sitä vai ei.

Myös potilaan tahdosta tehtävän eutanasian toteuttaa muut ihmiset. Tästä syystä sitä pidetään joskus murhana (jolla on tietyt selkeät ominaisuudet).

Jos potilas itse aiheuttaa tarkoituksellisesti kuoleman, sitä pidetään itsemurhana. Toisaalta avustettu itsemurha on kyseessä silloin, kun lääkäri antaa potilaalle tappavan lääkkeen, mutta potilas ottaa lääkkeen itsenäisesti ja täydessä ymmärryksessä.

Mikä ei ole eutanasia

Lääkkeiden käyttö kivun tai muiden oireiden lievittämiseksi ei ole eutanasiaa, vaikka se lyhentäisi väistämättä potilaan elinikää. On tärkeää huomioida potilaan viimeinen tahto ja antaa potilaan toimia sen mukaan.

On tärkeää saada potilaan suostumus, jos lääkkeet aiheuttavat uneliaisuutta tai tajunnan menetystä.

Kuolemansairaan henkilön elämän keinotekoinen pidentäminen poikkeuksilla tai suhteettomilla keinoilla ei myöskään ole eutanasia. Tällöin tietoisen elämän päättämisen ja luonnolliseen elämään mahdollisuutta ei ole.

Sairaalan eettisen toimikunnan lääkäri päättää, mitkä keinot ovat sallittuja ja mitkä ei-sallittuja keinoja. Lääkärit ottavat huomioon myös mahdolliset erityisolosuhteet.

Eutanasia nykypäivänä

On kuitenkin muutamia erilaisia ​​asioita, jotka ovat mielestämme tavallisia tai oikeasuhteisia. Esimerkiksi riittävää nesteytystä ja ravintoa pidetään osana sairaan henkilön perushoitoa.

Ortotanasia tarkoittaa sitä, että henkilön elämää ei lyhennetä tai pidennetä ylimääräisin keinotekoisin keinoin. Tämä tarkoittaa että potilasta ei hoideta nyky-aikaisen lääketieteen tarjoamilla hoitomuodoilla esim: kytkemällä hengityskoneeseen henkilöä, joka on kykenemätön hengittämään itsenäisesti.

Tämä menetelmä tunnetaan myös nimellä “terapeuttinen julmuus” tai “distanasia”, ja se voi olla jopa laitonta.

“Kuoleman diagnoosi” on tärkeä hetki. Kun terveydenhoidon ammattilainen lausuu potilaan virallisen kuolinajan, eutanasiaa ei voi enää tapahtua.

Tällä tavalla lääkärit voivat tehdä elinsiirron. He voivat kuitenkin tehdä elinten luovuttamiseen liittyvän toimenpiteen tilanteen täyttäessä tietyt lakivaatimukset.

Aivotoimintojen ja / tai sydän– ja hengitystoimintojen peruuttamaton päättyminen on riittävä kriteeri henkilön kuolemanajan virallistamiseksi.

Sairauden tyyppi

Some figure

Lääkärit saattavat harkita eutanasiaa potilaille, joiden sairaus johtaa lopulta kuolemaan eikä sairautta ole mahdollista parantaa. Termi “parantumaton” viittaa kyvyttömyyteen parantua sairaudesta.

Kuolemansairas potilas on henkilö, jonka kuoleman odotetaan olevan varma. Lisäksi se tapahtuu joidenkin mukaan suhteellisen pian, jopa kuuden kuukauden sisällä.

Siinä vaiheessa terveydenhoidon ammattilaiset keskittyvät potilaan oireiden lieventämiseen sekä potilaan ja perheenjäsenten tukemiseen. Potilaan parantamiseen tähtääviä toimenpiteitä ei ole enää syytä suorittaa.

Kuolemansairaat potilaat ovat niitä, jotka usein valitsevat eutanasian. Lääkärit voivat kuitenkin harkita eutanasian myöntämistä potilaalle, joka on kriittisessä tilassa mutta kuitenkin parannettavissa. Eutanasia tapahtuu potilaan omasta pyynnöstä.

Yksi aiheeseen liittyvä käsite on pysyvä vegetatiivinen tila. Tässä tilassa olevat potilaat ovat myös kykenemättömiä parantumaan. Tällaisten henkilöiden sairaus ei välttämättä johda kuolemaan, vaan he ovat pysyvästi koomassa.

Eutanasian tyypit: todellisuus, josta on oltava tietoinen

Eutanasiasta ja sitä koskevista aiheista keskustellaan ja kiistellään jatkuvasti. Fakta on kuitenkin se, että monissa maissa se on laillista tietyissä olosuhteissa. Se on väistämätön todellisuus, joten on tärkeää tietää jonkin verran tästä aiheesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gaviria Díaz, C. (2010). La Eutanasia.
  • Rodriguez, R. (2009). Eutanasia : Aspectos éticos controversiales *. Medical Hered.
  • Nombela, C., Lopez, F., Serrano, J., Postigo, E., Abellan, J., & Prensa, L. (2008). La eutanasia: perspectiva ética, jurídica y médica. Libertad y Testamento Vital. https://doi.org/10.1002/adma.200401501

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.